Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
"Žēl, ka visa vasara pagāja, un ar uzņēmējiem nebija laika izrunāt un vienoties, un tas jādara tagad pirms Ziemassvētkiem"

Rimšēvičs aicina netracināt uzņēmējus un beidzot likt nodokļu sistēmu mierā

"Mūsu galvenais uzdevums ir tas, lai tauta un uzņēmēji netiek tracināti. Lai vienkārši vienā brīdī tiek skaidri pateikts, ka šīs lietas mēs nemainīsim," taujāts par kārtējām plānotajām nodokļu izmaiņām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma norādīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Es domāju - pats svarīgākais, lai beidzot vienreiz iestājas miers. Tas trakākais ir, ka mēs kādus gadus četrus par to runājam - vienreiz jāliek nodokļu sistēma mierā, tā jābeidz aiztikt. Svarīgi ir iekasēt [nodokļus] un svarīgi ir paziņot visai pasaulei, ka Latvija ir stabila uzņēmējdarbības un ieguldījumu vide, ka mums ir vislabākā nodokļu sistēma un ka mēs to nemainīsim vismaz četrus gadus. Žēl, ka visa vasara pagāja, un ar uzņēmējiem nebija laika izrunāt un vienoties, un tas jādara tagad pirms Ziemassvētkiem," pauda Latvijas Bankas prezidents.

Viņš arī atgādināja, ka valdība paziņojusi par kārtējo nodokļu sistēmas pārskatīšanu nākamā gada pavasarī, līdz ar to "atkal cilvēki iepauzē, atkal kaut ko gaida".

Tāpat Rimšēvičs kritiski izteicās par valdības biežo paļaušanos uz ārvalstu ekspertu vērtējumu un ieteikumiem, par to turklāt samaksājot prāvu summu no valsts budžeta: "Vēl viena traka lieta - tā vietā, lai izmantotu Latvijā esošās "smadzenes", Latvijas uzņēmējus, Latvijas ekspertus un lielos prātus, mēs izmantojam dārgus ārvalstu pasūtījumus kā Pasaules banku, Starptautisko valūtas fondu un vēl dažādas institūcijas, kuru pētījumus mēs beigu beigās nemaz neizmantojam." 

Taujāts, vai 300 tūkstoši eiro, kas samaksāti Pasaules bankai par pētījumu, viņaprāt, ir "izmesti renstelē", Rimšēvičs norādīja: "Tā nauda varēja tikt izmantota citiem pasākumiem daudz efektīvāk. [..] Latvijas cilvēki to būtu izdarījuši par 10 tūkstošiem." 

Rimšēvičs ekspertu piesaistīšanu no ārvalstīm dēvē par sava veida "nabadzības apliecību": "Ja mēs gribam kaut ko norakt vai kādas lietas nedarīt, mēs uzaicinām ārvalstu ekspertus, samaksājam viņiem naudiņu un pēc tam atsaucamies uz viņiem, jo viņi mums ieteica. Kas tie par cilvēkiem, kādus ekonomiskos virzienus tie pārstāv, kāda ir viņu ideoloģija? Mēs nezinām. Viņi nezina arī par mums, kas mums ir vajadzīgs. [..] Es domāju, ne Zviedrijas, ne Somijas valdības neaicina Pasaules bankas ekspertus savās mājās un nelūdz izstāstīt, kas viņiem jādara." 

Jau vēstīts, ka pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.

Finanšu ministrijā iepriekš atzina, ka mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšana no 9% līdz 15% ir fiskāli neitrāla, tāpēc nākamā gada budžets nav jāpārskata.

Nākamā gada budžetā bija plānots minimālajās sociālajās iemaksās iekasēt 70 miljonus eiro. Savukārt politiķu vienošanās atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, aizstājot to ar mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšanu līdz 15%, būs fiskāli neitrāla. Minētie ieņēmumi tiks novirzīti sākotnējam mērķim - sociālajām vajadzībām.





 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē