Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tikšanās ar grāmatas Tēla dialektika autoru mākslinieku Artūru Bērziņu

Kultūras centra Grata JJ mākslas galerija MuseumLV un apgāds Zvaigzne ABC aicina uz tikšanos ar grāmatas Tēla dialektika autoru mākslinieku Artūru Bērziņu, kuru laikā notiks interaktīva mākslas performance.

Tikko iznākusi multimākslinieka Artūra Bērziņa grāmata Tēla dialektika, divdesmit gadu radošā darba kopsavilkums. Grāmata izdota apgādā Zvaigzne ABC, un tās 232 krāsainajās lappusēs redzamas mākslinieka izcilāko darbu reprodukcijas, kā arī viņa radošās darbības pārskats gan autora paša skatījumā, gan skatā no malas.

Artūrs Bērziņš ir mākslinieks, kas ieguvis skandalozu slavu gan Latvijā, gan ārpus tās. To radīt palīdzējušas gan pārdomātās un vienlaikus izaicinošās performances, gan gleznu filigrāni nostrādātā estētika, gan britu ekstrēmā metāla grupas Cradle of Filth jaunākajiem albumiem radītie vizuālie materiāli un videoklipu režija. Viņa darbi un izstādes vilina un uzrunā ar komplicēto tēlu struktūru, izcilu tehnisko meistarību, klasisku skaistuma izjūtu un neatkārtojamu – ironisku un gudru – humora izjūtu. Grāmatā Tēla dalektika ir atspoguļots mākslinieka paveiktais vizuālajā mākslā no studiju gadiem līdz pat 2021. gada izstādēm – eļļas gleznas, rastra grafika, performances, skices, procesa aizkulises, kā arī autora pārdomas par mākslu un sevi 10 nodaļās. Tāpat pievienots arī mākslas zinātnieces un rakstnieces Ievas Melgalves priekšvārds, kā arī Aigas Leitholdes intervija ar mākslinieku. Artūrs Bērziņš norāda: “Ceru, ka teksts ļaus vērotājam skaidrāk izprast manas mākslas vēstījumu, tās kontekstu, saredzēt aiz kalambūra virsslāņa apslēptos jaunās nopietnības meklējumus masu sabiedrības apstākļos, neviennozīmības mijiedarbību ar skaidrību, un ironijas saderību ar traģisku dzīves uztveri. Pretrunu cīņā un vienotībā izšķiļas dzīves dzirksts.” Mākslas pētniece Ieva Melgalve atzīmē grāmatas iznākšanas nozīmi Latvijas mākslas ainā: “Respektabls un kvalitatīvs mākslinieka darbu un pasaules uzskata pārskats ļauj saskatīt viņa darbos dziļākus slāņus, kas Artūra Bērziņa gadījumā ir īpaši svarīgi. Pirmajam iespaidam – par ironiju, erotiku un provokāciju – nevajadzētu palikt pēdējam. Viņa darbi ir intelektuāli, estētiski un nereti arī ētiski paradoksi, kuru risināšana ir vienlaikus neērta un aizraujoša.” Poligrāfiski kvalitatīvā, biezā un aizraujošā grāmata būs interesanta gan daudzajiem Artūra Bērziņa mākslas cienītājiem, gan arī tiem, kas ar to iepazīsies pirmoreiz.

 

Saistībā ar valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, lūdzam Jūs apstiprināt savu ierašanos, izvēlēties un norādīt laika posmu, kurā paredzat ierasties, kā arī norādīt sava līdznācēja vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju, sūtot epastu uz [email protected]. Lūdzu piesakieties pēc iespējas ārtāk, jo atļautais apmeklētāju skaits ir ierobežots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas galerija MuseumLV, Andreja Pumpura iela 2

Kad?

27. janvāris, 2022

17.00 – 19.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja