Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Digitālizācija tūrismā – efektivitāte un operativitāte sadarbībā ar klientiem

Optimizē laiku un izdevumus

Jaunās un modernās tehnoloģijas neaizstāj biznesa sarunas klātienē, – tāds varētu būt pamatojums komandējumiem un darījumu braucieniem, kuros dodas gan valstu līderi, gan ierēdņi, gan biznesmeņi. 57% tūrisma aģentūras Latvia Tours veiktās aptaujas respondentu uzskata, ka tehnoloģiju attīstība nav mazinājusi nepieciešamību pēc darba komandējumiem. Ne Skype, ne videokonferences neaizstāj acu kontaktu un rokasspiedienu. Lai gan daudzviet paši darbinieki koordinē savus darījumu braucienus, izmantojot internetu, tomēr pastāv nemainīgi populāra pārliecība, ka darījumu braucienu organizēšanu racionālāk ir uzticēt tūrisma aģentūrām.

Stabili uz augšu 

"Darījumu braucieni ir stabila vērtība," saka Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente Inga Kavaca un uzsver: "Profesionālā interese par to, kas notiek pasaulē, ir ļoti liela." 

Pilna servisa tūrisma aģentūra Latvia Tours pērn veica aptauju par biznesa braucienu tendencēm. Rezultāti liecina, ka 40% aptaujāto, kuri regulāri brauc komandējumos, visbiežāk lietišķajos braucienos dodas ar mērķi paaugstināt profesionālo kvalifikāciju un gūt jaunu, darbam nepieciešamu pieredzi, 26% kā biznesa brauciena mērķi norāda konferenci vai izstādi, 20% – nepieciešamību tikties ar potenciālajiem klientiem vai partneriem, bet 6% vēlas klātienē tikties ar uzņēmuma vadību vai akcionāriem. 

"Aizvadītā gada dati rāda pozitīvu ainu – darījuma braucienu skaits aug. Arī šībrīža tendences liecina, ka 2017. gadā pieprasījums pēc darījuma braucieniem varētu pieaugt 10% robežās," situāciju komentē Latvia Tours korporatīvo risinājumu speciālists Jānis Kolomenskis.

Privātajā sektorā strādājošie cilvēki ne tikai brauc darījumu braucienos, bet tūrisma aģentūrām uztic arī ārvalstīs organizēt korporatīvos pasākumus. 

Tūrisma aģentūras AtlasTour korporatīvo klientu nodaļas vecākā konsultante Elza Rozinska-Ratniece informē, ka privātā biznesa populārākie virzieni ir Krievija, Vācija un Uzbekistāna. "Nav jau tā, ka privātās firmas tērē vairāk naudas. Uzņēmumu prasība ir –  biznesa ceļojumu plānot pēc iespējas optimālāk, piemēram, saskaņot avioreisus tā, lai no rīta var aizbraukt un jau vakarā vai naktī atgriezties Latvijā. Uzticot organizēt braucienu aģentūrai, var ekonomēt ne tikai naudu, bet arī laiku. Ja braucienā tiek apvienotas vairākas valstis vienlaikus, ir iespēja apvienot biļeti vienā un tas cenas ziņā ir izdevīgāk, piemēram, Vācija–Francija–Krievija–Rīga," skaidro Rozinska-Ratniece.  

"Organizējot biznesa braucienus, novērojam, ka cilvēki, plānojot savu laiku, interesējas par lidsabiedrību reputāciju kontekstā ar lidojumu grafiku precīzu ievērošanu. Viss liecina par strikto grafiku darba komandējumu laikā," uzsver Kolomenskis. Komandējuma ilgums visbiežāk ir 1–3 dienas, bet gadās, ka arī nedēļu. 

Tūrisma aģentūra Baltic Travel Group (BTG) ir darījumu braucienu vadības kompānijas Egencia oficiālais pārstāvis Baltijas valstīs. "Egencia mums dod iespējas rezervēt viesnīcu ar atcelšanu iebraukšanas dienā līdz pulksten sešiem vakarā. Tas nozīmē, ja mainās komandējuma plāni, tad nauda netiek tērēta velti," skaidro BTG Darījumu nodaļas vadītāja Baiba Lūse un norāda – klienti galvenokārt ir starptautiskie uzņēmumi. "Valsts iestāžu iepirkumu konkursos piedalāmies, bet iepirkumu procesa noteikumi, kas attiecas uz tūrisma aģentūrām, nav līdz galam sakārtoti." Stāstot par virzieniem, kurp dodas klienti, Lūse uzsver, ka pēdējā laikā populāri kļūst braucieni uz Austrāliju. 

Latvia Tours klientu pieprasītākie lietišķo ceļojumu virzieni ir Brisele, Londona, Skandināvijas valstu pilsētas, kā arī Maskava, bet pēdējā laikā pievienojas Japānas, Ķīnas, Honkongas un Dienvidkorejas pilsētas.


Pārmaiņu gaidās

"Par iepirkumiem un komandējumiem jautājums ir jutīgs. Iepirkumu konkursos dominē lētākais piedāvājums, un tas noved pie tā, ka cieš kvalitāte. Turklāt publiskais sektors rīko iepirkumu konkursus uz gadu vai pat uz trim gadiem. Ja iepirkums ir ar trīs gadu sadarbību, tas ir ļoti neizdevīgs, jo tūrisms ir mainīga biznesa nozare un tāds līgums ir dinamiski neefektīvs budžetā. Jāņem arī vērā, ka faktiski tūrisms atšķiras no citām nozarēm, jo mūsu sfērā 1–3% izdevumu ir aģentūru pakalpojumu izmaksas, kas nodrošina visu ceļojuma paketi, kura savukārt sastāv no pamatpiegādātāju – aviokompāniju, viesnīcu –  nodrošinātajiem pakalpojumiem," situāciju skaidro I. Kavaca. 

Iepirkuma noteikumos ir "rekomendācijas, kā rīkot konkursu, bet katra organizācija izstrādā savu nolikumu. Ikviena tūrisma aģentūra var piedalīties, ievērojot noteiktus kritērijus, nav īpašu licenču, lai gan tās būtu vajadzīgas. Konkursa rīkotājs jau nevar zināt, cik kompānija ir godprātīga un rīcībspējīga," uzskata ALTA prezidente.  

Arī Lūse uzsver, ka sadarbība tieši ar privāto kompāniju klientiem ir produktīva un operatīva. "Viss notiek ļoti ātri, izpildot vienkāršas formas prasības, un tas iespējams tiešsaistes vidē, nevajag vairs drukāt simtiem lapu, jo paraksts ir vajadzīgs tikai uz līguma, tad, kad uzvarētājs jau ir noteikts."

Jauno Publisko iepirkumu likuma (PIL) versiju, kas stāsies spēkā šopavasar, Kolomenskis raksturo kā procesu, kas ietekmēs tūrisma nozari – jaunais PIL paredz virkni izmaiņu un jauninājumu, tajā skaitā iepirkumu organizēšanā plānots ieviest Eiropas Savienības prasības. "Jaunajā PIL likumā tiek paredzēta pakāpeniska pāreja tikai uz elektronisku iepirkumu norisi, kas sekmēs gan iepirkuma procesu efektivizēšanu, gan arī samazinās administratīvo slogu piegādātājiem. Ļoti ceru, ka jaunais iepirkumu likums būs solis pretī birokrātijas samazināšanai," komentē Kolomenskis.  

Elektroniskā sistēma sāks darboties trīs posmos. Pirmais posms būs no 18. aprīļa attiecībā uz centralizētu iepirkumu institūciju veiktajiem iepirkumiem, kur paredzamā līgumcena būs vienāda ar valdības noteiktajām līgumcenu robežvērtībām vai lielāka. Nākamais solis būs no 1. oktobra. Tas attieksies uz iepirkuma procedūrām, kuru paredzamā līgumcena ir vienāda ar valdības noteiktajām līgumcenu robežvērtībām vai lielāka. Savukārt no nākamā gada 1. aprīļa elektroniski varēs iesniegt piedāvājumus attiecībā uz iepirkumiem, kuru līgumcena būs zemāka par valdībā noteiktajām robežvērtībām.

Jāpiebilst, ka tūrisma nozares profesionāļi  nesen biznesa forumā sprieda par digitalizācijas revolūciju, secinot, ka tiešsaistes iespējas ir ierocis tūrisma aģentūru rokās. Kolomenskis uzsver, ka pēdējo gadu laikā palielinājies pieprasījums pēc digitālajiem risinājumiem – cilvēki paši internetā izvēlas vajadzīgo pakalpojumu, ko piedāvā tūrisma aģentūras. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena