Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Karinē Paronjancas izstāde Urbānā filozofija

Izstādes galvenā tēma ir cilvēka eksistence vienotībā ar dabu un dzīves vides pārvērtības progresa un tehnoloģiju ietekmē. Šīs kolekcijas gleznas lielā mērā ir ietekmējis pandēmijas un lokdauna laiks: tajās aktualizēti jautājumi par straujo digitalizāciju, cilvēku izolētību, pārvietošanās brīvības ierobežošanu.

Šajā kolekcijā stilizācija un formas lakonisms ir sasniedzis savu apoteozi. Urbānā filozofija – tās ir ietilpīgas, bieži vien ironiskas domas, paustas skatītājam caur vienkāršotām, ģeometriskām formām, kuras tā saskan ar mūsu ikdienišķās rutīnas estētiku.

Daudzas no izstādē aplūkojamajām gleznām tapušas kā daļa no gleznošanas performancēm zīmīgās pilsētvides vietās - pamestā lidostā, izpostītā siltumnīcā, Rīgas Botāniskajā dārzā un uz radiostacijas jumta. Zinātņu akadēmija, kur notiks izstāde, turpina šo vektoru, pati kļūstot par izstādes scenogrāfiskā risinājuma neatņemamu daļu. Majestātiskie staļinisma laika augstceltnes interjeri, dažādu laikmetu kontrasti un pašas Akadēmijas gars sakārto gleznās noslēgtā stāstā un palīdz uztvert tajās izteiktās pārdomas.

Izstādes dizainu veidojusi māksliniece Lāsma Bringina. Gleznu ekspozīcija ir tematiski sadalīta divos stāvos, radot divas pretējas noskaņas - otrajā stāvā eksponēto darbu dinamisms, industriālisms un burzma kontrastē ar Absolūta meklējumiem, garīgās vertikāles klātbūtni un dabas ritmiem trešajā stāvā.

Izstādes noskaņu paspilgtinās arī muzikālais pavadījums. Šis projekts turpina mākslinieces Karinē Paronjancas un mūziķa Alekseja Severenko (Shri Alex) sadarbību. Izstādes laikā tiks atskaņotas eksponēto gleznu iedvesmotas kompozīcijas, kas tapa speciāli šai izstādei. Lai skatītājs labāk uztvertu gleznu noskaņu, kompozīcijas tika veidotas, izmantojot skaņas, kas ierakstītas pilsētvidē - bieži paralēli gleznošanas procesam.

Abos stāvos skanēs mūzika, ko radīs baznīcu zvani, putnu dziedāšana, tautas instrumenta kokles skaņas, kā arī turbīnu duna, motoru rūkoņa un citi pilsētas trokšņu elementi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Zinātņu akadēmija, 2., 3. stāvs, Akadēmijas iela 1

Kad?

17. janvāris, 2022 – 28. februāris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja