Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Maijas Tabakas gleznu izstāde

Izcila latviešu gleznotāja ar spilgtu un viegli atpazīstamu māksliniecisko rokrakstu, kuras daiļrade un personība vienmēr izpelnījusies apmeklētāju mīlestību un uzmanību. Lepna, eleganta, noslēpumaina sava ceļa gājēja. Mākslas zinātāji teikuši, ka ar savu rokrakstu un glezniecības manieri viņa ir unikāla pasaules mērogā.

Māksliniece savu vīziju izvelk no tik dziļiem zemapziņas slāņiem un sakārto ar tik pārliecinošu virsapziņas varēšanu, ka viņas darbi liek noticēt tikai šajā veidā iespējamai tēlu pasaulei, arī tad, ja tā ir biedējoša vai pat noliegumu raisoša. Cilvēks, viņas gleznu galvenais motīvs, parādās kā ārkārtēja, vienreizēja būtne, sakāpināts tēls. Tas pārliecina, jo tapis kā sublimācija, iemiesots koptēls. Cilvēka individualitāte sasniedz kulminācijas pakāpi.

Maijas Tabakas māksla un viņas tēls rada sajūtu, ka gleznotājas dzīvē viss nācis viegli un eleganti. Gleznas pielietas ar brīnišķīgām gaismām, košām krāsām – viss Tabakas mākslas teātrī kļūst aizraujošs un skaists. “Tā varbūt liekas, bet dzīve man bijusi vienkārši traģiska, briesmīga,” saka pati māksliniece. Pāragra nāve panākusi viņai tuvus cilvēkus, un daudzas gleznas pazudušas, tomēr Maija turpina radīt vitālus darbus. Par prieku viņas glezniecības apjūsmotājiem un kaitinot tās apšaubītājus. Arī tādu nav mazums. “Savā mūžā esmu neskaitāmas reizes lamāta un nīcināta par savām gleznām. Caur presi esmu saņēmusi tādas lamas – tās nekas neesot, nulle! Pļaukas esmu saņēmusi pat par to, kas pašai šķitis kolosāli vai diezgan interesanti sanācis. Man piedēvēts salonisms, vieglprātība, naturālisms, krievu mākslas ietekme un vēl nezin kas. Ja es intensīvi lasītu šos spriedumus un tiem klausītu, sen jau būtu atvērusi restorānu un tirgotos! Bet es spītīgi turējos pretī” – tā māksliniece.

Izstādē būs apskatāmi dažādos laikos tapuši mākslinieces Maijas Tabakas darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Zūzānu kolekcijas, galerijas Daugava un Jūrmalas pilsētas muzeja.

Īpaša iespēja – Jaungada naktī no plkst 23 līdz plkst. 1 apmeklēt Valmieras muzeja Izstāžu namu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 3

Kad?

14. decembris, 2018 – 19. janvāris, 2019

Svētkos: 23., 24., 25., 26. slēgts 31. atvērts no 23.00 – 01.00 Darba laiks ārpus svētkiem: Pr.-Se. 10.00-17.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja