Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LTRK aicina politiķus nodokļu jautājumā nolikt spēles pie malas

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina visus koalīcijas partnerus būt atbildīgiem un likt pie malas politiskās spēles, lai atbildīgi vēl šogad atrisinātu izveidojušos situāciju ar minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

LTRK atzīst, ka nav normāli, ka risinājumi radušies tikai dažas nedēļas pirms 2017.gada, taču pašreizējais regulējums ir milzīgs brāķis, kas jāizlabo, citādi prognozējamas negatīvas sekas – palielināsies bezdarbs un ēnu ekonomika.

“Apsveicami, ka Ministru prezidentam piemīt politiskā drosme, lai labotu iepriekšējās valdības kļūdu, domājot par Latvijas iedzīvotājiem šeit un tagad,” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Tāpat jāatzīst, ka LTRK nav sajūsmā par straujo mikrouzņēmumu likmes palielinājumu līdz 15%, cerot, ka pieaugums būs mazāks – robežās no 12 līdz 15%. "Tā ir maksimālā sāpju robeža, pēc kuras nešaubīgi palielināsies ēnu ekonomika, taču, nedarot neko, sekas var būt vēl ļaunākas," saka Endziņš.

Uzņēmēju organizācija sarunās ar premjeru Māri Kučinski (ZZS) pirms dažām dienām apstiprināja, ka ir gatava kompromisam, kur minimālās VSAOI tiek aizstātas ar mikrouzņēmumu nodokļa pārskatīšanu. LTRK aicina ikvienu politiķi būt atbildīgu pret Latvijas iedzīvotājiem, nepieļaujot milzīgu bezdarba pieaugumu un nepakļaujot sociālajiem riskiem cilvēkus.

Jau vēstīts, ka Vienotība oponē finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), ka viņa apzināti pauž nepatiesu informāciju un maldina sabiedrību, apgalvojot, ka lēmums par minimālo sociālo iemaksu noteikšanu ir iepriekšējo valdību atbildība. Vienotības valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs norāda, ka budžeta sagatavošanas process uzsākts jau pavasarī. To virza un izstrādā tieši Finanšu ministrija un politiski atbildīgs par to ir Ministru prezidents.

Mikrouzņēmuma nodokļa ieviešana bija būtisks nosacījums uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Latvijā. Lai risinātu nodokļa maksātāju darbinieku sociālais nodrošinājuma problēmas, jau 2013.gadā tika paredzēts mikrouzņēmumu nodokli pakāpeniski palielināt, sākot no 2015.gada.

Vienotība arī norāda, ka, tieši toreizējai ekonomikas ministrei Reizniecei-Ozolai un uzņēmēju organizācijām iebilstot pret nodokļa palielinājumu, šis lēmums tika atcelts. Vienlaikus tika uzsākts darbs pie obligāto iemaksu apmēra noteikšanas mikrouzņēmumu darbiniekiem, lai risinātu mikrouzņēmumu darbinieku sociālās apdrošināšanas problēmu un mikrouzņēmumu nodokļa likmi spētu saglabāt līdzšinējā apmērā. Darba grupā bija pārstāvētas gan Reiznieces-Ozolas vadītā Ekonomikas ministrija, gan arodbiedrības un uzņēmēju organizācijas, tostarp LTRK, uzsver partija.

To, ka pastāvīgā "nodokļu grozīšana" beidzot jāpārtrauc, piektdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma norādīja arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. "Es domāju - pats svarīgākais, lai beidzot vienreiz iestājas miers. Tas trakākais ir, ka mēs kādus gadus četrus par to runājam - vienreiz jāliek nodokļu sistēma mierā, tā jābeidz aiztikt," izteicās Rimšēvičš, norādot, ka "jābeidz tracināt tauta un uzņēmēji".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas