Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kučinskis: Nodokļu noziegumi uzskatāmi par valsts apdraudējumu

Nodokļu noziegumi ir uzskatāmi par valsts apdraudējumu, turklāt noziedzīgā pasaule savu rūpalu cenšas piesegt, gan piedāvājot kukuļus, gan draudot VID, sarunā ar Magdu Riekstiņu un Guntaru Gūti atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (12. decembrī laikrakstā Diena publicētās intervijas turpinājums)

Fragments no intervijas:

Jūs iepriekš paudāt, ka daudzām lietām pietrūkst naudas, tajā pašā laikā PVN shēmās tiek izkrāpts teju pusotra miljarda eiro. Esmu runājis ar faktiski visu kontroles iestāžu vadītājiem, un visi stāsta, kā cīnās pret nodokļu noziegumiem. Kā jūs vērtējat pašreizējās cīņas efektivitāti? Un miniet, lūdzu, divas trīs lietas, kas būtu nekavējoties jādara.

Pirmais solis, kas bija jādara, – rotācijas pieteikšana un pieķeršanās pie pilnīgi kliedzošās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sasaistes ar PVN. Un tas bija pareizi. Man ir sajūta, ka nemaksātāji ir drusciņ pierāvušies, ko apliecina arī situācija nodokļu jomā. Nākamais – ir noteikta stingrāka kontrole naudas plūsmām, tajā skaitā bankām uzlikts par pienākumu sniegt ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem. Protams, bankas ir neapmierinātas, ka tām jāsniedz ziņojumi par visiem aizdomīgiem darījumiem. Tāpat ir stiprināts analīzes dienests. Mūsu problēma ir lielā izkaisītība – bankas ziņo vienam kontrolētājam, otram.

Vai jums šķiet normāla situācija, kad tās pašas bankas sniedz milzīgu daudzumu ziņojumu, kam nav nekāda reāla efekta? Ziņojumu ir daudz, bet rezultāts niecīgs. Un tāda tendence ir jau gadiem.

Tieši tādēļ sistēmu ir nepieciešams mainīt. Uzskatu, esam ieguvuši labu VID vadītāju. Un šobrīd viņai pirmais uzdevums ir sakārtot pašu VID struktūru un tikt galā ar valsts ieņēmumiem, kā tos iekasēt. Otrs svarīgs darbs ir sakārtot VID Finanšu policijas pārvaldi un Muitas pārvaldi. Viņa jau uzreiz pie tā var sākt strādāt. Viņai ir pilns atbalsts gan no Drošības policijas, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, un viņi nodrošina to, lai nebūtu vairs nekādu draudu un piedāvājumu. Tik tālu mēs esam tikuši.

Jūs šobrīd kā Ministru prezidents atzīstat, ka ir bijuši gan draudi, gan neatļauti  piedāvājumi VID vadībai, lai noziedzīgās nodokļu krāpšanas shēmas varētu netraucēti darboties?

Neapšaubāmi! Bet es jau nevaru bārstīties ar lietām, ko pēc tam nevaru aiznest uz tiesu. Tāpēc fons, kāds ir... Es ļoti daudz ar [bijušo VID vadītāju] Ināru Pētersoni runāju – vēl pirms kļuvu par premjeru – par to sistēmu, kāda ir nodokļu jomā. Ja gribam to raksturot – varbūt kādā brīdī politiķi to radīja, bet tad sistēma sāka veidoties pati no sevis un sāka uzmākties politiķiem, mēģinot sev dabūt piesegu. Tā ir reālā situācija. Es to atzīstu.

Noziedzīgā pasaule izdara spiedienu uz politiķiem, lai varētu...

Varētu turpināt vienā vai otrā grupiņā, un, protams, te ir arī savi cilvēki, kas labus vārdus par viņiem pateiks...

Politiskā korupcija?

Es neteiktu, ka politiķi šobrīd paši kaut ko arī tādu veidotu... Tāpēc es teicu, ka sistēma šobrīd ir apjukusi, un ir jautājums – vai mēs tai pakļausimies vai iesim nākamos soļus.

Visu interviju lasiet otrdienas, 13. decembra, avīzē Diena!
 

Top komentāri

Nu nu
N
Es uzskatu par valsts apdraudējumu 60 milj , ko tērēs komercprojektiem simtgadei, kvotu sadalīšanas veidu un entos projektu veselības un izglītības jomās. Apdraudējums ir neprofesionāla ierēdņu armija, kas sen bija jāsamazina , visatļautība un nelabvēlīgā biznesa vide Latvijā.
melnais humors
m
Tie, protams, ir noziegumi un valsts apdraudējums. Tikai tādā gadījumā nekas tik lielā mērā neapdraud valsti kā Latvijas valdība, Finanšu ministrija, un VID. Tas, ko un kā šīs institūcijas dara, ir noziegums ne tikai pret valsti, bet arī pret cilvēci. Tā, lūk, premjera kungs. :-P
?
?
lielākie nodokļu nemaksātāji?? VARĒTU BŪT VIENĪGI TIE-KAM 46 ĪPAŠUMI..UN IZMANĪGI ADVIKĀTI...UN KAS SĒŽ SILĒ JOPROJĀM - PIEŅEMOT AČGĀRNOS LIKUMUS-KAS ĀDU NOPLĒŠ PĒDĒJAM NABAGAM IESKAITOT BĒRNUS, PENSIONĀRUS UN INVALĪDUS..BET LŪK BIJUSĪ UN ESOŠĀ SILES KASTA IR ABSOLŪTI ĀRPUS JEBKURIEM LIKUMIEM UN NORMĀM = VOT TAS IR NOZIEGUMS! PILNU DEMISIJU -UN PRĀVU PAR VALSTS NOZAGŠANU!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē