MANI SVEICINA ZVAIGZNES...

Cena
9.98 €
Izdevējs Latvijas Universitāte
Lappušu skaits 280
Svars (kg) 0.350
Izmērs (cm) 20.0 × 13.0 × 1.5

Preces apraksts

Mani sveicina zvaigznes… Romantiskā pasaules izjūta latviešu dzejā. Impresijas un ieskati

LU Akadēmiskā apgāda izdotajā Viestura Vecgrāvja grāmatā “Mani sveicina zvaigznes…” apkopotas autora impresijas un ieskati romantiskajā pasaules izjūtā latviešu dzejā. Monogrāfija aptver laiku no 19. gadsimta 70. gadiem līdz mūsdienām un ir veltīta izcilāko latviešu dzejnieku romantiķu jaunrades raksturošanai. Šis ir trešais izdevums Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas sērijā “Latvijas gadu gredzeni literatūrā”.

Grāmata “Mani sveicina zvaigznes…” veltīta latviešu dzejnieku romantiķu garīgās un emocionālās pasaules raksturojumam, parādot viņu dzeju kā ilglaicīgu un īpašu latviskās identitātes atveidu. Tā rakstīta kā atgādinājums, lai šai steidzīgajā un nereti pārracionalizētajā, ikdienišķības prioritāšu laikmetā atceramies vērtības, kuras aktualizēja un aizstāvēja tādi mūsu romantiķi kā Auseklis un Kārlis Skalbe, Aspazija un Velga Krile, Jānis Poruks un Ojārs Vācietis, Elīna Zālīte un Anna Rancāne, Linards Tauns un Leons Briedis un vēl daudzi citi. Latviešu romantiķu lirika aptver plaša spektra tematiku, sākot no dabas apceres un intīmo jūtu atklāsmēm līdz eksistenciālām pārdomām un patriotiskiem akcentiem, cilvēka pašpilnveidošanās un ideāla alkām. Autors sniedzis arī īsu pārskatu par romantisma un neoromantisma īpatnībām cittautu literatūrā. Romantisms latviešu dzejā akcentēts kā nozīmīga mūsu nacionālās identitātes izpausme pusotra gadsimta ilgumā.

Monogrāfija aicina lasītāju plašāk apgūt bagātīgo un daudzskaitlīgo romantisko dzeju, kā arī atgādina par romantiskās pasaules izjūtas īpašo nozīmi apstākļos, kad dominē patērētājsabiedrības kritēriji. Latviskā identitāte nav iedomājama bez romantisma, un bez tā latviskuma izpratne būtu krietni vien piezemētāka un jūtu sfēru mazāk apliecinoša. Grāmatas virsuzdevums – ieinteresēt atkal un vēlreiz lasīt un izjust mūsu romantiķu dzeju tās daudzveidībā, tā bagātinot priekšstatus par dzeju kā nozīmīgu mūsu kultūras un gara izpausmi.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Izdevējs: Latvijas Universitāte
Izdošanas gads: 2018
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi