Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība par dzīru izmaksām nerunīgas, neizpauž arī ielūgto viesu sarakstu

Latvijas vēstniecības lepnās dzīres Kairā

Dzīres īpašiem viesiem pie Mārtiņa Rītiņa klātiem galdiem un ar kontrtenora Sergeja Jēgera uzstāšanos – šādas "svinīgās vakariņas" 1. decembrī pieczvaigžņu viesnīcā Ēģiptes galvaspilsētā Kairā sarīkojusi Latvijas vēstniecība šajā valstī. Tagad roku rokā ar Ārlietu ministrijas vadību tā mēģina slēpt gan virkni izdevumu pozīciju, gan pat ielūgto viesu sarakstu, piektdien vēsta laikraksts Diena.

"Viņas ekselence, Latvijas Republikas vēstniece Iveta Šulca vēlētos ielūgt Jūs un Jūsu dzīvesbiedri uz vakariņām ceturtdien, 1. decembrī, no pulksten 19.00 līdz 21.30" – šāda satura ielūgums aizvadītās nedēļas nogalē nonāca Dienas rīcībā. Dzīres 150 viesiem bija sarīkotas vienā no lepnākajām Ēģiptes galvaspilsētas viesnīcām – pieczvaigžņu Intercontinental Cairo Semiramis. Divas nedēļas pēc 18. novembra notikušās dzīres formāli bijušas veltītas Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai.

Uz vēstniecības rīkoto vakariņu izmaksu līmeni norāda fakts, ka galdus klājis pazīstamais pavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš ielūgumā pieteikts kā "Latvijas smalkākais šefpavārs". Tāpat Latvijas vēstniecība Ēģiptē parūpējusies arī par ielūgto viesu izklaidi – speciāli par godu šim pasākumam organizēta un apmaksāta pazīstamā operdziedātāja Sergeja Jēgera uzstāšanās, Šulcas vērtējumā nodrošinot "apburošu atmosfēru".

Iespaidu apēno tikai tas, ka, pēc amatpersonu reakcijas spriežot, gan Latvijas vēstniecība Ēģiptē, gan Ārlietu ministrijas vadība bija vēlējušās informāciju par šo pasākumu paturēt slepenībā no Latvijas sabiedrības, kurai pēdējā laikā budžeta līdzekļu tērēšana ir viena no sāpīgākajām tēmām. Turklāt virkne izdevumu pozīciju saistībā ar 1. decembra dzīrēm netiek atklātas vēl joprojām, un gan ministrija, gan vēstniecība slēpj arī ielūgto viesu sarakstu.

Sākotnēji Šulcas vadītā vēstniecība uz Dienas jautājumiem par pasākuma izmaksām, organizēšanas apstākļiem, veiktajiem iepirkumiem un viesu sarakstu klusēja, bet pēc tam paziņoja, ka atbilžu sniegšana atbilstoši likumam varot prasīt pat mēnesi laika. Savukārt vēl pēc tam vēstniecība Dienai pavēstīja, ka uz jebkuriem jautājumiem tā nevēloties atbildēt, atbildes vēstniecības vietā sniegšot Ārlietu ministrija.

Sākotnēji samērā runīgs sarunā ar Dienu bija pavārs Rītiņš, kurš gan paziņoja, ka izmaksu jautājums esot komercnoslēpums, taču apsolījās nekavējoties atsūtīt dzīru ēdienkarti un piebilda, ka šādi pasākumi viņam gadoties "diezgan reti". Taču ēdienkarte tā arī netika saņemta, un pats pavārs uz turpmākajiem telefona zvaniem vairs nevēlējās atbildēt.

Savukārt Jēgers uz jautājumu, cik Latvijas nodokļu maksātājiem izmaksājusi viņa uzstāšanās vēstniecības pasākumā, ieskaitot uzturēšanās un transporta izmaksas, Dienai paziņoja, ka tas ir "nepieklājīgs jautājums".

Klusēt saistībā ar šī pasākuma izmaksām, lietderību un organizēšanu izvēlējās arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš uz Dienas jautājumiem neatbildēja. 

Visu rakstu par lepnajām dzīrēm Kairā lasiet laikraksta Diena piektdienas, 9.decembra, numurā!

 

Top komentāri

čiks
č
tieši tā,veikt rūpīgu izmeklēšanu un vainīgos par valsts naudas izšķērdēšanu bargi sodīt un piedzīt notralināto naudu
Oligarhu valsts.
O
Kungiem lepnas dzīres par vergu nopelnīto naudu !!! Tā tas notiek arī valsts uzņēmumos, valsts iestādēs, ministrijās, šiko uz nebēdu, bet tauta trūcīga dzīvo trūkumā, pensionāri un invalīdi nabagi, priekš tiem naudas nav. Skolas likvidē, ceļi neizbraucami, izņemot kungiem domātos, mazie uzņēmumi bankrotē, tautas viedoklim 0 vērtība....nevienam par to galva nesāp,ka tikai pašiem maki pilni un vēderi pārbaroti.
o jāāa
o
šiki gribas dzīrot uz tautas rēķīna , un ja vēl prēmijas pēc PSRS laika tradīcijām ierēdņiem ,tad jau neko teikt ..mēs esam vareni
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas