Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Cīņa pilnā bruņojumā

Šodien sākas 68. starptautiskais Eirovīzija dziesmu konkurss

Šodien plkst. 22 Zviedrijas pilsētā Malmē sākas cīņa par 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa galveno balvu – kristāla mikrofonu. Pirmajā pusfinālā startēs Kipra, Serbija, Lietuva, Īrija, Ukraina, Polija, Horvātija, Islande, Slovēnija, Somija, Moldova, Azerbaidžāna, Austrālija, Portugāle un Luksemburga (valstis minētas uzstāšanās kārtībā). Mūsu dienvidu kaimiņam Silvesteram Beltam ar kompozīciju Luktelk tiek prognozēta iekļūšana finālā. Visiem notikumiem varēs sekot līdzi LTV1.

Sapņu piepildījums

Latvijas pārstāvis Dons ar dziesmu Hollow uzstāsies otrajā pusfinālā 9. maijā, kur piedalīsies arī Malta, Albānija, Grieķija, Šveice, Čehija, Dānija, Austrija, Armēnija, Sanmarīno, Gruzija, Beļģija, Igaunija, Izraēla, Norvēģija un Nīderlande. Mēģinājumu laikā dziedātājs bija redzams nedaudz citādā vizuālajā tēlā – Latvijas nacionālajā atlasē Supernova vilkto zilo ietērpu, kas sociālajos tīklos tika nodēvēts par cietumnieka vai medicīnas darbinieka apģērbu, viņš bija nomainījis pret tādas pašas krāsas biksēm un muskuļu formā veidotām bruņām.

Platformā TikTok publicētajā video mākslinieks velk paralēles starp savu tēlu un zinātniskās fantastikas trillera RoboCop galveno varoni. «Sapņi piepildās. Viena no manām mīļākajām bērnības atmiņām ir šīs filmas skatīšanās,» skaidro Dons, kura izpildītā balāde vēsta par iekšējām nedrošībām. Ja kādreiz supervaroņu spēks bija nepieciešams, lai cīnītos ar ārējiem pretiniekiem, tad tagad supervaroņu spēks ir nepieciešams, lai gūtu uzvaras pašam sevī.

No katra pusfināla Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā iekļūs 10 valstis, kurām pievienosies Lielais piecinieks: Francija, Itālija, Lielbritānija, Spānija, Vācija, un mājiniece (šī ir jau septītā reize, kad Zviedrija uzņem pie sevis Eirovīzijas dziesmu konkursu). Latvijas izredzes izkļūt no pusfināla netiek vērtētas pārāk augstu, bet, kā saka, cerība mirst pēdējā.

Revanša iespējamība

Mēģinājumi uz Malmes arēnas skatuves ir ieviesuši izmaiņas bukmeikeru prognozēs. Pirms to sākuma par galveno favorītu tika uzskatīts Šveices pārstāvis Nemo ar kompozīciju The Code, kas trīs minūšu laikā piedāvā ceļojumu cauri dažādiem mūzikas stiliem – no repa līdz operai. «Kaut kur starp 0 un 1/tur es atradu savu valstību/mana sirds sitas kā bungas,» izmantojot binārā koda analoģiju, savu pieredzi dziesmas tekstā atklāj mākslinieks, kurš sevi identificē kā nebināru personu (viņi).

Ģērbušies pūkainā rozā kažociņā un zābakos sava priekšnesuma mēģinājumu laikā viņi balansēja uz apaļas kustīgas platformas un bukmeikeru prognozēs pazaudēja savu līderpozīciju, kuru ieņēma Horvātijas pārstāvis Baby Lasagna ar kompozīciju Rim Tim Tagi Dim par lauku puisi, kurš vēlas pārdot govi un doties prom no mājām pasaulē laimi meklēt. «Skumšu pēc jums visiem, bet visvairāk pēc kaķa,» dziesmas tekstā atzīst mākslinieks.

Šim roķīgajam sprīdīša stāstam ir potenciāls revanšēties par sava mūzikas brāļa, somu izpildītāja Käärijä otro vietu pagājušā gada Eirovīzijas dziesmu konkursā ar kompozīciju Cha Cha Cha (somu mākslinieks uzstāsies šī gada pludmales festivālā Summer Sound Liepājā).

Jau dzirdēti vārdi

Trešajā vietā bukmeikeru prognozēs parādās te itāliete Angelīna Mango ar dziesmu La noia, te ukraiņu duets alyona alyona & Jerry Heil ar kompozīciju Teresa & Maria. Viņu priekšnesumu ir radījusi pazīstamākā ukraiņu režisore Tanu Muinjo. Viņa ir veidojusi videoklipus tādām popmūzikas zvaigznēm kā Dua Lipa, Dženifere Lopesa, Harijs Stailzs, Cardi B, Sems Smits, Keitija Perija un citiem. Izmaiņas bukmeikeru prognozēs ļauj cerēt uz negaidītiem rezultātiem gan pusfinālos, gan finālā. Iespējams, ka kāds tumšais zirdziņš aizauļos tālāk nekā paredzēts.

Dalībnieku uzstāšanās papildinās arī vairākas viesmākslinieku performances. Otrajā pusfinālā uz Malmes arēnas skatuves kāps trīs dziedātājas – viņu vidū būs arī turciete Sertaba Erenere, kura ir triumfējusi Eirovīzijas dziesmu konkursā, kas 2003. gadā norisinājās Rīgā.

Jāpiebilst, ka šogad aprit piecdesmit gadu kopš leģendārā zviedru četrinieka ABBA panākumiem šajā muzikālajā sacensībā ar kompozīciju Waterloo. Par godu šim faktam ir tikusi radīta dokumentālā filma ABBA – Against the Odds, kas atspoguļo grupas ceļu pretim panākumiem. Malmes centrā ikviens interesents var apmeklēt pop-up muzeju ABBA World. Savukārt replay.lsm.lv ir iespēja noskatīties koncertfilmu ABBA par grupas fenomenu tās panākumu zenītā Austrālijas tūres laikā.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē eurovision.tv.

 

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja