Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 24. maijs
Marlēna, Ilvija, Ziedone

Ģimenes budžeta plānošana - kā izveidot efektīvu mēneša budžetu?

Ģimenes budžeta plānošana ir veids, kā kontrolēt ģimenes izdevumus – mazināt tos, īstenot finansiālos mērķus, izveidot finansiālo uzkrājumu, kā arī nodrošināt finansiālo labklājību un stabilitāti. Ģimenes budžeta plānošana ir īpaši svarīga, jo ģimenē izdevumi ir ikvienam, arī bērniem, tomēr par ienākumiem parasti rūpējas tieši vecāki. Plānot ģimenes budžetu ieteicams, lai uzlabotu ģimenes finansiālo situāciju nākotnē, tādēļ vienmēr ieteicams plānot budžetu vismaz mēnesi uz priekšu. Šajā rakstā esam apkopojuši noderīgus padomus, kā izveidot efektīvu mēneša budžetu.

Apkopojiet visus ģimenes ienākumus un izdevumus!

Lai varētu izplānot ģimenes budžetu pēc iespējas veiksmīgāk, sākumā ir svarīgi apzināties situāciju jeb apkopot visus ģimenes ienākumus un izdevumus. Attiecībā uz ienākumiem apkopo visus regulāros ienākumu avotus: darba algu, pabalstus, stipendijas u.c. Savukārt attiecībā uz izdevumiem apkopo pilnībā visus izdevumus, sākot no svarīgākiem un beidzot ar šķietami nesvarīgiem izdevumiem: mājoklis, pārtika, apģērbs, transports, izklaides u.c.

Lai iegūtu pēc iespējas ticamāku pārskatu, ieteicams sekot līdzi ienākumiem un izdevumiem vismaz 3-4 mēnešus. Ienākumu un izdevumu apkopošanai var noderēt bankas konta pārskats vai speciālās aplikācijas telefonos.

Sadali visus ģimenes izdevumus kategorijās!

Lai varētu ērtāk pārskatīt un vieglāk izanalizēt ģimenes izdevumus, kad tie ir apkopoti, sadal tos kategorijās! Izdevumus var dalīt, piemēram, fiksētajos un mainīgajos izdevumos vai vajadzībās un vēlmēs – tādējādi varēsi sašaurināt izdevumus un saprast, kurās kategorijās ģimene turpmāk varētu mēģināt ietaupīt. Savukārt, lai varētu ietaupīt, jāpārskata un jāmaina savi ikdienas paradumi, piemēram, ja mēdz rīta kafiju iegādāties pa ceļam uz darbu, degvielas uzpildes stacijā, tad turpmāk to var pagatavot mājās un ņemt līdzi termokrūzē.

Nosaki ģimenes finansiālos mērķus!

Lai jau pavisam drīz nezaudētu motivāciju turpināt iesākto un ģimenes budžeta plānošana kļūtu par ikdienas paradumu, vajadzētu noteikt ģimenes finansiālos mērķus – gan īstermiņa, gan ilgtermiņa. Īstermiņa finansiālos mērķus iespējams sasniegt 1-3 gadu laikā: auto iegāde, finansiālā drošības spilvena izveidošana, sakrāt ģimenes ceļojumam u.c. Savukārt ilgtermiņa finansiālos mērķus iespējams sasniegt 3 un vairāk gadu laikā: nekustamā īpašuma iegāde, sakrāt bērnu izglītībai u.c.

Atceries – ikvienam finansiālajam mērķim jābūt reālam! Nenostādi vairāk par 2 īstermiņa un 3 ilgtermiņa finansiālajiem mērķiem! Pretējā gadījumā, redzot, ka to sasniegšanai nav nekāda progresa, pavisam ātri zudīs motivācija. Turklāt laika gaitā ģimenes prioritātes mēdz mainīties, tādēļ noteiktos ģimenes finansiālos mērķus vajadzētu regulāri, vismaz reizi pusgadā, pārskatīt, un, ja nepieciešams, tad noteikt jaunus.

Izmēģini 50/30/20 budžeta plānošanas likumu!

Viena no vienkāršākajām un pasaulē populārākajām budžeta plānošanas metodēm ir 50/30/20 likums. Tas paredz, ka 50% no visiem ienākumiem tiek veltīti vajadzību apmierināšanai, 30% no visiem ienākumiem tiek veltīti vēlmju īstenošanai, savukārt 20% no visiem ienākumiem tiek veltīti finansiālā uzkrājuma veidošanai. Šo likumu dēvē arī par 3 aplokšņu metodi, jo ērtākai tās īstenošanai visus ienākumus var sadalīt 3 aploksnēs.

Pastāv daudz un dažādas budžeta plānošanas metodes, turklāt kas der vienam, ne vienmēr derēs arī citam, tādēļ, ja jūti, ka 50/30/20 likums budžeta plānošanā nav efektīvs, tad nebaidies izmēģināt kādu citu pieeju!

Ja ir parāds – koncentrējies uz tā atmaksu!

Ja ģimenei ir kāds parāds, piemēram, aktīvs aizdevums, tad tā atmaksa ir galvenā prioritāte un sākt strādāt pie citiem finansiālajiem mērķiem vajadzētu tikai tad, kad parāds atmaksāts. Vēlreiz pārskati visus ģimenes izdevumus un apdomā, kā tos samazināt, lai novirzītu finanses parāda atmaksai! Lai varētu parādu atmaksāt pēc iespējas veiksmīgāk, nosaki konkrētus soļus jeb to, cik bieži veiksi iemaksas un cik daudz veltīsi parāda atmaksai. 

Izveido uzkrājumu!

Viens no budžeta plānošanas pamatnoteikumiem – iemācīties tērēt mazāk, lai varētu izveidot uzkrājumu. Uzkrājums nepieciešams ikvienam, īpaši ģimenēs un arī tad, ja šobrīd finansiālā situācija ir ļoti laba, jo diemžēl neviens nevar paredzēt, kas notiks rīt, taču ikviens var jau laicīgi sagatavoties situācijām, kad rodas neparedzēti izdevumi.

Finanšu eksperti uzskata, ka minimālais uzkrājums ir aptuveni 3 mēnešalgas, savukārt pietiekams uzkrājums ir aptuveni 6 mēnešalgas. Lai varētu izveidot uzkrājumu, nosaki konkrētus soļus jeb to, cik bieži un cik daudz ‘’atliksi malā’’. Atceries, ka šajā gadījumā nav svarīgi, cik daudz vari atļauties atlikt – svarīgi, lai tas tiek darīts regulāri.

Izmēģini budžeta plānošanas lietotnes!

Mūsdienās budžeta plānošana vairs nav garlaicīgs un laikietilpīgs process, kas tiek veikts ar zīmuli uz baltas lapas – pateicoties tehnoloģiju attīstībai, pieejamas dažādas lietotnes, kas pamatīgi atvieglo budžeta plānošanu var padarīt to aizraujošu pat mazākajiem. Tajās iespējams sekot līdzi ienākumiem un izdevumiem, izveidot iepirkumu sarakstu, sadalīt izdevumus kategorijās, iegūt dažādus finanšu pārvaldības padomus u.c. Pāris populātas budžeta plānošanas lietotnes: Goodbudget, Our Groceries Shopping List, You Need A Budget, Fudget.

Daudziem liekas, ka ģimenes budžeta plānošana ir ļoti sarežģīta un nav domāta viņiem, tomēr patiesībā sarežģītākais ir sākt plānošanu – pēc tam ieguvumi no budžeta plānošanas ir daudz būtiskāki nekā laiks un pūles, ko tam nepieciešams veltīt. Izmēģini ģimenes budžeta plānošanu un jau pavisam drīz baudi tā sniegtās priekšrocības! Ceram, ka mūsu padomi palīdzēs Tavai ģimenei iegūt kontroli pār savām finansēm un sasniegt finansiālos mērķus!

Ja plāno īstenot kādu lielāku ieceri, taču ar personīgo uzkrājumu ir par maz, iespējams, var noderēt tāda iespēja kā kredīts bez ķīlas no Latkredits.lv. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi izvērtē savas iespējas to godprātīgi atmaksāt! Saņemot pieteikumu, sagatavosim individuālu piedāvājumu, ņemot vērā to, kāds ir kredītreitings, mērķis, EURIBOR likmes un citi svarīgi rādītāji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

SILTUMSŪKŅI GAISS-GAISS

Siltumsūkņi gaiss-gaiss ir energoefektīvs sildīšanas un dzesēšanas risinājums, kas izmanto dabīgos resursus, lai saražotu siltumu vai nodrošinātu dzesēšanu. Siltumsūknis gaiss-gaiss ir ļoti ērts risin...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti