Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sieviešu gājienā Vašingtonā pulcējušies vairāki simti tūkstošu cilvēku

Vašingtonā sestdien Sieviešu gājiens sieviešu tiesību aizstāvībai pulcējis vairākus simtus tūkstošu cilvēku.

Metro stacijas sestdien bija ļaužu pārpildītas, cilvēkiem ar plakātiem un rozā cepurēm ar kaķa ausīm mēģinot nonākt pilsētas centrā.

Lai gan pasākuma organizatori sākotnēji prognozēja 200 tūkstošu cilvēku piedalīšanos gājienā, tagad tiek lēsts, ka dalībnieku skaits sasniegs vismaz pusmiljonu.

Gājiena organizatori ir stingri uzstājuši, ka nav noskaņoti pret jauno ASV prezidentu Donaldu Trampu, tomēr gājiens notiek dienu pēc viņa inaugurācijas augstajā amatā, un daudzi no akcijas dalībniekiem norādīja, ka ielās izgājuši, lai paustu savus iebildumus pret Trampa politikas idejām raksturīgo "naida un nicinājuma platformu".

Hilarija Klintone, kas prezidenta vēlēšanās novembrī zaudēja Trampam, ar ierakstu mikroemuāru vietnē Twitter pauda atbalstu demonstrantiem, kas gatavojās doties uz Balto namu.

"Paldies par jūsu pozīciju, izteikšanos un gājienu mūsu kopīgo vērtību vārdā," rakstīja demokrātu kandidāte, kurai daudzi prognozēja uzvaru vēlēšanās, kas ļautu viņai kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā. "Tas ir tikpat svarīgi, kā vienmēr. No sirds ticu, ka mēs vienmēr esam Spēcīgāki kopā," viņa atgādināja savu priekšvēlēšanu kampaņas saukli.

Gājienā piedalās arī daudzas slavenības, piemēram, aktrise Skārleta Johansone un rakstnieks Maikls Mūrs.

Lai gan gājiena dalībnieku vidū pārsvarā ir sievietes, arī vīriešu viņu vidū netrūkst.

Daudzus ASV, un ne tikai, iedzīvotājus satraukusi Trampa vīzija par ASV nākotni. Savā inaugurācijas runā piektdien viņš iezīmēja pašreizējo valsts stāvokli drūmās krāsās, un pauda ieskatu savas prezidentūras galvenajās tendencēs: lepnā populismā, krasā nacionālismā un priekšteča Baraka Obamas politiskā mantojuma nojaukšanā.

Sestdien - savā pirmajā pilnajā dienā prezidenta amatā - Tramps apmeklēja daudzu reliģiju dievkalpojumu Vašingtonas Nacionālajā katedrālē, kā arī - Centrālo izlūkošanas pārvaldi, kuru viņš asi kritizēja pirms stāšanās amatā.

Trampa pirmais darbs pēc stāšanās amatā bija parakstīt rīkojumu, kas nozīmē iesaldēt Obamas izloloto veselības aprūpes likumu.

Protestētāji cenšas aizstāvēt "visu dzimumu, vecumu, rases, kultūru, politiskās piederības un biogrāfijas" cilvēku intereses. Viņi pieprasa sargāt ne tikai sieviešu, bet arī imigrantu, seksuālo minoritāšu un citu cilvēku grupu tiesības.

Sieviešu gājiens sākās kā vienkāršs ieraksts sociālās saziņas vietnē Facebook. Vecmāmiņa un pensionēta juriste Terēza Šuka no Havaju salām ar iniciatīvu mēģināja panākt apmēram 40 savu draugu aktīvāku iesaisti pilsoniskā viedokļa izteikšanā.

Tomēr ideja ātri izplatījās internetā, un sestdien daudzās ASV pilsētās un visā pasaulē notika ap 300 gājienu.

Viens no plašākajiem gājieniem bija Londonā, kur ap 100 tūkstošiem cilvēku pulcējās pilsētas centrā ar saukļiem Dump Trump ("Trampu uz izgāztuvi") un "Mūsu tiesības nav sagrābjamas - tādas neesam arī mēs", atgādinot par Trampa kādā videoierakstā pausto, ka viņš, izmantojot savu slavenības stāvokli, var bez atļaujas sagrābt sievietes aiz kājstarpes.

Top komentāri

Jevlampijs
J
Es nesaprotu tās sievietes! Pēc presē pieejamās informācijas, viens vīrs pirms Trampa savā darba vietā, darba laikā iespējams ka pazemoja jaunu sievieti vārdā Monika Levinska, pēc preses ziņām viņš ar savu locekli pat bija sasmērējis viņas kleitu, atstājot savu izdalījumu pēdas. Kur tad bija tās protestētājas? Diskriminējot, pazemojot jaunu praktikanti, piepildot un apmierinot savas perversās slēptās vēlmes darba laikā un vietā ar jaunu un neaizsargātu darba ņēmēju -jaunu sievieti, tas vīrs iespļāva sejā visas pasaules sievietēm, arī savai sievai. Tad vajadzēja solidarizēties un iziet protesta akcijās.
trusis nejaukais
t
ir pils ar plaanpraatinjiem kas meegjina skalji pasludinaat sevi labaakus par citiem. tie parasti pieskaita sevi pie liberaalajiem demokraatiem, itkaa iestaajas par vaarda briiviibu bet skalji un agresiivi izturas pret jebkuru kam viedoklis nesaskan ar vinjeejo.
reptilis
r
Vēstures paradokss- Visas šīs neoliberāļu kustības priekšā ir b.Soross un Ķīnas kompartijas vadonis,kurš atklāja Davosas forumu:)))))) Tā kā droši varat saukt visus no Sorosa sponsorētajām organizācijām par biedriem un biedrenēm:)))))).....žēl,ka teātris netiek spēlēts līdz galam- ādas jakas....mauzeri:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits