Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Dauderos atklās mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas darināto pastmarku izstādi

Trešdien, 15. maijā, plkst. 14.00 Dauderu nama Lielajā salonā atklās Artas Ozolas-Jaunarājas veidoto izstādi Pastmarkas portrets. Muzejs pastmarkās. Mākslinieces trīsdesmit gadu ilgajā sadarbībā ar Latvijas pastu_ kopumā tapušas ap 100 pasta vērtszīmēm un to sērijām, bet izstādē būs apskatāmas tieši ar Latvijas muzeju tematiku saistītās pastmarkas.

Mākslas zinātniece Irēna Bužinska norāda, ka Artas Ozolas-Jaunarājas pastmarkām raksturīga informatīvi un vizuāli piesātināta izvērsta kompozīcija, līdz filigrānai meistarībai izstrādātas detaļas, spēja radīt spilgtus vēstījumus – miniatūrus stāstus par mūsu valsti, mūsu vērtībām un ideāliem. Tālab mākslinieci pamatoti var uzskatīt par vienu no vadošajām Latvijas valsts vizuālā tēla veidotājām. Viņas darinātās pastmarkas Latvijā vairākkārt atzītas par Gada skaistākajām pastmarkām (2011, 2013, 2019), ir guvušas atzinību starptautiskos konkursos. To tematika ir daudzveidīga: Tautastērpi, Ziemassvētki, Cimdi, Etnogrāfiskās rotas, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki, Saeima, Latvijas bākas, Dabas aizsardzība, Izcilas Latvijas zinātnes un kultūras personības, Latvijas muzeji, Europa u.c.

Arta Ozola-Jaunarāja absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, vēlāk ieguvusi humanitāro zinātņu maģistra grādu. Pirms vairāk nekā 30 gadiem uzvarējusi Latvijas pasta izsludinātā konkursā, un sešas viņas zīmētas pastmarkas ar Kuldīgai, Alsungai, Lielvārdei, Rucavai, Zemgalei un Ziemeļlatgalei raksturīgiem tautas tērpiem uzreiz nodrukātas un laistas apgrozībā. Pie etnogrāfijas atgriezusies arī citkārt, darinot pastmarkas par Lieldienu, Jāņu vai kāzu tēmām. Māksliniece īpaši lepojas ar Latvijas bākām veltīto pastmarku sēriju, kurā attēlotas jau 15 bākas.

Latvijas Bankas kolekciju monētu sērijā Arta Ozola-Jaunarāja veidojusi dizainu monētām Krišjānis Barons, Krišjānis Valdemārs, Rainis un Rainis un Aspazija, pēdējā ieguva godalgu starptautiskajā monētu konkursā Coin Constellation 2016. Darbs ar monētu dizainu radījis interesi par telpisko mākslu, kas tagad realizējas leļļu mākslas dizainā.

Kopš 1986. gada Arta Ozola-Jaunarāja ir piedalījusies vairāk nekā 100 vietējās un arī starptautiskās žūrētās stājgrafikas, grāmatu ilustrāciju un dizaina izstādēs, bijušas arī personālizstādes. Māksliniece guvusi dažāda mēroga balvas un atzinību grāmatu mākslas un citu mākslas žanru konkursos.

Izstāde Pastmarkas portrets. Muzejs pastmarkās Dauderos būs apskatāma līdz 14. jūlijam.

18. maijā Muzeju naktī Dauderos plkst. 18.00 būs iespēja klausīties Artas Ozolas-Jaunarājas stāstījumu par pastmarku darināšanu un vēlāk kopā ar mākslinieci līdzdarboties meistarklasē Pastmarkas laboratorija. Savukārt Brīvsestdienā 29. jūnijā plkst. 14.00 paredzēta Artas Ozolas-Jaunarājas pastmarku darināšanas meistarklase, kurā var piedalīties ikviens interesents.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja