VĪRU LIETAS

Cena
10.01 €
Autors Ilze Jansone
Izdevējs Dienas Grāmata
Lappušu skaits 144
Svars (kg) 0.290
Izmērs (cm) 15.7 × 21.7 × 1.8

Preces apraksts

Ja man būtu jānosauc viena latviešu grāmata, kurā trāpīgi raksturoti modernās inteliģences pārdzīvojumi, es tūlīt pat iedomātos par “Vīru lietām”. Tas ir dziļi personisks, nesaudzīgs un nepiedienīgs grupas portrets, kura galvenie varoņi – izmisuši un apmaldījušies domātāji – tā vien izstaro mūsdienās labi pazīstamo lielpilsētas vientulību. Taču sadzīviskās ainas ir tikai neliela daļa no Ilzes Jansones radītās pasaules. Zem vienmuļajām ikdienas rūpēm slēpjas daudz dziļāki teoloģiski un filozofiski slāņi, kuru interpretācija vienmēr paliek lasītāja ziņā. Bet, ja runājam līdzībās (un šai grāmatai tas piestāv daudz labāk), Ilze Jansone ir viena no tām retajām latviešu rakstniecēm, kas godprātīgi cenšas saskatīt Visuma uzbūvi zāles stiebrā.

Svens Kuzmins

 

Dīvaini ir šī romāna varoņi. Viņi alkst mīlestības, bet mīlinās vien ar pašu iedomātajām ciešanām. Viņu lūpās plaukst vārdi par draudzību, bet labāk lai tie paliek plīvojam gaisā, nevis saista ar attiecību pinekļiem. Viņi tiecas nokļūt profesionālās varēšanas virsotnēs, bet mīdās vien izdangātajā pakājes biežņā. Un es, gluži kā Elžbeta, varu vien skatīties, “kā viņi visi tur iet, beidzot nolēmuši ielūkoties sejā sev un savām smieklīgajām dzīvēm”. Baisa, diemžēl mūsdienu īstenības barota aina. Ilzes Jansones rādītais spogulis ir precīzs, neaizmiglots un mākslinieciski spožs. Nav gan zināms, vai karalis mainījās, uzzinājis, ka viņš ir pliks.

Gundega Blumberga

 

Ilze Jansone (1982) raksta prozu, tulko no angļu valodas un publicē rakstus par reliģijas jautājumiem un mūsdienu literatūru. Beigusi Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti, iegūstot doktora grādu teoloģijā un reliģiju zinātnē. Literatūrā debitējusi 2006. gadā ar garstāstu "Viņpus stikla". “Vīru lietas” ir Ilzes Jansones piektā grāmata (“Insomnia”, 2010; “Umurkumurs jeb Ardievas feminismam”, 2013; “Vienīgais”, 2015).

 

Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla atbalstu

 

Grāmatas noformējumā izmantota Kaspara Groševa glezna “Vīru lietas”

 

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis

 

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Ilze Jansone
Izdevējs: Dienas Grāmata
Izdošanas gads: 2020
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi

PNEUMA

17.60 €
Jaunums

JŌNA

13.65 €