Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 15. marts
Imalda, Amalda, Amilda

Lai dzīvo koši dzeltenā!

Ik gadu Pantone paziņo gada krāsu, kura kļūst par vadošo jeb modes krāsu dažādās jomās – interjerā, dekoros, arī floristikā. Šogad, 2021. gadā, tā ir illuminating jeb koši dzeltenā, kas reprezentē spēku un pozitīvismu, cerības, optimismu, draudzību, dzīvesprieku. Ziedu pasaulē tas nozīmē daudz spilgtuma un kontrastu. Dzeltenais tonis var kalpot gan kā atsevišķas nianses ziedu kompozīcijā, gan monohroni dažādu sugu, bet viena vai līdzīgu toņu pušķi. Nāk taču pavasaris ar narcisēm, mimozām, tulpēm vāzēs un priecīgi ziedošām pieneņu pļavām!

Eksotiskas vāzes un puķupodi

Ja raugāmies uz izvēli ziedu veikalos, šķiet, ka tā ir tik plaša kā vēl nekad, un tūlīt jau tai pievienosies arī dārzos un savvaļā augošās sezonālās puķes. Ja skatāmies uz konkrētiem ziedu kārtojumiem, nekādu modes ietekmi, iespējams, uzreiz nemanām, tomēr, gluži tāpat kā apģērbu dizainā, arī ziedu kārtojumos tā pastāv un tikpat dažādi ir tās stili, sākot no savvaļas un sezonāliem ziediem līdz pat eksotiskiem tālu zemju brīnumiem, turklāt dažkārt pat apvienotiem vienā pušķī! Eksotika ziedu pasaulē ienāk ne tikai pašu augu veidolā – floristi un interjera dizaineri lielu nozīmi piešķir arī traukiem, kuros ziedi tiek kārtoti. Šogad aktuāli ir indiāņu un Āfrikas cilšu motīvi, masīvi raupjas keramikas trauki zemes toņos, arī koka, džutas pinumu un pat ādas trauki – lielas vāzes, smagnēji puķupodi. Tādos iederas gan košas un dzīvespriecīgas kompozīcijas, gan kaltētie augi – lielas lapas, pampu zāle un tamlīdzīgi augi neitrālos toņos, kā arī zaļie augi ar izteiksmīgām lapām.
 

No lociņa līdz milzu palmai

Zaļie augi podiņos joprojām ir aktualitāte un aizraušanās ar mājokļa apzaļumošanu – hobijs, kas arvien vēršas plašumā. Tagad, kad daudz laika pavadām mājās, ir svarīgi, lai vide būtu ne tikai ērta, bet arī estētiska, jo tas uzlabo garastāvokli un nomierina, un tieši šādu noskaņu rada telpaugi! Turklāt tie attīra gaisu un izdala skābekli, bet rūpes par augiem un vērošana, kā tie stiepjas garumā un platumā, palīdz sajust, ka darām ko jēgpilnu. Dekorēt mājokli un citas telpas ar augiem puķpodos ir ne tikai moderni, bet arī praktiski un ilgtspējīgi atšķirībā no grieztajiem ziediem, kuri dažu dienu laikā aiziet bojā, tādēļ augi podiņos iekaro savu vietu pat svētku galdu un kāzu vides dekorēšanā, un tur noder gan lieli augi – vairākus metrus garas palmas, fikusi un citrusi, gan pavisam mazi audziņi, piemēram, sukulenti, papardes un ziedoši augi. 

Savukārt virtuvei dzīvīgumu piešķir garšaugi un mikrozaļumi podiņos – estētiski un vienlaikus praktiski.
 

Vietējie un sezonālie

Domājot par ilgtspēju, labākā ziedu izvēle ir dot priekšroku vietējiem augiem, tas ne tikai ļauj sajust gadalaiku maiņas ritmu, bet arī ir draudzīgāk videi, jo ziedu audzēšanai tiek patērēts daudz ūdens, ķimikāliju un tie tiek transportēti lielus attālumus. Tādēļ pavasarī plaucējiet zarus, steidziniet ziedu raisīšanos gan savvaļā, gan dārzā noplūktajiem augiem, gan podiņos iestādītiem – tā iespējams vēl pirms pavasara atnākšanas pamodināt gan vizbulītes, gan sniegpulksteņus un pat kreimenes – laikā, kad zeme nav sasalusi, izrociet augu pušķīti dārzā kopā ar krietnu daudzumu augsnes un iedēstiet puķu podā. Laistiet, bet nepārcentieties, lai nav par slapju. Augs pamodīsies un sāks stiepties garumā – tad nepieciešams to arī mēslot ar atbilstošu mēslošanas līdzekli, kā arī jānovieto iespējami  gaišākā vietā vai zem augu lampas, un pēc dažām nedēļām jau varēsit priecāties par ziediem!
 

Arī sausie ziedi

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2021. joprojām modē būs sausie ziedi. Gan lielas un apjomīgas lapas un zāle, gan smalki kā plīvurpuķes. Vieni paši un kompozīcijās ar dzīvajiem augiem. Turklāt gan dabiskos toņos, gan krāsoti un balināti. Kā pastāvīgi dekoratīvi interjera elementi, dāvanu noformējuma detaļas, laminēti filigrānos rāmīšos, herbārijos. 


Tonēti koši vai gaiši

Arī dzīvos ziedus ir aktuāli krāsot un ietonēt, veidojot ļoti košas, izteikti piesātinātas, pat elektrospilgtas kompozīcijas monohronā gammā, kombinēt viena toņa izteikti košus augus ar neitrāliem, kā arī aktuāli ir pasteļtoņu gammā ieturēti ziedu kārtojumi. Neļķes, saulespuķes, tulpes un, protams, vienmēr aktuālās rozes ir ziedi, ar kuriem šogad nekļūdīsities, dāvinot vai dekorējot, it sevišķi, ja izvēlēsities David Austin rozes, kurām raksturīgi apaļi, pildīti ziedi, kuri līdzinās nelielām peonijām. Sevišķi iecienītas tās ir kāzu pušķos un savu aktualitāti negatavojas zaudēt.

Kāzas ir ziedu pasaules triumfa vieta, tādēļ tieši tur visspilgtāk izpaužas gan sezonas aktualitātes, gan floristu meistarība. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā personalizēt vitamīnu lietošanas ābeci

Kad redīsu un dažādu svaigo zaļumu laiks pat siltumnīcā vēl nav sācies, ir īstais brīdis savu organismu nodrošināt ar trūkstošajām uzturvielām, tai skaitā – vitamīniem.

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits