Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tirgotāji: Cenu kāpuma dēļ pircēji piena produktus iegādājas retāk

Šī gada sākumā novērots, ka cenu pieauguma dēļ samazinājies pieprasījums pēc piena produktiem, aģentūrai LETA atzina aptaujātie tirgotāji.

SIA Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine informēja, ka tīkla Elvi pārdošanas dati liecina par to, ka cenu kāpuma dēļ pircēji piena produktus iegādājas nedaudz retāk. Tikmēr pieaug pārdošanas apjoms izstrādājumiem ar augu tauku piedevām.

"Salīdzinot 2017.gada sākuma datus ar attiecīgo laika periodu 2016.gadā, jāsecina, ka piena cenu kāpums atstājis ietekmi uz produktu pārdošanas apjomu - visa veida piena produktus šogad cilvēki iegādājas mazāk nekā pērn. Ikdienā biežāk lietotajiem produktiem - kefīram, pienam, krējumam, biezpienam pārdošanas apjomi 2017.gada sākumā, salīdzinot ar gada sākumu pērn, sarukuši 4-6% robežās, visvairāk pārdošanas apjoms kritis sviestam un sveramajam sieram. Cilvēki retāk iegādājas arī jogurtus," teica Vārtukapteine.

Arī SIA Maxima Latvija veikalos piena, kefīra, sviesta un biezpiena pārdošanas apjomi šī gada sākumā, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, ir nedaudz samazinājušies, norādīja Maxima Latvija pārstāve Zane Udrase. Savukārt produktu ar augu tauku piedevām pārdošanas apjomi ir līdzīgi kā pagājušajā gadā. Tiesa, šādu produktu Maxima Latvija veikalos ir ļoti maz, piebilda Udrase.

"Ir dabiski, ka brīvā tirgū cenas produktiem gan pieaug, gan samazinās, un tas ir atkarīgs no daudziem apstākļiem. Ražotāju cenu kāpumu ir atstājis ietekmi uz piena produktu cenām arī veikalos. Cenu pieaugums nav visiem produktiem vienāds, tas atšķiras gan pa produktu grupām, gan atsevišķiem produktiem. Tiekoties ar ražotājiem un runājot par cenu izmaiņām, ir garas pārrunas, kamēr nonākam pie kopsaucēja, jo ir jāņem vērā dažādi objektīvi faktori. Jāuzsver, ka cenšamies, lai cenu izmaiņas pircējus ietekmētu iespējami maz, un akcijās iedzīvotāji varētu nopirkt produktus ar labām atlaidēm," skaidroja Udrase.

SIA Rimi Latvia veikalos pieprasījums pēc piena produktiem šī gada sākumā ir stabils, apgalvoja Rimi Latvia pārstāve Inga Bite, piebilstot, ka pieprasījumā pēc piena produktiem ir novērojama pozitīva dinamika. "Patlaban neesam novērojuši pircēju pieprasījuma samazinājumu."

Tikmēr Elvi tīkls ir samazinājis piena uzcenojumu, lai patērētāji piena produktu sadārdzināšanos justu pēc iespējas mazāk. Vienlaikus Vārtukapteine atzīmēja, ka pakāpenisks šo preču cenu kāpums ir novērojams vairākus mēnešus.

"Piena pārstrādātāji turpina iesūtīt paziņojumus par iepirkuma cenu paaugstinājumu. Kopš 2016.gada janvāra pienam un tā produktiem cena veikalos pakāpeniski augusi aptuveni par piektdaļu. Vislielākais cenu kāpums vērojams tām piena produktu grupām, kuru tapšanā tiek izmantots liels apjoms svaigpiena - sviestam, saldajam krējumam, pienam ar augstu tauku procentu," sacīja Vārtukapteine.

Kā ziņots, saistībā ar piena iepirkuma cenu Lauksaimniecības datu centra aplēses liecina, ka tā turpināja pagājušā gada augustā sākto kāpumu, šā gada janvārī sasniedzot vidēji 310 eiro par vienu tonnu salīdzinājumā ar 304 eiro pērn decembrī. Gada griezumā kāpums bijis par 36%, jo pērn janvārī par tonnu piena iepircēji maksāja tikai 227 eiro. Arī Eiropas Savienības vidējā iepirkuma cena turpina kāpumu un šā gada janvārī bija 330 eiro par vienu tonnu.

Top komentāri

nevajag melot
n
Eiropaa piens un piena produkti ir daudz letaki kaa Latvijaa, tad kaa tur var but 330 eu par tonnu!
HC
H
Kaut kā jocīgi sanāk. Poļu pārstrādatājs zemniekam par pienu maksā vairāk kā vietejais, bet cena veikalā Latvijā ir augstāka kā Polijā. Vēl vakar pirku pienu 6-pakā, 3,2% tauku, pēc kursa pārreķinot EUR 0,3873 par litru. Kuram par alkatību bietē jādod?
lv
l
Par ko lai pērk,ja pēc komunāliem maksājumiem unn maizes nekas pāri nepaliek?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē