Baltijas triloģija. SLĒPTAIS BRASLS

Cena
7.28 €
Autors Petrs Dirģēla
Izdevējs Dienas Grāmata
Lappušu skaits 336
Svars (kg) 0.510
Izmērs (cm) 21.7 × 15.7 × 3.4

Preces apraksts

Lietuviešu mūsdienu rakstnieka Petra Dirģēlas (1947) “Baltijas triloģija” — romāni “Slēptais brasls”, “Joldijas jūra” un “Ancilus ezers”  joprojām ir unikāli ar faktu, ka 15.—17. gs. Baltijas vēsture šeit tiek skatīta pilnestīgā kopainā — “Eiropas kopējā politekonomiskā kartē”, jo nereti vēsturiskie romāni “aizmirst” par telpas un laika kontekstu. Petra Dirģēlas “Baltijas triloģija” izceļas ar faktu vispusīgumu, izsmeļošu precizitāti, sazarotu intrigu, simboliskiem zemtekstiem, bagātu sadzīvisko materiālu un vēsturiskajai situācijai atbilstošiem, košiem, psiholoģiski izvērstiem tēliem.
Darbība triloģijas pirmajā romānā “Slēptais brasls” aizsākas 15. gadsimtā. Uz senās Līvzemes un Lietuvas fona notiek cīņa pret Livonijas ordeni par izeju pie Baltijas jūras. Nākamās triloģijas grāmatas turpina šajā romānā izvirzīto ideju un notikumu attīstību. Dirģēla savā triloģijā pierāda, ka “vecais vēsturiskais” romāns ir pat ļoti dzīvotspējīgs, ja to “atjaunina” caur talantīga rakstnieka redzējumu — iedzīvinot faktus mūsdienīgā vēstījumā.
Šodien vēsturiskā romāna uzdevums vairs nav tikai palīdzēt iztēloties senos notikumus, bet gan caur attiecīgo vēsturisko notikumu interpretāciju uzrādīt dažādu procesu paralēles — gan apskatāmā laika kontekstā, gan ar mūsdienām. Valsts—cilvēka—tautas atsvešināšanās problēma ir ne tikai moderna, bet arī ārkārtīgi aktuāla, jo valsts pastāv tādēļ, lai radītu vislabvēlīgākos apstākļus tautas kultūrai. Ar Petra Dirģēlas romāniem mēs iegūstam absolūti jaunu kvalitāti šo attiecību analīzei.
Aļģimants Bučis, literatūras zinātnieks.

No lietuvju valodas tulkojis Talrids Rullis. Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Petrs Dirģēla
Izdevējs: Dienas Grāmata
Izdošanas gads: 2011
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi

PNEUMA

17.60 €
Jaunums

JŌNA

13.65 €