Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Ātri un garšīgi

Šomēnes ne tikai bērniem, kuriem atkal skola klātienē, sen nesatikti klasesbiedri un visādi jaunumi, bet arī pieaugušajiem, kuriem sastrēgumu vairāk, ikdiena pēc atvaļinājumu sezonas straujāka un pilsētas ritms varbūt vēl nepierasts, stresa noteikti netrūkst. Tad nu lai atceramies kādu senu teicienu, ka garšīgs ēdiens nomierina! Savukārt "ātri un garšīgi" formula vispār būtu jāapgūst ikvienam, ne tikai bērnu vecākiem – lai starp darbiem, pulciņiem un citām ikdienas skriešanām varētu apēst kaut ko siltu un gana sātīgu. Šoreiz – fiksā zupa skaisti zaļā krāsā un ne mazāk fiksa un smuka pica!

Zaļā zupiņa

Zaļie zirnīši parasti garšo visiem bērniem, tāpēc tie veido šīs zupas pamatbāzi. Un tālāk var likt lietā nelielas viltības – pievienot kabaci, brokoļus, kas arī ir zaļā krāsā… Pat ja bērnam tie tīrā veidā negaršo, šajā zupā "aizies" bez aizdomām, jo zirnīšu ir vairāk un to garša dominē.

30 minūšu/viegli/5–6 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 1 sīpols
  • 1 neliels cukīni ar visu mizu
  • 2–3 brokoļa rozītes
  • 1 kartupelis
  • šķipsniņa timiāna
  • 1 citrona šķēle
  • sāls un pipari pēc sajūtas
  • 300–400 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 3–4 piparmētras lapiņas
  • 50 g saldā krējuma


Gatavošana

1. Sīpolu smalki sagriež. Kartupeli nomizo un sadala gabaliņos. Cukīni ar visu mizu arī. Brokoļu rozītes noskalo.

2. Sīpolu sviestā maigi apcepina, bet nesadedzina. Pievieno cukīni, kartupeļus, brokoļus, visu pāris minūšu izkarsē un apdzēš ar dārzeņu buljonu vai ūdeni tā, lai nosedz un vēl apmēram pirksta biezumā ir pāri. Pievieno timiānu, sāli, piparus, uzliek vāku un rāmi vāra kādas 15 līdz 20 minūtes, līdz kartupeļi ir gatavi.

3. Tad pieliek zaļos zirnīšus (pirms tam atkausē caurdurī zem tekoša karsta ūdens) un vēl trīs minūtes pavāra. Vienu sauju zirnīšu atstāj dekoram.

4. Iemet katlā piparmētras lapas un cītīgi visu sablendē viendabīgā zaļā zupā. Biezumu regulē ar ūdeni. Var beigās izkāst arī caur sietu, bet nav obligāti. Pagaršo, vai netrūkst sāls un piparu, iemaisa saldo krējumu, uzkarsē, un gatavs! Pasniedz ar apgrauzdētu maizīti un dekorē ar atliktajiem zirnīšiem.


Pica – viens, divi, gatavs!

Šī ir visātrākā pica, turklāt – plāna un garšīga. Mīklas vietā ir tortilja, uz kuras saliek visu to, kas garšo. Arī jācep šāda pica ir neilgi, tikai kādas piecas līdz septiņas minūtes! Un vēl kas bērnu vecākiem: ja atvase jau prot ieslēgt un izslēgt cepeškrāsni, kā arī darboties ar karstu pannu, šo picu tā mierīgi var izcept pati.

15 minūšu/2 porcijas jeb picas/vieglāk par vieglu

Sastāvdaļas

  • 2 tortiljas (20 cm diametrā)
  • 1 ēd. k. labas olīveļļas
  • 4–5 ēd. k. pašvārītas tomātu mērces
  • 1 mocarellas siera bumba
  • apmēram 70 g siera pārkaisīšanai pēc izvēles
  • šķipsniņa kaltēta oregano
  • dažas melnās olīvas
  • bazilika lapiņas dekoram


Gatavošana

1. Tortiljas pārslaka ar olīveļļu un pārlej tomātu mērci. Ar pirkstiem vai karoti izlīdzina līdz pašām maliņām, lai tās cepoties neapdeg.

2. Saplucina mocarellas bumbu un izkārto uz picām. Uzber sarīvēto sieru, izkārto ripiņās sagrieztas olīvas un pārkaisa oregano. Dažās vietās uzpilina vēl mazliet tomātu mērces, lai smukāk.

3. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem un šauj picas iekšā – vislabāk uz restītēm, bet paklāj arī cepampapīru, lai nekas nepil un nedūmo. Cep piecas līdz septiņas minūtes, bet skatās – kad tortiljas maliņa apbrūnē, ņem ārā.

4. Vēl mazliet saplucinātu bazilika lapiņu garšai un smukumam, un gatavs! Jauku nedēļas nogali!

!!! Pašgatavota tomātu mērce ir picas lepnums. Es vāru vienkārši: pacep sakapātu sīpolu, gatavus, garšīgus tomātus sagriež gabalos, pieliek sāli, piparus un lēni vāra, kamēr šķidrums reducējas un veidojas garda, bieza mērce. Vislabāk kādu stundu pavārīt, tad nākamā dienā atkal izkarsēt un tā vairākas dienas. Var izmakšķerēt mizas, ja nepatīk, un karstu pilda tīrās burkās. Neblendē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata