Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ieva Jurjāne. Daba klusē

Izdevniecībā Neputns klajā nāk Ievas Jurjānes grāmata Daba klusē. Grāmatā iekļauti 23 mākslinieces akvareļgleznojumi no sērijas Daba klusē, tos papildina fotogrāfijas no darba procesa, kā arī Ievas Jurjānes un mākslas zinātnieces Elīnas Sproģes tekstuālās piezīmes, informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

Grāmata nāk klajā reizē ar Ievas Jurjānes personālizstādi galerijā Alma.

"Telpiski piedzīvot darbus galerijā ir viens, šķirstot grāmatu – kas cits. Galvenais ir tas, kas notiek cilvēka galvā, asociācijās," tā māksliniece par abiem notikumiem.

"Cilvēka esamības trauslums, eksistenciāli jautājumi un izmisuma līmenis intuitīvi tiecas būt kompensēts ar dabas saskarsmi. Nemierā dzenoši jautājumi grib rast atbildes. Daba iepretī klusē. Klusums, kas reizēm atraida, bet reizēm pieņem, ieaicina. Cilvēka ilgas liek meklēt cita mēroga atskaites punktus. Reāli cilvēki ievieto savu mazo "Es" vidē, kas provocē minēt lielākas vai mazākas sakarības. Ceļojums uz kalniem, tuksnesi, zemūdeni ir iespēja atdzimt ar jaunām maņām. "Klusā daba" vienmēr ir speciāli organizēts uzstādījums. Cilvēka samazināšana attiecībā pret Dabas elementiem rada grotesku pārspīlējumu. Ilgstoši skatoties redzamajā, dzimst paradoksāli ietilpīgas asociācijas. Iespēja vadīt kompozīcijas inscenējuma procesu ir kārdinoša – kā iedoma pārvaldīt savu cilvēka dabu un dzīvi. Spēlējoties ar trauslajām porcelāna figūrām, var ieraudzīt ainas dzīvības un nāves teātrī. Skatoties redzamajā, pārdomāt eksistences ietilpību un ierobežotību. Figūras ir cilvēki savā kailajā būtībā, attīrīti no visa liekā. Rotaļīgi kā mīti, tie sastopas ar Dabas mitoloģiju. Satikties ir vilinoši, skaisti un baisi. Un ironiski. Daba klusē, varbūt uz mirkli sastingusi, pirms aprīt šīs cilvēciskās būtnes, bet varbūt, lai ļautu tām saplūst ar eksistences “pamatelementiem” savstarpējā harmonijā un mīlestībā. Dabas klusēšana provocē cilvēka dzirdēšanu. Dabas klusēšana sevī ietver visu."

Grāmatas dizainu veidojuši Rūta Briede un Artis Briedis,  fotogrāfs: Normunds Brasliņš. Grāmatas apjoms: 64 lpp.

Grāmatu var iegādāties Neputna galerijā Tērbatas ielā 49/51 un interneta veikalā www.neputns.lv. Cena Neputna galerijā: 25 EUR.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja