Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rosļikovs: Iekšlietu ministrijas algas reforma

Izglītības ministra īstenotās algas reformas sekas ir katastrofālas. Valstī, kur cilvēki izdzīvo ar vidēji 10 eiro dienā, algas samazinājums kaut par 20 eiro neko labu nenes. Kārtējā ekonomija uz zālēm, pārtiku, bērnu apģērbu utt..

Reformas turpinās, un tagad arī Iekšlietu ministrija ir ķērusies veidot jaunas algas kalkulācijas formulas. Rezultāts ir prognozējams jau tagad, bet sekas mēs izjutīsim daudz ātrāk nekā ar skolas atalgojuma reformām. Savādāk nevar būt, kad valsts ekonomē uz iedzīvotāju drošības rēķina, uzskatot, ka  katram ir jārūpējas par sevi pašam.

Jau tagad, mēģinot izvairīties no virsstundām, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadība laiž darbiniekus uz mājām no nakts maiņas, atstājot četru darbinieku vietā tikai divus. Jūs varat iedomāties, ka glābt cilvēka dzīvību brauks tikai puse no norīkojumā esošā sastāva?! Kādas ir iespējas, ka cilvēka dzīvība vai īpašums būs izglābti? Garantijas nav. Es to saucu par konstatācijas brigādi, jo pilnvērtīgi viņi glābt un dzēst vairs nevarēs. Bet ko valdība ir gaidījusi, kad, negribot maksāt policistiem un ugunsdzēsējiem godīgas algas, vēl papildus ir sākusi veidot īpašus un ērtus tikai dienesta vadībai darba grafikus. Tagad Iekšlietu sistēmas darbiniekiem neļauj strādāt, jo tas ir dārgi, un mūsu valsts nevar sev to atļauties. Bet jau drīz darbiniekiem tāda attieksme apniks, un viņi sāks iet prom.

Kad izrunāju "Iekšlietu ministrijas algas reforma", gribot negribot sakrustojas pirksti. Iemācīti, vai labāk teikt - pārmācīti - ar rūgtu reformas pieredzi, mēs, Latvijas iedzīvotāji, vairs neticam, ka esošās valdības reformas var nest kaut minimālu, bet labumu. Cik stipri zemapziņā ir ielīdušas bailes par rītdienu. Dzīvot tikai ar vienu dienu ir mūsu Latvijas tautas rūgtā realitāte. Protams, es personīgi neizslēdzu, ka Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) spēj reformēt atalgojumu sistēmu tā, ka ugunsdzēsējs un policists beidzot sāks pelnīt vairāk. Bet tur ir tā lieta, ka viņa personīgā vēlme šeit nav vērā ņemama, tāpat kā arī tautas balss. Ir konkrēts uzstādījums turēt tautu "pusbadā" tā, lai būtu spēks strādāt, bet par pārējām lietām lai pat nedomā. Savādāk grūti izprast, priekš kam ir vajadzīga algas reforma, kas ir iezīmēta ar algas paaugstināšanas iemeslu, klāt "cepjot" jaunu amatas katalogu, piemaksu un vērtēšanas kritērijus?

Neiedziļinoties konkrētajā darbā, nekas aizdomīgs var arī neparādīties, bet, lasot dokumentu projektus, man personīgi rodas sajūta, ka algas turpmāk tiks skaitītas pēc principa - patīk vai nepatīk man konkrēts darbinieks. Pārāk liela daļa no algas paaugstināšanas procesa ir atkarīga no konkrēta darbinieka vadības subjektīvā vērtējuma. Objektīvi šeit ir tikai algas pamatdaļa. Pārējo nāksies tiešākajā nozīmē pelnīt "HATIKO" stilā. Un atkal man ir sajūta, ka melnā Kārļa piemērs ar nelojāliem pasniedzējiem ir iepaticies Iekšlietu ministrijas vadībai. Turpmāk tie policisti vai ugunsdzēsēji, kuri netur "čības mutē", gaidot priekšnieka ienākšanu, saņems pamatalgu un, nedod Dievs, tu vēl runāsi kaut ko pretī, tad inkvizīcijas ugunskurs būs garantēts. Ar vārdu sakot - laipni lūgti jaunajā pasaulē, kaut man arī ļoti gribas kļūdīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē