Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tehnoloģijas

Tehnoloģisko paradumu maiņa: katrs otrais Latvijas iedzīvotājs ikdienā izmanto klēpjdatoru – pārsvarā darbam un ikdienas lietām

Pēdējo pāris gadu laikā attālinātais darbs un izmaiņas ierastajā dienas kārtībā mainīja iedzīvotāju tehnoloģiju izmantošanas paradumus, palielinot pieprasījumu pēc mobilitātes un efektīvas darba un brīvā laika plānošanas. Tas varētu būt viens no iemesliem tam, ka patlaban katrs otrais jeb 51 % Latvijas iedzīvotāju ikdienā izmanto tieši klēpjdatoru, nevis stacionāro vai planšetdatoru, liecina tehnoloģiju uzņēmuma Huawei veiktā aptauja*. Turklāt lielākajai daļai jeb 60 % aptaujāto tas nepieciešams darba uzdevumu pildīšanai, kam seko dažādas ikdienas darbības, piemēram, rēķinu apmaksa un ziņu lasīšana (52 %), kā arī atpūtai (46 %).

Pirmsskolām izstrādātos digitālos mācību līdzekļus turpinās attīstīt starptautiskā līmeni, iesaistoties Lietuvai un Norvēģijai

Privātās pirmskolas CreaKids izstrādātais un visām pirmskolām paredzētais jaunais digitalizētais mācību saturs turpmāko divu gadu laikā tiks attīstīts starptautiskā līmenī, iesaistoties Lietuvas un Norvēģijas pirmsskolu izglītības ekspertiem. Šobrīd Latvijā izstrādātais jaunais digitalizēto mācību saturs ir pieejams inovatīvu resursu vietnē www.happykids.lv, bet ir uzsākta tā pilnveide par eksportspējīgu produktu, lai pielāgotu katras projekta dalībvalsts pirmsskolas izglītības mērķiem. Pilnveidē īpaša uzmanība tiks veltīta 3 aspektiem: pirmsskolas bērnu emocionālās un fiziskās attīstības dinamikas novērtēšanas risinājumiem atbilstoši vecumposmam; pedagogu digitālo prasmju pilnveidei, kā arī tāda rīcības plāna izstrādei katrā dalībvalstī, kas veicinās sadarbību starp pirmsskolu un vecākiem attālinātu mācību vai bērna karantīnas gadījumos.

Snapchat ievieš lietotnes maksas versiju

ASV tehnoloģiju kompānija "Snap" paziņojusi par abonēšanas versijas izveidi vietnē "Snapchat", lai vairotu uz attēliem un īslaicīgiem ziņojumiem orientētās lietotnes ieņēmumus.

Latvijas uzņēmums apmācīs Uzbekistānas sabiedriskā un privātā sektora speciālistus IT drošības jomā

Latvijas Informācijas tehnoloģiju klastera šogad organizētā Latvijas IT kompāniju sadarbības vizīte Uzbekistānā ir vainagojusies ar panākumiem, un šodien, 26. maijā, tika parakstīts pirmais sadarbības līgums starp Latvijas IKT kompāniju Corporate Solutions un Uzbekistānas IT kompāniju NAPA Automotive. Sadarbības līgums paredz e-apmācību tehnoloģiju platformas ieviešanu un vietējā tirgus vajadzībām pielāgotas e-apmācību programmatūras risinājumu nodrošināšanu Uzbekistānas sabiedriskā un privātā sektora darbiniekiem.

Latvijā veidotā Banka bērniem saņem starptautisku atzinību

Mūsdienās aktīva digitalizācija notiek visos uzņēmumos, īpaši pandēmijas dēļ. Tomēr, vai digitāliem risinājumiem piemītošais potenciāls tiek pilnībā realizēts? Digitālo produktu sociālā loma bieži nav pietiekami novērtēta, it īpaši finanšu nozarē. No tā, cik pareizi un veselīgi tiek veidoti finanšu uzvedības pieradumi mūsu bērniem, ir atkarīga viņu nākotne. Lai parādītu, cik efektīvi to var uzlabot, Latvijas finanšu dizaina uzņēmums UXDA izstrādājis unikālu lietotāja centrētu (UX - user experience) mobilās lietotnes dizainu Mobilā banka bērniem, kas saņēmusi starptautiskas atzinības MUSE Creative Awards zelta un Vega Awards platīna balvu.

Inovatīvu produktu idejas jau šonedēļ skolēnu tirgošanās pasākumā Cits Bazārs

Viedierīču bezvada lādētājs, kas levitē ierīci gaisā, ūdens izturīgs mūzikas atskaņotājs, līdzsvara ritenis pieaugušajiem, - tās ir tikai dažas no inovācijām, kas būs apskatāmas un iegādājamas ikgadējā Latvijas skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) tirgošanās pasākumā Cits Bazārs. Piecu dienu garumā izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) veidotajā e – katalogā internetā vienuviet būs pieejamas 270 Latvijas skolēnu mācību uzņēmumu radītās preces un pakalpojumi.

Digitālās tehnoloģijas mainījušas 55% Latvijas iedzīvotāju rakstības stilu

Vairāk nekā puse (55%) Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka digitālās tehnoloģijas ir mainījušas viņu rakstības stilu un viņi biežāk lieto emocijzīmes, anglicismus, kā arī nepievērš uzmanību garumzīmju, mīkstinājuma zīmju un pieturzīmju lietošanai, liecina mobilo sakaru operatora Tele2 veiktais pētījums. Pētījums arī atklāj, ka 47% iedzīvotāju satrauc tas, ka rakstīšanas stils mainās – vairāk par šo jautājumu norūpējušies ir iedzīvotāji, kuru vecums pārsniedz 40 gadus, savukārt jauniešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem domas dalās.

Tele2 iedarbina 5G bāzes stacijas arī Siguldā un Salacgrīvā

Mobilo sakaru operators Tele2 turpina paplašināt 5G tīklu un tagad tas ir pieejams arī Siguldā un Salacgrīvā. Līdz ar to Tele2 5G tīkls komercrežīmā ir pieejams jau septiņās Latvijas pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Jūrmalā, Valmierā, Siguldā un Salacgrīvā. Kā informē uzņēmumā, arī nākamgad turpināsies 5G tīkla izvēršanas darbi un tas būs pieejams arvien plašākā Latvijas teritorijā.

5G Techritory forums pulcēs vēl nebijuša līmeņa ekspertus no visas pasaules

Izsludināta viena no nozīmīgākajiem 5G tehnoloģiju pasākumiem – 3. Baltijas jūras reģiona ekosistēmas foruma 5G Techritory - programma. Tas notiks šī gada 11.-12. novembrī un pulcēs ap 120 augsta līmeņa runātāju no visas pasaules, ietverot vairāk nekā 60 uzrunu un paneļdiskusiju. Pasākumā piedalīsies 5G industrijas līderi, politikas veidotāji, tehnoloģiju inovāciju radītāji, lai diskutētu kā atgriezt Eiropu uz 5G attīstības ceļa, vēsta rīkotāji.

Latvijas IKT industrija izstrādās lietotni cīņai ar Covid-19

Vairāki Latvijas IKT nozares un zinātnes pārstāvji – LMT, MakIT, Mobilly, TestDevLab, Zippy Vision, Latvijas Universitātes eksperti, TechHub Riga līdzdibinātājs Andris K. Bērziņš – ir apvienojušies iniciatīvā, lai radītu lietotni, kas varētu palīdzēt ierobežot vīrusa izplatību Latvijā un ātrāk atvieglot ārkārtas stāvokļa ierobežojumus. Lietotnes risinājuma izvērtēšanā iesaistījušās arī vairākas valsts iestādes, tai skaitā Valsts prezidents un Valsts prezidenta kanceleja, Slimību profilakses un kontroles centrs, NATO StratCom, kā arī medicīnas nozares profesionāļi un epidemiologi.

Pētījums: Latvijas ģimenēs reti sarunājas par digitālajām aktivitātēm

Latvijas ģimenēs sarunas par digitālo vidi nav ierastas – tikai 20% vecāki mēdz interesēties par jauniešu dienas gaitām internetā, liecina Samsung Skola nākotnei veiktā aptauja. Tikai vienā no piecām ģimenēm vecāki mēdz taujāt, ko jaunietis dienas laikā internetā jaunu iemācījies, interesantu izlasījis, par ko iesaistījies diskusijā, vai iepazinies ar kādu.

Audiovizuālā dienas 2019 ietvaros prezentēs Midas digitālo pulti Heritage-D(2)

Otrdien, 1. oktobrī, Hanzas peronā, Latvijas Pasākumu foruma Audiovizuālās dienas 2019 ietvaros, ikvienam interesentam būs Iespēja iepazīties ar pilnīgi jaunu produktu, kurš ir ilgi gaidīts profesionālajā audio pasaulē un tikai 27. augustā tika oficiāli prezentēts VIP publikai Melburnā, Austrālijā. Šobrīd pasaulē apskatei pieejamas tikai četras demo pultis, no kurām viena - tieši Latvijā.