Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"Arguments, ka par plānotajām izmaiņām "neko nezinājām", ir galēji neprofesionāls," kritizē Piebalgs

Piebalgs pārmet Reizniecei-Ozolai apzinātu sabiedrības maldināšanu

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) apzināti pauž nepatiesu informāciju un maldina sabiedrību, apgalvojot, ka lēmums par minimālo sociālo iemaksu noteikšanu ir iepriekšējo valdību atbildība, uzskata Vienotības valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs. Viņš norāda, ka budžeta sagatavošanas process uzsākts jau pavasarī. To virza un izstrādā tieši Finanšu ministrija un politiski atbildīgs par to ir Ministru prezidents.

"Arguments, ka par plānotajām izmaiņām "neko nezinājām", ir galēji neprofesionāls un norāda uz paviršību vai apzinātu situācijas sagrozīšanu," skarbus pārmetumus finanšu ministrei velta Piebalgs. 

"No Reiznieces-Ozolas un premjera Māra Kučinska puses izskanējušie apgalvojumi par it kā nezināšanu, mazākais, pārsteidz," piebilda Vienotības vadītājs. Viņš norāda, ka ministre piedalījusies visās diskusijās un darba grupās, kurās spriests par nepieciešamību un iespējām nodrošināt lielāko sociālo drošību mikrouzņēmumu darbiniekiem.

Mikrouzņēmuma nodokļa ieviešana bija būtisks nosacījums uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Latvijā. Lai risinātu nodokļa maksātāju darbinieku sociālais nodrošinājuma problēmas, jau 2013.gadā tika paredzēts mikrouzņēmumu nodokli pakāpeniski palielināt, sākot no 2015.gada. Arī premjera partiju pārstāvošā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) norādīja uz trūkumiem mikrouzņēmumu darbinieku sociālajā aizsardzībā, kad, veicot mazākas sociālās iemaksas, šie cilvēki var rēķināties ar salīdzinoši ļoti nelieliem sociālās apdrošināšanas pabalstiem un nevar nopelnīt pat minimālo pensiju, pausts Vienotības paziņojumā medijiem.

Vienotība arī norāda, ka tieši toreizējai ekonomikas ministrei Reizniecei-Ozolai un uzņēmēju organizācijām iebilstot pret nodokļa palielinājumu, šis lēmums tika atcelts. Vienlaikus tika uzsākts darbs pie obligāto iemaksu apmēra noteikšanas mikrouzņēmumu darbiniekiem, lai risinātu mikrouzņēmumu darbinieku sociālās apdrošināšanas problēmu un mikrouzņēmumu nodokļa likmi spētu saglabāt līdzšinējā apmērā. Darba grupā bija pārstāvētas gan Reiznieces-Ozolas vadītā Ekonomikas ministrija, gan arodbiedrības un uzņēmēju organizācijas, tostarp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, uzsver partija.

"Nav skaidrs, kādēļ šobrīd gan premjers, gan finanšu ministre šķietami aizmirsuši pašu iepriekš paustos viedokļus un pieņemtos lēmumus," norāda Piebalgs. Šībrīža lēmums atcelt minimālās sociālās iemaksas, strauji ceļot mikrouzņēmumu nodokli, ir pretrunā Kučinska vadītās partijas solījumiem iestāties pret mikrouzņēmuma nodokļa palielināšanu, kā arī iepriekš uzstādījumam radīt prognozējamu un stabilu nodokļu vidi," pauž Vienotības vadītājs. 

To, ka pastāvīgā "nodokļu grozīšana" beidzot jāpārtrauc, piektdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma norādīja arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. "Es domāju - pats svarīgākais, lai beidzot vienreiz iestājas miers. Tas trakākais ir, ka mēs kādus gadus četrus par to runājam - vienreiz jāliek nodokļu sistēma mierā, tā jābeidz aiztikt," izteicās Rimšēvičš, norādot, ka "jābeidz tracināt tauta un uzņēmēji".
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē