Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kā padarīt taupīšanu vienkāršāku?

Naudas taupīšana nav nekas jautrs un patīkams. Tas ir ļoti grūts un sarežģīts process, kas prasa lielu gribasspēku un daudz pacietības. Taupot ir jāatsakās no precēm un pakalpojumiem, kas sagādā prieku un padara dzīvi baudāmu, taču reizēm vienkārši nav citas izvēles.

Piemēram, ja ir nepieciešams sakrāt naudu kādai ļoti nepieciešamai lietai vai ir jāatmaksā atrais kredits, taupīšana var būt vienīgais glābiņš. Labā ziņa ir tā, ka, izmantojot dažus paņēmienus, taupīšanu var padarīt krietni vien vienkāršāku. Šeit būs daži padomi, kas ievērojami atvieglos naudas taupīšanas procesu.

Apzinieties savus naudas tērēšanas paradumus

Sākumā daudziem varētu šķist, ka tērēšanās paradumu apzināšana neko īsti nepalīdzēs, jo viņiem nav nekādu sliktu paradumu, taču šāds uzskats gandrīz vienmēr ir maldīgas. Nav runa tikai par to, ka ir jāapzinās sīkie tēriņi, kur aizplūst nauda, kā, piemēram, ik rīta kafijas tasīte kafejnīcā vai košļeņu paciņa ik reizi, kad veicat pirkumu pie kases. Naudas tērēšanas paradumu apzināšana nozīmē to, ka ir jāmēģina izprast, kur nauda tiek tērēta nelietderīgi, un, iespējams, tās var būt pašas pamata vajadzības. Piemēram, padomājiet par to, vai ik reizi, kad izejat no mājām, kaut vai uz piecām minūtēm, izslēdzat gaismu? Vai mazgājat drēbes tikai tad, kad veļasmašīna ir pilna? Vai braucot ar personīgo transportu, ievērojat ekonomiskas braukšanas principus? Bieži vien šādos un līdzīgos veidos nauda tiek izniekota, no tā negūstot nekādu labumu. Kāda starpība, vai gaisma deg, kad neesat mājās, vai nē? Jūsu dzīvē no tā nekas nemainīsies, bet nauda ietaupīsies. Ja veltīsit mazliet laika tam, lai rūpīgi izvērtētu visus savus naudas taupīšanas paradumus, un ikdienā piedomāsit pie tiem, noteikti spēsit ietaupīt ļoti daudz naudas, sevi neapspiežot un neatsakoties no lietām, kas sagādā prieku.

Meklējiet iespējas ietaupīt, neierobežojot savas vēlmes

Tā vietā, lai vienkārši attiektos no visa pēc kārtas, meklējiet dažādus izdevīgus piedāvājumus, atlaides un lētākas alternatīvas. Tas nenozīmē, ka jums ir jāapstaigā visi veikali pilsētā, lai atrastu, kur ir lētākie pārtikas produkti, bet gan vienkārši rūpīgāk jāpiedomā pie tā, kas ir izdevīgi un kas nav. Piemēram, ja redzat, ka veikalā  ir liela atlaide kaut kam, kas jums ir vajadzīgs, nopērciet šīs preces vairumā. Ērtību ziņā jums no tā nekas nemainīsies, bet beigās jūs būsit ietaupījis naudu. Vēl varat savas ēdienreizes plānot pēc tā, kādiem produktiem veiklā ir atlaides. Iespēju ietaupīt uz ikdienas lietām ir daudz. Tāpat jums nav pilnībā jāatsakās no izklaidēm vai citām lietām, kas jums sagādā prieku, taču meklējiet visam lētākas alternatīvas. Piemēram, neejiet uz dārgiem restorāniem, bet aizejiet uz kādu picēriju vai citu vietu, kur cenas ir daudz zemākas, bet porcijas - lielākas. Nebrauciet tālos ceļojumos, bet dodieties apskatīt savu dzimto zemi. Ir ļoti daudz bezmaksas izklaides iespēju, ko jūs varat izmantot. Domājiet radoši, un jūs sapratīsit, ka labi dzīvot var arī tad, ja neliedzat sev pilnīgi visu, kas padara dzīvi interesantu.

Pārvērtiet naudas taupīšanu spēlē

Vislabākā motivācija taupīt ir tad, ja pārvēršat to spēlē. Labākais variants, kā to izdarīt ir atrast sev cīņu biedru. Piemēram, sarunājiet ar labāko draugu, ka veiksit taupības izaicinājumu. Izaicinājumi var būt dažādi, piemēram, kuram mēneša laikā izdosies iekrāt lielāko summu, kuram izdosies izdzīvot ar mazāko naudas daudzumu utt. Lai padarītu visu vēl jautrāku un motivētu sevi vēl vairāk, sarunājiet, ka uzvarētājam pienākas balva. Tad jūs pavisam noteikti tieksities uz savu mērķi un pavisam aizmirsīsit, cik tas ir grūti. Ja jums nav kompanjona, ar kuru šādu izaicinājumu uzņemties, varat arī mēģināt spēlēt pats ar sevi. Piemēram, uzstādiet sev mērķi un apsoliet, ka palutināsit sevi, ja izdosies to sasniegt. Tas nebūs tik efektīvi kā sacensties taupībā ar draugu, tomēr mazliet lielāku motivāciju tas varētu dot. Ja jums ir labi attīstīta radošā domāšana, tad taupības spēli varat izvērst vēl aizraujošāku.

Taupībai nav obligāti jābūt sevis mocīšanai. Ir tikai jādomā, kā to padarīt efektīvu un interesantu vienlaicīgi. Ja izmantosit visus augstāk minētos padomus un vēl padomāsit par citiem veidiem, kā taupīt, neko būtisku savā dzīvē nemainot, varēsit ietaupīt ļoti lielas summas, un tādi pakalpojumi kā sms kredits vairs nebūs jāizmanto. Jums būs pašam sava nauda, ko tērēt prātīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti