Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šadurskis: Neretas vidusskolā atalgojums par slodzi pedagogiem samazinājies, jo krities skolēnu skaits

Neretas vidusskolā atalgojums par slodzi pedagogiem ir samazinājies, jo no skolas ir aizgājis prom ļoti liels skaits audzēkņu, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē skaidroja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Jautājumu par šīs skolas pedagogu samazināto atalgojumu aktualizēja deputāts Mārtiņš Bondars (LRA), kurš norādīja, ka skolotājiem jāsaņem atbilde uz jautājumu, ko darīt šajā situācijā, kad ikdienas izdevumi par nekustamā īpašuma nodokli, elektrību un pienu nav samazinājušies.

Šadurskis norādīja, ka bērnu skaita samazināšanās ir plašāka problēma, un pauda gatavību pārņemt no pašvaldībām skolu uzturēšanu Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā, ja būs arī pašlaik tām atvēlētais finansējums.

Ministrs skaidroja, ka 70 novados bērnu skaits mācību iestādēs ir mazāks nekā iepriekšējos gados un šīm pašvaldībām ir nopietni jādomā par skolu tīkla sakārtošanu.

Bondars norādīja, ka skolotāji nevar uzņemties atbildību par to, ka audzēkņi dodas prom. Savukārt parlamentārietis Imants Parādnieks (NA) aicināja uz šo jautājumu skatīties kompleksi, jo pašvaldībai jārūpējas, lai bērnu skaits klasē būtu pietiekami liels.

Kā ziņots, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) saskata virkni nepilnību no septembra ieviestajā jaunajā pedagogu algu modelī, tomēr par protestiem arodbiedrība vēl nelems.

LIZDA konstatēja, ka pirmskolu skolotājiem nav vienlīdzīgas darba slodzes, kā arī darba alga par vienādu darbu atšķiras atkarībā no pašvaldības iespējām skolotājiem piešķirt piemaksas, savukārt mūzikas un sporta skolotājiem pirmsskolas izglītības iestādēs nav iespējams nodrošināt pilnu slodzi, jo skolotājiem fiziski nav pieejami bērni 7,2 stundas dienā, lai būtu iespējams tarificēt pilnu 40 stundu slodzi.

Izglītības iestādēs, kurās skolēnu skaits ir mazāks par 100, ir samazinājies likmju skaits, līdz ar to šajās izglītības iestādēs joprojām ir situācija, ka nav iespējams skolotājam apmaksāt visus papildu pienākumus finansējuma trūkuma dēļ, secinājusi LIZDA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē