Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Skaņu mežā uzstāsies avangarda ģitārists Freds Frits

Kultūras ēkā Hanzas perons 4. un 5. oktobrī notiks eksperimentālās mūzikas festivāls Skaņu mežs’2024, un tā pirmajā vakarā uzstāsies ģitārists Freds Frits (Fred Frith), ko medijs Chicago Reader nodēvējis par “avangarda mūzikas gigantu”, bet laikraksts The Guardian - par modernas ģitārspēles pionieri.

Medijs The New York Times 1949. gadā Lielbritānijā dzimušo Fredu Fritu aprakstījis kā "vienu no respektētākajām figūrām laukā, kur rokmūzika sastopas ar avangardu", savukārt laikraksts Chicago Reader Fritu nosaucis par “avangarda mūzikas gigantu”, piebilstot: “Eksperimentālās mūzikas ģitāristu vidū par Fritam vienlīdzīgiem, iespējams, uzskatāmi tikai Dereks Beilijs, Henrijs Kaizers un Sonijs Šaroks. Viņam ir arī nevainojama reputācija progresīvajā rokā, jo viņš vēl padsmitnieka vecumā dibinājis grupu Henry Cow un arī blakusprojektu Art Bears. [..] Viņa plašajā diskogrāfijā atrodamas sarežģītas kompozīcijas, vienkāršas dziesmas, “tīra” brīvā improvizācija, kā arī mūzika deju uzvedumiem, filmām un teātrim.”

Līdzīgi kā Kīts Rovs (Keith Rowe), Frits elektrisko ģitāru dažādi preparē un spēlē to, novietotu horizontāli. Pat viņa eksperimentālākajos ierakstos, Frits izvēlas interesantos veidos akcentēt savas saknes rokmūzikā un folkmūzikā. Viņš ir strādājis par pasniedzēju Milsa koledžā Kalifornijā un Bāzeles Mūzikas akadēmijā, kā arī saņēmis goda doktora grādu Hadersfīldas universitātē. 

Freda Frita solo uzstāšanās Skaņu mežā’2024 saistīta ar faktu, ka viņa vēsturiskajam ierakstam Guitar Solos šogad ir 50 gadu jubileja. Svinot šo notikumu, izdevniecība Week-End Records pārizdevusi Guitar Solos komplektā ar pavisam jaunu ierakstu Fifty, kas demonstrē, kā viņa solo ģitārmūzikas valoda ir attīstījusies piecdesmit gadu garumā. 

Pieminot Fritu, bieži vien prātā uzaust arī viņam veltītā 1990. gada dokumentālā filma Fred Frith: Step Across the Border, kas pati par sevi ir bijusi īpaša parādība kino pasaulē: visu laiku prestižākais kino žurnāls Cahiers du Cinéma to ierindojis starp 100 pagājušā gadsimta ietekmīgākajām filmām. Var teikt, ka šī melnbaltā filma ar savu sapņaino un brīvi plūstošo struktūru veiksmīgi spoguļojusi paša Frita radītās mūzikas abstrakciju. 

Freda Frita kompozīcijas izpildījuši tādi ansambļi kā Arditti Quartet, BBC Skotijas simfoniskais orķestris, Glāzgovas improvizētāju orķestris un Ensemble Modern. 

Frits ir sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā Braiens Īno (Brian Eno), Kriss Katlers (Chris Cutler), Bils Lasvels (Bill Laswell), Kristians Mārklejs (Christian Marclay) un Džons Zorns (John Zorn) (šeit var izcelt viņa provokatīvo džezmetāla grupu Naked City). Viņš ir ļoti aktīvs arī brīvās improvizācijas laukā un ir saspēlējies ar tādiem bijušajiem Skaņu meža viesiem kā Evans Pārkers (Evan Parker), Lote Ankere (Lotte Anker), Fils Mintons (Phil Minton) un Entonijs Brekstons (Anthony Braxton). Pats mūziķis uzsver, ka viņa interese par improvizāciju bijusi acīmredzama jau karjeras sākumā, taču viņš bieži jūt vēlmi šādā kontekstā sastrādāties arī ar mūziķiem, kas nekad nav sevi uzskatījuši par improvizētājiem tradicionālā izpratnē. 

Frits šobrīd dzīvo un strādā ASV. 

Iepriekš izziņots, ka festivālā Skaņu mežs uzstāsies arī eksperimentālās elektroniskās mūzikas duets Autechre un abstraktā hiphopa duets Armand Hammer.

Divu dienu biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv.

Vairāk informācijas: www.skanumezs.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja