Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Īsta provokācija

Kopš tā laika, kad izgatavoju pretrunīgi vērtētās lellītes, kuru vidū bija gan Rīgas domnieks mācītājs, kurš nevēlējās pieļaut bluķa vilkšanu Vecrīgā Ziemassvētku laikā, gan Herberts Cukurs ar saviem slepkavām un citi tipāži, dažādas auditorijas priekšā regulāri nākas atbildēt uz jautājumiem par provokatīvas un politiski orientētas mākslas esamību Latvijā.

Šāda interese parasti parādās ārēju satricinājumu gadījumā, piemēram, kad Francijā teroristi apšāva karikatūristus un Krievijas vēstniecība Latvijā pieprasīja paskaidrojumus par krustā sista biznesmeņa izbāžņa novietošanu čekas mājas pagalmā. Bez īpašu ārēju satricinājumu šķīliena izstāžu zālē Arsenāls nesen notika kupli apmeklēta diskusija Māksla un provokācija, kuras dalībnieki lūkoja saprast, kā nošķirt tīru mantu – īstu provokāciju – no visādām krutkām. Piepildītajā zālē bija jūtama tāda kā gaidīšanas svētku enerģija, bija atnācis pat vesels jauno fotogrāfu pulciņš sava skolotāja vadībā un turēja kameras gatavībā iespējamai provokācijai, bet abstraktais, nekad neparedzamais notikums izpalika – dalībnieki ar ilustrētiem piemēriem izklāstīja savu redzējumu šajā tematikā, atbildēja uz dažiem jautājumiem, un ar to diskusija solījās beigties. Tomēr pēdējā brīdī pasākuma toni radikāli mainīja kāds skatītājs, kurš skaļi atzinās, ka dosies mājās vīlies un nepiepildīts. No viņa vēstījuma varēja saprast, ka skatītājs nav ticis nekādā veidā izprovocēts un izaicināts un šis, viņaprāt, esot veltīgi izšķiests laiks.

Nācās secināt, ka aktīvajā sabiedrības daļā ir jaušamas tādas kā ilgas pēc stipra un apskaidrojoša blieziena, kas atklātu mums jaunas savas identitātes šķautnes un liktu vakaros televīzijā vērot steigā sasauktas "ekspertu diskusijas" – eksperti stostīsies un nepratīs atrast īstos vārdus, lai komentētu kādu riskantu performanci Doma laukumā un izteiktos par piesmietu kultūras ikonu.

Nupat nolēmu aizbraukt uz Viļņu, lai apskatītu jaunākās izstādes. Meklējot karstāko notikumu vietu adreses internetā, ievēroju, ka atkārtoti tiek piedāvāts doties aplūkot kādu sienas gleznojumu. Izrādās, tas ir globālu popularitāti guvušais kāda ielu mākslinieka zīmētais Putina un Trampa skūpsts. Tieši par šo zīmējumu uz necilas Viļņas ēdnīcas sienas pērn informēja gandrīz visi globālie mediji – CNN, BBC, The Washington Post, The Guardian u. c. Pašlaik zīmējums nozīmīgajā ceļojumu plānošanas lapas TripAdvisor Viļņas sadaļā parādās pie ievērojamām apskates vietām galveno katedrāļu un muzeju ieskāvumā. Un it kā ar to būtu par maz – ceļojumu lapu roboti piedāvā izvēlēties viesnīcas, par atskaites punktu ņemot šo "skūpstu".

Caur šiem stāstiem es aizdomājos par provokācijas neparedzamo un pretrunīgo dabu – Rīgas krustā sistā Putina līdzinieka gadījumā iesaistītās puses saņēma neplānotu publicitāti jeb citiem vārdiem – dabūja kārtīgi pa biksēm un ar mokām nodzēsa ugunsgrēku, bet Viļņas gadījumā Putina un Trampa skūpstu pašlaik drukā uz krekliem un leģendāro krogu apmeklē ķīniešu tūristu bariņi. Interesanti, cik zibenīgi ātri tāds notikums kā nezināma autora zīmējums uz ieskrietuves sienas var kļūt par pasaules mēroga ziņu materiālu un no provokācijas pārtapt par peļņas avotu tūristu gidiem, par ēdnīcas popularitāti nerunājot. Tāpēc iesaku Latvijas bāru un ēstuvju īpašniekiem turēt kādu stūrīti brīvu no gleznām un reklāmām – varbūt kāds tur uzpūtīs tādu zīmējumu, kas padarīs šo vietu par globālu pielūgsmes objektu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja