PĒTERA IMPERATORE

Cena
19.67 €
Autors Kristina Sabaļauskaite
Izdevējs Zvaigzne ABC
Lappušu skaits 400
Svars (kg) 0.560
Izmērs (cm) 14.0 × 21.0

Preces apraksts

Voltērs lietuviešu bajāres Martas Skovroņskas – cara Pētera I sievas un Krievijas pirmās imperatores Katrīnas I – dzīvi ir raksturojis kā “visneticamāko stāstu par XVIII gadsimta Pelnrušķītes augšupceļu”. Taču šis romāns, kas balstīts autentiskos attiecīgā laikmeta avotos, sagrauj jebkādus pasaku stereotipus.

Pulkstens sit deviņi. Sākas imperatores mūža pēdējā diennakts. Un no mirstoša ķermeņa dziļumiem reālajā laikā un pirmajā personā tiek stāstīts Viņas Stāsts, Viņas Vēsture: pavisam citāda nekā vīriešu sarakstītajās vēstures mācību grāmatās.

Piecu gadu vecumā kļuvusi par bāreni, jaunībā pieredzējusi kalpones, veļasmazgātājas, karagūsteknes un seksa verdzenes likteni. Kļuvusi par lietuviešu izcelsmes favorīta Aleksandra Menšikova slepeno mīļoto, pēcāk – par viņa labākā drauga Pētera I mīļāko un sievu. Starp diviem lietuviešiem un Krievijas caru jau kopš paša sākuma pulsē sprieguma piesātināts mīlestības un draudzības trīsstūris, kas rada nemitīgas šaubas: kurš ar kuru manipulē, kurš ir upuris, kurš – pavedinātājs, kurš – savedējs? Un rodas arī jautājumi: kā likteni nosaka vara un vai tā ir pasaka vai traģēdija?

Tas ir stāsts par Austrumu un Rietumu kultūru un mentalitāšu sadursmi toksiskā laulībā.
Stāsts par laiku un vardarbību. Par psiholoģisku un alkohola atkarību, par sašķeltām personībām, kas sevi pārrada no jauna, par postošu karu un par sapņiem, kas dzemdina nemirstīgu skaistumu.

 

“Kristina Sabaļauskaite ir viena no stiprākajām un izteiksmīgākajām vēsturiskā romāna balsīm Eiropā.”
Olga Tokarčuka, 2018. gada  Nobela prēmijas literatūrā un Man Booker International prēmijas laureāte

“Sabaļauskaites daiļradē mēs sastopamies ar literatūru, kura pārkāpj ierastās robežas un stāsta par būtiskām, fundamentālām kultūras pieredzēm.”
Tygodnik Powszechny

Mākslas vēstures zinātņu doktores, rakstnieces Kristinas Sabaļauskaites jaunākais vēsturiskais romāns “Pētera imperatore” ir pirmā diloģijas grāmata, kas balstīta vispusīgos un izsmeļošos laikmeta pētījumos, autentiskos avotos, vēsturisko personu vēstulēs, kas saglabājušās līdz mūsdienām, un lieliski atklāj mentalitāšu kulturoloģisko vēsturi.

Autores sarakstītā tetraloģija “Silva rerum” izpelnījās lielu ārvalstu lasītāju uzmanību, atkārtotus izdevumus un kritiķu atzinību, un Latvijā 2014. gadā “Silva rerum” iekļuva latviešu lasītāju visu laiku mīļāko grāmatu simtniekā.

Lietuvā “Silva rerum” cikla romāni izpelnījās šādus apbalvojumus: Jurgas Ivanauskaites prēmija (2008), Gada grāmata (2009, 2011), Ļuda Dovidēna prēmija (2015). Autore 2011. gadā tika apbalvota ar Sv. Kristapa statueti par Viļņas atspoguļojumu literatūrā. Lietuvas lasītāji 2018. gadā, izraudzīdamies 100 simtgades grāmatas, “Silva rerum” atvēlēja trešo vietu.

No lietuviešu valodas tulkojusi Dace Meiere.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Kristina Sabaļauskaite
Izdevējs: Zvaigzne ABC
Izdošanas gads: 2020
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi

PNEUMA

17.60 €
Jaunums

JŌNA

13.65 €