Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Galerijā Māksla XO būs skatāma igauņu mākslinieka Alekseja Gordina multimediju izstāde Nāves dzirnavas

Ar Igaunijas Kultūrkapitāla fonda un Igaunijas Republikas vēstniecības Rīgā, Latvijā atbalstu Māksla XO galerija aicina apskatīt igauņu jaunās paaudzes mūsdienu mākslinieka Alekseja Gordina (Alexei Gordin) multimediju izstādi “Nāves dzirnavas”, kas līdz šim būs lielākā publiski skatāmā mākslinieka ekspozīcija Latvijā.

Alekseja Gordina mākslinieciskās darbības galvenā tēma ir absurdi stereotipiski domāšanas un uzvedības modeļi mūsdienu sabiedrībā. Viņa darbiem gandrīz vienmēr ir stāstījuma raksturs, un tie bieži vēsta par aizraujošām vai kaitinošām situācijām. Par vienu no viņa galvenajām tēmām ir kļuvusi mākslas pasaules skarbā realitāte, bet par galveno varoni – pats mākslinieks. Ar melno humoru piepildītās ainas dekonstruē profesionālās mākslas pasaules tēlu kā kaut ko elitāru un krāšņu.

Izstādes nosaukums cēlies no reta dabas fenomena ar nosaukumu Nāves dzirnavas. Šajā parādībā skudru grupa atdalās no galvenā barības meklētāja, zaudē feromonu taku, un sāk sekot viena otrai, veidojot pastāvīgi rotējošu apli. Tūkstošiem skudru dodas šādos apļos, līdz nomirst, vai arī viena atgriežas pie prāta, pārtraucot šo apli.

Ar šī fenomena palīdzību Aleksejs Gordins norāda uz masu apsēstību ar neskaidriem jēdzieniem un vēstures atkārtošanos. Lai gan ir noticis milzīgs zinātnes progress, visbriesmīgākās cilvēces problēmas kā nabadzība, bads, resursu trūkums un karš, joprojām pastāv. Aleksejs Gordins nestrādā tieši ar vēsturi un konkrētām sociālām problēmām, lielākoties viņš visu izlaiž caur savu mākslinieciskās eksistences prizmu, gluži kā sūklis, kas filtrē caur ķermeni netīro ūdeni. Atspoguļojot noteiktus sava laikmeta sabiedrības stāvokļus, Aleksejs Gordins mēģina preparēt sabiedrību, analizējot radošo indivīdu. Citiem vārdiem sakot, mākslinieka personība kļūst par viņa darbu galveno varoni, kas kļūst par orientieri, norādot uz plašākiem procesiem kultūrā, sabiedrībā un politikā.

Šai izstādei radītās jaunās gleznas ir pašironijas piesātinātas un ir atklāti mēģinājumi runāt par nopietnām lietām, izmantojot humora un absurda valodu. Mākslinieks uzskata, ka visa cilvēces vēsture nav nekas cits kā absurds karnevāls, un tāpēc nekas nav jāuztver nopietni. Alekseja Gordina daiļradē mākslinieka personība bieži tiek pasniegta kā autsaideris un klauns. Tomēr nereti klauna persona ir traģiskākā un gudrākā. Lielākā daļa darbu liecina, ka mūsdienu klauna jēdziens nav atdalāms no mēmu kultūras, kas pēdējos 10 gadus nosaka mūsu ikdienu. Aizraujoši un pārveidoti attēli ar vienkāršu vēstījumu ir aizstājuši garus, sarežģītus tekstuālus jēdzienus literatūrā un filozofijā, parādot nepieciešamību pēc vienkāršotas patiesības izpratnes, lai atbildētu uz post-patiesības triumfu. Šī izstāde ir viena liela fikcija, kas mēģina dekonstruēt realitāti, jo tas, ko mēs redzam, var kļūt par kaut ko pavisam citu. Kā skudras, kas iesprostotas nāves lokā, skatītāji ir ieslodzīti mākslinieka baiļu un nepatiku iluzorajā pasaulē, kas saistīta ar viņa ikdienas cīņu mākslas pasaulē un pasaulē kopumā.

"Pārsvarā strādāju ar atrastiem attēliem. Daudz sērfoju internetā, un no dažiem attēliem vienkārši nevaru izvairīties. Manas smadzenes nepārtraukti rada īsas frāzes, saukļus, dzejoļus, teikumus, kurus nepieciešams vizuāli ilustrēt. Tā es apvienoju tekstu un attēlu. Dažreiz, kad neatrodu nevienu interesantu attēlu, varu uzzīmēt tikai tekstu, pārvēršot burtus par attēliem. Mūsdienu vizuālā kultūra nav nekas cits kā nebeidzama viena un tā paša atkārtojuma reproducēšana. Vienkāršs attēls un teksts ir kaut kas tāds, kas mums ļoti patīk. Mums vairs nav vajadzīgi gari lasījumi un sarežģītas kompozīcijas. Mana vēlme pēc reālisma glezniecībā nāk no instinktīva atteikuma pret nebeidzamo postmoderno repliku," Aleksejs Gordins.

Aleksejs Gordins dzimis 1989. gadā Tomskā, Sibīrijā, izsūtīto ģimenē. Studējis glezniecību Igaunijas Mākslas akadēmijā (2008-2011, BA) un Helsinku Tēlotājmākslas akadēmijā (2014-2016, MFA). Pēdējo 15 gadu laikā sarīkojis 22 personālizstādes un piedalījies 46 grupu izstādēs Igaunijā, Lietuvā, Latvijā, Dienvidkorejā, Vācijā, Ungārijā, Krievijā, Somijā, Itālijā un Francijā. 2017. gadā ieguvis Jaunā gleznotāja balvu (Young Painter Prize). Mākslinieka darbi publiskajās kolekcijās: Tartu Mākslas muzejs (Tartu, Igaunija), Kuku Kultuuritorn (Tallina, Igaunija), Laikmetīgās mākslas muzejs KIASMA (Helsinki, Somija), Lietuvas Nacionālā galerija (Viļņa, Lietuva), Zuzānu kolekcija, Mākslas centrs Zuzeum (Rīga, Latvija). Aleksejs Gordins dzīvo un strādā Tallinā, Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja