Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irēna Lagzdiņa (26.07.1936.–13.02.2018.)

Mūžībā devusies Irēna Lagzdiņa – viena no leģendārās Dailes teātra 3. studijas audzēknēm. Jaunībā viņa gribēja kļūt par medicīnas māsu un bija beigusi Rīgas 4. medicīnas skolu, bet tad 1959. gadā piepulcējās tiem jauniešiem, kuriem bija lemts mācīties Dailes teātrī.

Pēc studijas beigšanas Irēna nekļuva par aktrisi, taču visu savu mūžu bijusi saistīta ar teātra mākslu. Vēl mācoties studijā, viņa iestājās Maskavas Teātra mākslas institūta neklātienē un izmācījās par teātra zinātnieci. Turpmākajos gados viņa bijusi Operetes teātra literārās daļas vadītāja, vadījusi kultūras nodaļu laikrakstā Cīņa, bijusi laikrakstu Elpa un Brīvā Latvija korespondente. Viņas plašās, dziļās zināšanas un teātra mākslas mīlestība bija jūtama visās viņas publikācijās, kuru pa šiem gadiem sakrājies ļoti daudz gan laikrakstos, gan  žurnālos, arī almanahā Teātris un Dzīve.

Daudz garīgā un dvēseles spēka ielikts grāmatā par aktrisi Olgu Dreģi, kurai Irēna devusi zīmīgu nosaukumu Izslāpums. Tajā līdzās izvērstam un izteiksmīgam Olgas Dreģes radošā darba aprakstam nojaušamas arī pašas autores slāpes pēc teātra mākslas, viņas uzskati par aktiera darbu, kuru Irēna pazina un saprata ļoti labi. Mīlestība pret aktieri jūtama arī pēdējā viņas monogrāfijā Lidojošā zirga mugurā, kurā izsekots aktiera Pētera Liepiņa ceļš Dailes teātrī. Irēnas Lagzdiņas devums latviešu teātra mākslā ir nozīmīgs un paliekošs.

Lai Tev viegls ceļš mūžībā, Irēnīt!

 

Silvija Geikina

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja