Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Latvijā spa centri ir kā atsevišķas saliņas – perfektas, bet pārsvarā mazas

Kvalitāte ir, jaudas nav

Lietuvai un Igaunijai, salīdzinot ar Latviju, skaistumkopšanas biznesa jauda šķiet lielāka, jo reklāmas aicināt aicina pie viņiem pavadīt spa brīvdienas. Tūlīt aiz robežas slejas jaunas un lielas viesnīcas, kuru teritorijā ir izveidoti spa un Welness centri. Šādu kompleksu mērķis ir dažādot viesnīcu klientu atpūtas iespējas, pievienojot arī atveseļošanas un relaksācijas procedūras.

Vieta nav izšķiroša

Savā laikā (2011. gadā) Lainas Traniņas spa centrs Aqua Willa, kas atradās Vecrīgā, tika iekļauts pasaulē labāko spa desmitniekā. Vērtētāji bija neatkarīgi žurnālisti no starptautiskiem tūrisma izdevumiem. Tā bija kā miera osta, kur dienas vidū maksimāli īsā laikā varēja "uzlādēt baterijas". Iespējams, tieši stratēģiski izdevīgā vieta bija sākotnējais iemesls, kāpēc tur iegriezās ārzemju tūristi, lai dažādotu savu atpūtu. 

Taču ar izdevīgu atrašanās vietu vien ir par maz. Kā uzskata Taka Spa līdzīpašniece Dina Vjatere: "Tūristi ir atbraukuši atpūsties, labi pavadīt laiku izklaidējoties, un daudziem pietiek tikai ar pirts apmeklējumu savā kompānijā. Ārzemnieki nav mūsu lielākā mērķauditorija. Viņu ir apmēram 15–20% no kopējā klientu skaita. Taču ir patīkami, ka daudzi nāk ar ieteikumiem – vislabākā reklāma ir informācija no mutes mutē." Svarīgi, lai tūristi neuzķeras uz spožas un skaļas reklāmas, bet gan saņem to labāko, par ko pēc tam stāstīt citiem, kuri iecerējuši apmeklēt Latviju. 

Mazajiem grūtāk 
Latvijas trumpis ir skaistā daba un senās muižas – Mārciena, Dikļi, Liepupe –, kur var ne tikai nakšņot, bet arī pavadīt vakaru spa atmosfērā – pirtī, baseinā, džakuzi –, saņemot interesantas un relaksējošas procedūras. Bet mazo viesnīcu jauda ir tik liela, cik ir. Ja ierodas autobuss ar ekskursantiem, tad gluži vienkārši var rasties sastrēgumi, rindas, un spa darbiniekiem jābūt ļoti prasmīgiem, lai regulētu cilvēku plūsmu. Pēdējā laikā mainās ārvalstu tūristu ceļošanas veids – viņi atbrauc ar savām vai īrētām automašīnām. Piemēram, Mārcienas muižā jau veidojas pastāvīgo klientu loks no Vācijas, Igaunijas, Norvēģijas, Krievijas. "Pie mums uzturas apmērām divas trīs dienas, apskata apkārtni, bet reizēm tā iepatīkas, ka paliek ilgāk," stāsta Mārcienas muižas īpašniece Mairita Solima. Lieliska sadarbība šim spa ir ar Igaunijas tūrisma kompānijām, kas arī katru gadu atbrauc pakontrolēt situāciju, lai atbildīgi varētu ieteikt un reklamēt spa pakalpojumus, un Mārcienai tas savukārt liek izdomāt aizvien kaut ko jaunu.

Igaunijā un Lietuvā lielie kūrorti veiksmīgi pārveidoti par viesnīcām ar spa centriem, bet Latvijā augsti novērtē lauku spa, kas atrodas gleznainās vietās, vecās, bet saudzīgi un moderni renovētās ēkās. Tas gan prasa lielas investīcijas, jo, lai radītu patīkamu vidi spa, kur galvenais relaksācijā ir ūdens un tvaiki, jābūt, pirmkārt, perfektai ēkas ventilācijai. 
"Nelielās viesnīcas ar spa centriem, kas izveidotas senās vēsturiskās ēkās novados, nejaudā apkalpot, piemēram, tūristu grupu, kura ar autobusu ir devusies atpūtas braucienā uz Latviju vai gribētu apceļot Baltiju. Maziem novadu spa ir sevišķi grūti izdzīvot rudens un ziemas mēnešos, jo arī vietējos tūristus bieži vien atbaida ceļu stāvoklis, un, ja nekā vairāk par mazu spa apkārtnē nav un nekas tur nenotiek, ir maz ticams, ka viesi turp dosies," uzskata LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava. 

Kaimiņi un konkurētspēja

Latvijas tūrisma attīstības pamatnostādnēs no 2014. līdz 2020. gadam veselības tūrisms atzīts par vienu no galvenajiem attīstības virzieniem. Cita starpā minēts, ka jāattīsta augstas kvalitātes kompleksi veselības un spa piedāvājumi par konkurētspējīgu cenu".

Šīrava no LIAA zina teikt, ka Latvijas spa ir populāri ārvalstu tūristu vidū. '"Nesen LIAA Tūrisma departamentam, uzņemot iepazīšanās vizītē divas Zviedrijā populāras blogeres, kas specializējas labsajūtas tūrismā, bija iespēja no viņu puses uzklausīt atzinīgas atsauksmes par Latvijas spa piedāvājumu un tā kvalitāti," stāsta Šīrava. "Šajā vasarā ar mūsu valsts tūrisma piedāvājumu iepazinās arī kāda Vācijas specializēta spa izdevuma redaktors, jo interese par mūsu piedāvājumu šajā valstī ir liela un dzirdētās atsauksmes bijušas labas. Pēc spa apmeklējuma vācu speciālists pauda pārsteigumu, ka līmenis izrādījies vēl augstāks, nekā gaidīts."

Raugoties, cik lieli naudas resursi tikuši ieguldīti iepriekšējā Eiropas Savienības finanšu plānošanas periodā kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, protams, dienaskārtībā ir jautājums par mūsu valsts spa iestāžu konkurētspēju. Lieli, jauni spa uzņēmumi izveidoti Lietuvā, bagāts un daudzveidīgs ir igauņu spa piedāvājums. Diemžēl Latvija atšķirībā no kaimiņiem nevar lepoties ar jaunām būvēm, kuras būtu celtas speciāli spa centriem. Lielākā daļa spa pakalpojumu ir koncentrēti Rīgā un Jūrmalā.

Kopš jūlija Lielupē durvis pēc renovācijas vērusi viesnīca Semerah Hotel Lielupe – ar spa un Welness centru. "Arī pirms tam viesnīcā bija baseins un pirtis, bet tagad centrs ir paplašināts ar spa procedūru kabinetiem un sāls istabu," informē centra vadītāja Lauma Pētersone. "Tās ir lietas, kam klienti, izvēloties viesnīcu, pievērš uzmanību." Sezonā dominē ārvalstu viesi, tūristi, bet nesezonā mērķauditorija ir vietējie Latvijas iedzīvotāji, kuri izmanto izdevīgus brīvdienu piedāvājumus. 

Cenas vienādojušās 

Kādu brīdi varēja domāt, ka ārzemnieki iecienījuši Latvijas spa tāpēc, ka par nelielu samaksu var saņemt kvalitatīvus pakalpojumus, tagad cenu politika, salīdzinot ar Eiropu, ir vienādojusies. Galvenais izvēles kritērijs – kvalitāte, procedūras koncepcija un norise. Ļoti svarīga ir arī vide un attieksme, kas klientiem liek kļūt par savējiem, gaidītiem viesiem. Spa procedūrām ir jāiedarbojas uz visiem cilvēka maņu orgāniem – redzi (krāsa un gaisma), dzirdi (klusums vai rūpīgi izvēlēta mūzika), ožu (aromātu un smaržu kompozīcija, svaigs gaiss), tausti (komfortabls temperatūras režīms, mīksti, pūkaini dvieļi un halāts). Tas viss palielinās sajūtu svētlaimi un prieku par rūpēm. Lai arī spa centros ir daudz un dažādi aparāti, pamatu pamats ir manuālās tehnikas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses