Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ingvers - sakņaugs veselībai

Ingvers ir populārs garšaugs austrumu virtuvē – iecienīts dažādu Āzijas ēdienu pagatavošanā. Latvijā arī tam cienītāju netrūkst, it sevišķi ziemas sezonā. Ārstniecisko īpašību dēļ ingveru lieto tēju pagatavošanai – tas stiprina imunitāti, jo ir bagāts ar fitoncīdus saturošām ēteriskajām eļļām, spēj iznīcināt vīrusu baktērijas, veicina gremošanas procesus.

Ingvera tēju var dzert saaukstēšanās gadījumos, kā arī, lai atbrīvotos no nelabas dūšas. Tievēt gribētājiem gan jāņem vērā, ka ingvers vienlaikus arī veicina apetīti. Ja lietosiet to daudz un regulāri, biežāk mocīs izsalkums.

Iestādīt nav grūti

Ingveru itin viegli ir arī izaudzēt. Jau veikalā vai tad, kad ingvers ilgāku laiku pastāvējis mājās siltā telpā, varam redzēt, ka no grubuļainās saknes vietu vietām izspraucas droši, zaļi asniņi.

Ingvera sakni, kam izdīguši asni, var visu vienā gabalā stādīt puķpodā vai arī sadalīt gabaliņos pa posmiem, virs kuriem ir asniņi, un stādīt katru atsevišķi. Šādi var gan izmēģināt savu zaļo īkšķīšu spēku un īsināt laiku ziemas sezonā, kad dārzkopja gars nespēj nosēdēt mierā, bet ārā īsti nav, kur rosīties, gan tiešām tikt pie ingvera ražas! Ja gribat ingveru uzturā lietot daudz, ērtāk un lētāk būs to iegādāties veikalā, taču pašu audzēts eksperiments ir ar papildu pozitīvo "garšu", protams.

Ja paveiksies, arī uzziedēs

Tātad saknes gabalu ar asnu iedēsta podiņā ar ēdamajiem augiem paredzētu augsni, kas ir irdena, ne pārāk skāba, bet barības vielām bagāta un mitra. Virs puķpodiņa pārvelk pārtikas plēvi, radot tādu kā siltumnīcu. Jāatceras, ka augam mepieciešams daudz gaismas! Tāpēc novietojiet ingvera dēstu uz palodzes, kur tam maksimāli piekļūst dienasgaisma. Tiešos saules staros gan likt nevajag – tas neattiecas uz vēso ziemas sauli, tā augu pārkarsēt vai apdedzināt nespēs, gluži otrādi, nāks tikai par labu!

Kad asns izdīdzis un izaudzis līdz plēves jumtiņam, plēvi ņem nost. Ingveru regulāri laista, taču nedrīkst pārcensties – sakne var nopūt.

Augam ir laksti ar glītām, gludām, spīdīgām lapām, un tas zied ar baltiem, dekoratīviem ziediem. Austrumos ingvera lakstus un ziedus mēdz izmantot arī dekoratīvu kompozīciju veidošanai. Ja jums izdodas pie šādas ražas tikt un nav žēl, izmēģiniet arī savas florista prasmes un pārsteidziet kādu tuvinieku ar ne tik bieži redzētu ziedu!

Kad ziedi noziedējuši, laksti sadzeltē un nokrīt. Tad skaidrs, ka pienācis laiks novākt ražu. Nu gluži vai tāpat kā kartupeļiem! Tad rociet saknes ārā, ēdiet, dzeriet un sāciet ciklu no jauna, ja ir iepaticies!

Tēja ziemas vakariem

Ingvers cēlies Āzijas dienvidos, tas ir subtropu un tropu klimatu mīlošs augs. Visvairāk ingveru audzē Indijā, Ķīnā, Indonēzijā, Nepālā, Malaizijā, Bangladešā, Japānā, Taizemē, Filipīnās, Šrilankā. Uz Eiropu atceļojis jau viduslaikos un kopš senatnes kļuvis iecienīts kulinārijā.

Ēdienu pagatavošanā ingvers lieliski sader ar jūras veltēm, aitas gaļu un dārzeņiem, taču jāatceras, ka to nepieciešams pievienot pavisam nedaudz – tas ēdienam dod asu garšu. Ingveru kā garšvielu var lietot gan kaltētu, gan svaigu, pierīvējot maltītes pagatavošanas laikā.

Tējas pagatavošanai (2–4 tases) ņemiet pusīkšķa garuma saknes gabaliņu, nomizojiet un sasmalciniet. Pievienojiet vairākus zariņus svaigas piparmētras, pāris šķēlīšu citrona un mazliet citrona sulas, dažas dzērvenes un kanēļa standziņu. Samaisiet un aplejiet ar verdošu ūdeni. Kad tēja ievilkusies, lejiet tasēs un pievienojiet medu.

Top komentāri

...
.
"...spēj iznīcināt vīrusu baktērijas..." --------------------------- Kas ir vīrusu baktērijas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko