Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izziņo Lielā Kristapa filmu programmu

Nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums Lielais Kristaps šogad norisināsies no 12. līdz 15. novembrim. Lielais Kristaps dod iespēju vienkopus redzēt un profesionāli izvērtēt Latvijas jaunākās filmas, kā arī godināt Latvijas kino tradīcijas. Filmas būs iespējams skatīties kinoteātrī Splendid Palace, Tallinas ielas kvartālā un tiešsaistē www.filmas.lv, informēja balvas rīkotāji.

Lielā Kristapa atklāšana notiks Splendid Palace Lielajā zālē 12. novembrī plkst. 18.30, un tajā pirmizrādīs Mārtiņa Grauda filmu Koku opera, kas dokumentējusi Annas Ķirses laikmetīgās operas iestudējumu Somijas mežos. Mazajā zālē plkst. 20 demonstrēs Matīsa Kažas starpdisciplināro projektu Kino un mēs, kurā aktieri Andris Keišs un Egons Dombrovskis un komiķis Jānis Skutelis no šodienas pozīcijām skatās uz padomju laikā tapušā Latvijas kino mantojumu. Seansa laikā varēs tikties ar M. Kažu un A. Keišu un E. Dombrovski. Lielajam Kristapam šī filma nominēta kategorijā Labākais aktierdarbs galvenajā lomā (ansamblis: Andris Keišs, Jānis Skutelis, Egons Dombrovskis).

13. novembrī Lielā Kristapa filmas demonstrēs abās Splendid Palace zālēs. Plkst. 18.30 Lielajā zālē – īpašais seanss Ivo Brieža filmai Homo Sovieticus, kas tapusi kā Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopražojums. Kā raksta autori, filma ir vērojums, kā gandrīz 30 gadus pēc Padomju savienības sabrukuma totalitārisma laikmeta simboli un "stingrās rokas" politika atkal atgriežas. Plkst. 20.30 izrādīs filmu Pilsēta pie upes, kura ir visvairāk Lielajam Kristapam nominētais lielā ekrāna darbs  – 15 nominācijas, tostarp kā labākajai pilnmetrāžas filmai, par režiju un scenāriju. Mazajā zālē plkst. 17.30 būs skatāma Lielā Kristapa mūža balvas laureātam kinooperatoram un vienam no Latvijas Kultūras akadēmijas dibinātājiem Kalvim Zalcmanim veltītā retrospektīvā programma. Tajā iekļautas četras filmas: Mūžs (1972, režisors Hercs Franks), Atbalss (1983, rež. Ansis Epners), Virsdiriģenti (1983, rež. A. Epners) un Džemma (1986, rež. Laima Žurgina). Visas filmas nupat restaurētas ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu, kā arī restaurēta arī filma Neglītais pīlēns - cilvēka bērns (1985, rež. L. Žurgina).

14. novembris Splendid Palace Lielajā zālē sāksies ar animācijas filmu seansu pašiem mazākajiem skatītājiem. Plkst. 11 pirmizrādi piedzīvos Kristas Burānes veidotā animācijas filma Brīnumskapja dziesmai Māsiņas Puteklītes, un seansā izrādīs gan Lupatiņu cikla jaunākās sērijas (Kā lupatiņi brokastoja, Kā lupatiņi skaitīja laiku, Kā lupatiņi ceļoja), gan Animācijas brigādes jaunākos darbus: Londonas brīvdienas (rež. Jānis Cimermanis) un Zirņa bērni (rež. Dace Rīdūze), kas tapusi pēc Raiņa dzejoļa motīva. Arī nākamais seanss ir animācija ģimenei - plkst. 13 demonstrēs Ilzes Burkovskas-Jakobsenas emocionāli personīgo filmu Mans mīļākais karš, kas šogad triumfēja pasaules nozīmīgākajā animācijas filmu festivālā Ansī un uz Lielo Kristapu izvirzīta sešās kategorijās, tostarp kā Labākā animācijas filma, Labākais scenārijs, Labākā animācijas filmas režija. Seansu pieteiks pati režisore.

Plkst. 15 – Lienas Lindes un Armanda Zača dokumentālās filmas Klātbūtne pirmizrāde, ko pieteiks režisori, filmas varones un radošā grupa. Klātbūtne ir stāsts par četru Latvijas sieviešu pieredzi un pārdomām grūtniecības laikā. Tā nominēta Lielajam Kristapam kategorijās Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma un Labākā dokumentālās filmas režija. Plkst. 17 demonstrēs Reiņa Kalviņa mākslas filmu Maiņa, kuras galvenais varonis Mareks strādā naktīs par taksistu, lai uzturētu savu dēlu. Filma četrās kategorijās nominēta Lielajam Kristapam – arī kā labākā debija un par labākā aktiera sniegumu (Edgars Ozoliņš). Plkst. 19 – Latvijas kino vecmeistara Jevgeņija Paškēviča jaunākā filma Ko zina Klusā Gerda, kas Lielā Kristapa balvām nominēta deviņās kategorijās, arī kā Labākā pilnmetrāžas spēlfilma un Labākais spēlfilmas režija.

14. novembrī plkst. 12 Splendid Palace Mazajā zālē Lielā Kristapa programma sāksies ar Matīsa Kažas starpdisciplināro projektu Kino un mēs, kam plkst. 14 sekos Viestura Kariša filma Pilsēta pie upes. Pulksten 16.30 – nominēto īsfilmu seanss, kurā iekļautas piecas filmas: Latvijas pirmizrādi piedzīvos Kanādā dzīvojošā latviešu režisora Paula Dombrovska filma Mans mīļais Don, kas bija iekļauta prestižajā Kanādas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā HotDocs; seansā iekļautas animācijas filmas Visi mani draugi ir miruši (režisori Nils Skapāns un Anna Zača) un Gulbju jaunava (režisors Kārlis Vītols), kā arī Lailas Pakalniņas Pirmais tilts un Ivara Zviedra Afigenna. Plkst. 18 demonstrēs programmas Latvijas kods 1. daļu, kurā iekļauti divi darbi – Paula Ķestera Pārceltuve un Viestura Meikšāna Pa vidu, un 19.30 – 2. daļa ar filmām: Nesaprastie (rež. Ivars Zviedris), Melnā stārķa kungs (rež. Māris Maskalāns) un Dinārs (rež. Mārtiņš Grauds).

Plkst. 18 Tallinas ielas kvartālā Lielais Kristaps piedāvā noskatīties studentu filmu konkursa darbus. Šogad šajā programmā iekļautas filmas Divas strīpiņas (rež. Alise Zariņa), Novirze (rež. Kate Rasa Ozola), Sapņu pavasaris (rež. Rūta Znotiņa), Suspensija Prima (rež. Georgs Harijs Āva), Šambala (rež. Kristaps Opincāns). Programmu pieteiks tās autori un varoņi: A. Zariņa, K. R. Ozola, R. Znotiņa un Gerds Lapoška, G. H. Āva un Darja Vertova, K. Opincāns. Žūrijas vērtējumā labākās studentu filmas autors saņems Lielā Kristapa lukturi.

Divas diennaktis – 14. un 15. novembrī – interneta vietnē www.filmas.lv būs skatāma Lielajam Kristapam nominēto dokumentālo filmu programma, un visas filmas, izņemot Ivara Zviedra Valkātāju, būs skatāmas arī ārpus Latvijas. Programmā iekļautās filmas: Valkātājs (rež. I. Zviedris), Klejotāji (rež. M. Kaža), Skaistai būt (rež. Andra Doršs), Pārgājiens `44 (rež. Lauris un Mārcis Ābeles), dainu kamermistērija Es karā aiziedams (rež. Aleksandrs Okonovs, pirms filmas – saruna ar Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu), kā arī Dzintras Gekas veidotais četru filmu cikls Katra diena simtgadē. Portālā www.filmas.lv skatāma arī šī gada Mūža balvas ieguvēja Kalvja Zalcmaņa filmu retrospektīva.

Lielā Kristapa balvu pasniegšanas ceremonija notiks svētdien, 15. novembrī. Tā tiks translēta LTV, LSM.lv un REplay.lv. 

Lielā Kristapa žūrijā darbojas Aija Bērziņa (Latvijas Kinoproducentu asociācija), Kaspars Braķis (Latvijas Kinooperatoru ģilde), Elita Kļaviņa (aktrise, režisore), Rolands Kvietkausks (bijušais Lietuvas Kinocentra vadītājs), Arūns Matelis (Lietuva, režisors), Juris Poškus (režisors), Ieva Viese-Vigula (FIPRESCI). 

Informācija: lielaiskristaps.lv un splendidpalace.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja