Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Reizēm ārzemju seriālos "latviešu" varoņi bijuši visnotaļ negatīvi - gan teroristi, gan gangsteri, gan sportisti - smēķētāji (att.)

Producents atklāj, kā ārzemju seriālos iekļūst dialogi latviešu valodā

Ik pa laikam dažādos ārzemju televīzijas seriālos parādās varoņu dialogi latviešu valodā vai par latviešiem, un parasti tas notiek, pateicoties kādam latvietim, kurš strādā filmas veidotāju komandā. Viens no viņiem ir arī pasaulē populāru seriālu līdzproducents Artūrs Rūsis, kurš dzimis ASV un dzīvo Losandželosā.

Intervijā LNT raidījumam 900 sekundes Rūsis stāsta par kādu gadījumu, kad tika plānota filmēšana un bija vajadzīgs kāds zviedru spiegs. Tika meklēts, vai kāds māk runāt zviedru valodā, un secināts, ka jāmaksā kādam zviedram, lai nāk un māca aktieriem zviedru valodu. Un tad kāds producents rosinājis - tā kā Artūrs ir latvietis, lai spiegs ir latvietis.

"Man bija jāiemāca diviem aktieriem. Viņiem bija jāsaka kādas divas trīs rindiņas, un bija ļoti grūti, jo viņiem negāja labi ar valodām. Tas bija kaut kas muļķīgs kā "Es tev pārdošu manu zirgu" - "Nē, es negribu tavu zirgu". Un viņi nevarēja to izrunāt," stāstīja Rūsis.|

Latviešu "gangsteri" seriālā Rizzoli and Isles:

Viņš arī norādīja, ka latvieši ASV seko līdzi citu latviešu gaitām, piemēram, Kristapa Porziņģa spēlēm vai Elīnas Garančas uzstāšanās reizēm operā. Ja kāds latvietis izceļas ASV, tā latviešiem Amerikā esot "liela lieta".

"Kad mums kāds aktieris ir televīzijā vai kāds kaut ko latviski pasaka televīzijā, parasti tur kāds no mums [ASV dzīvojošie latviešiem] ir pielicis roku, lai to panāktu. Bet tas ir ļoti interesanti, ka šī mazā zeme ir tik lepna par to. Mani amerikāņu draugi vienmēr par to brīnās, kāpēc mums ir tie skaļākie hokeja fani pasaulē. Es nezinu - tādi viņi ir, viņi ir ļoti lepni par saviem cilvēkiem," teica Rūsis.

Rūsis seriālu titros savu vārdu un uzvārdu norāda ar garumzīmēm, un viņam visi vienmēr jautājot par to. "Vienmēr pienāk visi klāt pēc tam, kad pirmoreiz televīzijā parāda. "Hello, Artūrs" - viņi mēģina izrunāt manu vārdu latviski. Es saku - nemaz nemēģini," stāstīja producents.

Garumzīmes viņš sācis izmantot, jo tas bija daudz interesantāk, un arī mammas dēļ. "Oriģināli, kad pirmo reizi, man liekas, tas bija 1992.gadā, televīzijā bija mans vārds, es domāju - es šo izdarīšu, manai mammai ļoti patiks, jo viņa būs ļoti lepna," atcerējās Rūsis.

Vaicāts, kā viņam šķiet, kādā virzienā jāiet Latvijas kino, lai tas gūtu panākumus ārvalstīs, Rūsis atzina, ka visas Latvijas filmas nav redzējis, taču, iespējams, jāveido kas vieglāks.

"Latvija taisa par daudz gudras un interesantas filmas. Man liekas, tās muļķīgās filmas tagad ir tās slavenās. Tas ir joks, bet varbūt kas tāds vieglāks, es teiktu," vērtēja producents.

Pēc viņa vārdiem, lielākā daļa "Amerikas filmu ir diezgan stulbas un Latvijai jātiek tam līdzi".

Visai neglaimojošs priekšstats par Latvijas sportistiem ir mulfilmas Family Guy veidotājiem:



Viņš gan uzsvēra, ka visas Latvijas filmas nav redzējis. Viņš redzējis filmu par Latvijas basketbola izlasi Dream Team (Sapņu komanda), kas, viņaprāt, ir fantastiska un ļoti labi uztaisīta.

Rūsis 25 gadu vecumā nolēmis, ka vēlas dzīvot Losandželosā un meklēt savu laimi televīzijā. 1988.gadā viņš sācis strādāt pasta izdalīšanas istabā 20th Century Fox studijā, bet gadu gaitā kļuvis par vairāku pazīstamu seriālu līdzproducentu. Pēdējos 25 gadus viņš strādā pēcapstrādē - noslēdzošajā seriālu posmā pirms to parādīšanas ēterā.

Vaicāts, kas Holivudā mainījies šajos gados, Rūsis vērtēja, ka tagad vairs neviens nefilmē uz filmas, izņemot Walking Dead. Visi izmantojot diskus, un tas nozīmē, ka daudzas lietas izdarīt ir daudz ātrāk. Savulaik bija jāgaida 12 stundas, pirms varēja ko darīt, tagad vajadzīga tikai stunda. Taču tas nozīmē, ka augušas arī prasības pret pēcapstrādi.

Arī skatītāji vēloties seriālos redzēt tādus pašus specefektus kā filmās. "Bet arī tā tehnoloģija ir tik tālu aizgājusi, ka mēs varam daudz vairāk tos specefektus veidot, vienīgi mums ir daudz mazāk laika. Viņiem dažreiz ir gads, lai uztaisītu šos specefektus. Mums ir trīs nedēļas un nav tādas naudas," atklāja Rūsis.

Turklāt skatītāji vēloties arī ko jaunu, kādu interesantu leņķi, nevis atkal to pašu stāstu, kas jau redzēts.

Rūša vecāki atstāja Latviju, dodoties bēgļu gaitās, viņš dzimis ASV 1963.gadā. Rūsis strādājis ar tādiem seriāliem kā Sopranos, Dexter, Dirty Sexy Money, Devious Maids, Providence u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko