Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Skarbas spēlītes, traumas un atklāsmes. Psiholoģiska spriedze un emocijas izrādē Ziloņa dziesma

Režisors Dmitrijs Petrenko izrādi Ziloņa dziesma atcerējās redzējis sen (gandrīz pirms desmit gadiem) Dailes teātrī, kur to bija iestudējis Andrejs Žagars.

"Acīmredzot bija, par ko domāt. Tagad, meklējot internetā man interesējošās tēmas lugas, kā vienu no tām atradu kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona sarakstīto Ziloņa dziesmu," stāsta D. Petrenko. Tulkotāja Vija Vītola lugu atsūtījusi. Plānojot sezonu, D. Petrenko uzreiz bijis skaidrs, ka tā iederētos Liepājas teātra repertuārā. Atslēgas vārdi, kas interesē režisoru, ir saistīti ar bērnību, vecāku – klātesošu vai ne – un bērnu attiecībām, pieaugušo un pusaudžu emocionālo pasauli, to, kā sociālā vide un vecāki ietekmē cilvēka attīstību, viņa spējas iekļauties sabiedrībā, pieaugt.

Izrāde ir psihoterapeita un pacienta satikšanās, bet izrādās, ka lomas var būt arī mainītas. Abu saruna ievelk skatītājus smalkā psiholoģiskā spēlē, kurā atklāsies gan Maikla bērnības traumas, gan sarežģītās, gandrīz neesošās attiecības ar vecākiem, gan tas, kāpēc viņu tik ļoti fascinē ziloņi. Taču – kur beidzas patiesība un sākas manipulācija? Atklāsmes par sevi nāksies piedzīvot arī ārstam Grīnbergam. "Tikšanās izgaismo tādas lietas, ko diez vai viņam apzināti ir gribējies zināt," ieskicē D. Petrenko.

Izrādes konsultante ir ārste psihoterapeite Gunta Andžāne. "Tā ir lieliska sadarbība. Nav noslēpums, ka ir daudz klišeju un nepareizu priekšstatu par psihiatriem, diagnozēm un psiholoģiskām problēmām. Man teātrī gribējās no tā izvairīties. Lai nebūtu tā, ka mēs operējam ar kļūdainiem priekšstatiem un piedāvājam to arī skatītājam. Tāpēc bija svarīgi konsultēties ar speciālistu, kas var to profesionāli izvērtēt un izstāstīt par jaunākajiem pētījumiem un teorijām par šo tēmu. Gunta Andžāne arī iedeva aktieriem cilvēcisku drosmi," stāsta režisors.

Vai aktieriem – Kārlim Ērglim, Edgaram Ozoliņam un Karīnai Tatarinovai – drosmi vajag tāpēc, ka izrāde tiek spēlēta Liepājas teātra Mazajā zālē koncertzālē Lielais dzintars, kur skatītāji ir tuvu aktieriem? "Man liekas, aktieriem patīk strādāt tuvplānā," komentē D. Petrenko. Par publiku viņš nav kategorisks, lai gan skarto tēmu dēļ teātris neiesaka izrādi skatītājiem, kas jaunāki par 15 gadiem. "Katrs varēs personificēties ar kādu no varoņiem – 40 gadu veco ārstu vai pacientu Maiklu, kuram ir 23." Režisors arī nevēlas atšifrēt izrādes nosaukumu. "Man gribas, lai katrs skatītājs atrastu savu atbildi. Izrāde to sniedz – kāpēc zilonis, kāpēc puisis tik ļoti asociē sevi ar ziloni, kāpēc ziloņi ir īpaši."

Tuvākās izrādes – 10. un 22. maijā, 2. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja