Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Džesija Veira. Vairāk nekā apskāvieni

Kad apkārt viss notiek arvien ātrāk, britu dziedātāja Džesija Veira uz skatuves maksimāli palēnina tempu. Rīt šī lieliskā mūziķe būs dzirdama Lietuvā

Tuvākajā laikā Lietuvā notiks divi aizraujošākie vasaras otrās puses popmūzikas koncerti – rīt, 31. jūlijā, festivālā Granatos Live netālu no Kauņas dziedās Džesija Veira, savukārt 19. augustā Viļņā Eiropas turneju atklās amerikāņu grupa Rhye. Šiem māksliniekiem ir estētisks, stilistisks kopsaucējs – Džesija Veira un Rhye spēlē laikmetīgu, juteklisku R&B un soulmūziku, turklāt viņu vokālo manieri spēcīgi ietekmējusi pārlaicīgā britu dīva, guļamistabas himnu izpildītāja Šadē. Jāpiebilst, ka Rhye solists ir vīrietis.

Džesija Veira dzīvo un strādā, ievērojot savus likumus. Piedevas viņas kompaktajos koncertos nav paredzētas, lai cik skaļi klausītāji sauktu dziedātāju atgriezties uz skatuves. Ja Džesija brīdina, ka šī ir pēdējā dziesma, tā arī ir. Šovam ir monohroms noformējums, māksliniece vienmēr ģērbjas melnā, un tērps akcentē skulpturālo siluetu, kas atgādina par 80. gadu modi. No viņas strāvo elegance. Džesijas nevainojamais stils patīkami kontrastē ar viņas personību – mūsu priekšā ir meitene no Brikstonas Dienvidlondonā, kura neierobežo sevi izteikumos un netēlo Anglijas karalieni.

Aplūkojot Džesijas fotogrāfijas un iepazīstoties ar klipiem, jūs varat padomāt, ka viņa ir nedaudz bremzēta un manierīga apburtā princese – paldies dievam, tā nav! Džesija ir jautra, pļāpīga, brīžiem fascinējoši rupja popzvaigzne, kura mīl klačiņas un uzreiz saka, kas viņai prātā. "Visai grupai neilgi pirms koncerta kļuva slikti, mēs baigi vēmām. Izsaucām ārstu – viņš aizliedza uzstāties, taču mēs nevarējām atcelt šovu. Nebaidieties, mēs jūs neaplipināsim," Džesija teica skatītājiem februārī notikušajā koncertā Berlīnē, kurā man laimējās būt klāt.

Viņa ir gudra meitene – studējusi angļu literatūru Saseksas Universitātē. Sekojot tēva – pazīstamā BBC ziņu žurnālista Džona Veira – pēdās, centusies rakstīt par sportu laikrakstā The Daily Mirror un neilgi strādājusi Lielbritānijas ebreju izdevumā The Jewish Chronicle. "Žurnālistika man šķiet vēl mulsinošāka nekā dziedāšana, un konkurence tajā ir sīvāka," viņa saka.

Džesijas Veiras mūzika ir lēna un staipīga, tajā ir maģisks, moderns "grūvs" – skanējuma saknes meklējamas britu klubu kultūrā un triphopā. Džesija sākusi karjeru, dziedot fona vokālu elektroniskās mūzikas producentu SBTRKT, Sampha un Joker ierakstos, kuros var dzirdēt, kā viņa melodiski elpo un nopūšas, ritmiski čukst un dūdo. Arī divos soloalbumos – Devotion (2012) un Tough Love (2014) – Džesija neizvirza mērķi demonstrēt balss diapazonu. Var padomāt, ka māksliniece taupa vokālo spēku un nekad nepārcenšas, taču tajā slēpjas viņas mūzikas iedarbības efekts. Dziedātāja nešauj pāri strīpai un nesteidzas, murmina kaut ko džezīgu, un viņas balss, kurā ir jūtams siltums, emocionalitāte un dziļums, ērti iekārtojas starp basa, atbalss un citu skaņu efektu slāņiem.

Džesijas Veiras mūzika ir sarežģīti konstruēta, tajā pašā laikā pietiekami atturīga un lakoniska, atgādina Londonas grupas The xx elektronisko mininālismu. Viņa sacer melanholiskas dziesmas par mīlestību – protams, tādu, kas sagādā vilšanos. Džesijas mūzikā nav liekvārdības, un šķiet, ka dziesmu pamatā ir klusums. Kad apkārt viss notiek arvien ātrāk, Džesija Veira uz skatuves maksimāli palēnina tempu.

"Pasaki, ka mīli mani, tas man ir svarīgāk nekā tavi apskāvieni," viņa dzied kompozīcijā Say You Love Me.

Džesija Veira
Festivālā Granatos Live Lietuvas etnogrāfiskā muzeja teritorijā Rumšišķēs 31.VII
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 39–44 www.granatos.lt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja