Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Filipa Šalajeva gleznu izstāde Latvijas laukos

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā no 21. jūnija līdz 19. augustam būs apskatāma Filipa Šalajeva gleznu izstāde Latvijas laukos.

Filips Šalajevs dzimis 1929. gada 26. novembrī Kaļiņinas apgabalā, Ruceļovas ciemā, zemnieku ģimenē. Otrā pasaules kara laikā nokļuvis Latvijā un 1946. gadā iestājies Rīgas ostas skolā. Visu darba mūžu nostrādājis par augstas kategorijas instrumentu atslēdznieku Rīgas ķīmiskās mašīnbūves rūpnīcā. Pašmācības ceļā uzkrājis plašas teorētiskās zināšanas par mākslu, literatūru un 1961. gadā (32 gadu vecumā) nolēmis apgūt gleznošanu, sākot apmeklēt VEF kultūras nama Tēlotājas mākslas studiju. Viņa skolotāji bijis pazīstamais latviešu mākslinieks Uldis Zemzaris, kā arī Daina Riņķe un Harijs Kārkliņš.  

1964. gadā Šalajevs sācis piedalīties mākslas izstādēs, savukārt 1975. gadā Latvijas Dabas muzejā notikusi viņa pirmā personālizstāde. Vēlāk viņš piedalījies kopizstādēs ne tikai Rīgā, bet arī Maskavā, Drēzdenē, Lielbritānijā. Mākslinieka gleznas iekļautas gan Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, gan privātās kolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Mākslinieks savos darbos gleznojis apkārtējo pasauli, atspoguļojot savas pārdomas par mūžīgo, nedalāmo un visā dzīvā mijiedarbību. Viņa gleznas ir vienkāršas, savā ziņā arī skarbas, nedaudz pasakainas (neskatoties uz savu reālistiskumu), reizēm sajūsmas pilnas, reizēm traģiskas. F. Šalajevs nepiemērojies pilsoņu dzīvokļu gaumei, neatdarinājis nevienu no autoritatīvajiem profesionāļiem, savukārt primitīvisms viņa darbos uzturēts tīši kā tēlojuma izpausmes veids. Šalajevs labprāt gleznojis dzīvniekus, dabas skatus, apkārtējās dzīves notikumus, grāmatu lappusēs un dzīvē satiktus cilvēkus. Daļa gleznu atspoguļo parasto ļaužu ikdienu Latvijas, jo īpaši Latgales lauku vidē. Viss redzētais, piedzīvotais un lasītais kalpojis māksliniekam par pamatu tālākai tēlu radīšanai.

F. Šalajeva gleznojumi ir pārsteidzošs retums, jo 20. gs. beigu urbāniski tendētas sadzīves atmosfērā retais mākslinieks veidojās par animālistu.

Animālists, portretists un naivās mākslas pārstāvis Filips Šalajevs miris 2008. gada 29. decembrī Rīgā.

Izstādē eksponētas mākslinieka gleznotās animālijas un portreti, kas tapuši laikaposmā no 1970. līdz 2004. gadam. 

Izstādes atklāšana – 21. jūnijā plkst. 17.00.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja Dauderu nodaļa, Zāģeru 7

Kad?

21. jūnijs, 2018 – 19. augusts, 2018

Tr. -Sv. 10 -17

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja