Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

KDi iesaka: Alkas gleznot līdz mūža galam

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Kino. No 5. maija Latvijas kinoteātros būs skatāma režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu, kas vēsta par mākslinieka alkām gleznot līdz mūža galam. Portretfilma atklāj gleznotāja Jura Jurjāna (1944–2023) pasauli: tas ir vizuāli bagātīgs stāsts par brīvību mākslā, dzīves enerģiju un virtuozitāti. Filmas varonis par savu tēmu izvēlas skaistumu un atsakās spēlēt pēc noteikumiem, ko diktē vecums. Viņš turpina savus ikdienas rituālus, iemalko viskiju, pīpē cigārus un glezno. Pirmizrāde notiks 4. maija Latvijas filmu maratonā kinoteātrī Splendid Palace. Īpašie seansi, kuros piedalīsies filmas radošā komanda, notiks 6. maijā Splendid Palace, 8. maijā Kino Bize un 12. maijā Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrā.

Filma 
Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu
Kinoteātros no 5.V

***

Komponists Vilnis Šmīdbergs svin 80 gadu jubileju. Foto – Aivars Liepiņš

Mūzika. Festivālā Latvijas Jaunās mūzikas dienas Rīgas Latviešu biedrības (RLB) namā notiks komponista Viļņa Šmīdberga 80 gadu jubilejas koncerts. Skanēs jubilāra mūzika Ilonas Meijas (flauta), Magdalēnas Gekas (vijole) un Ivetas Cālītes (klavieres) interpretācijā – Trio flautai, vijolei un klavierēm, Sonāte vijolei un klavierēm, Variācijas klavierēm solo un autora nesen izveidotais Raudu deju pārlikums flautai, vijolei un klavierēm.

Koncerts
RLB nama Zelta zālē 8.V plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10

***

Estrāde. Maestro Raimonds Pauls par godu Mātes dienai ir radījis programmu Es dziedu par Tevi..., kurā kopā ar viņu uzstāsies dziedātājs Jānis Kurševs, aktieris Andris Bulis, mūziķi Māris Briežkalns, Raimonds Macats un citi.

Raimonds Pauls
VEF Kultūras pilī 7.V plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 30–50

***

Filmas Sāncenši skatītājus gaida kaislības tenisa kortā un ārpus tā. Publicitātes foto

Kino. Piektdien, 3. maijā, uz Latvijas kinoekrāniem nonāks itāļu režisora Lukas Gvadanjīno filma Sāncenši. Šā mākslinieka darbus, kuru vidū ir Es esmu mīlestība, Saules apžilbinātie, Sauc mani savā vārdā un Suspiria, raksturo emocionālā sarežģītība, erotika, jutekliskums un izsmalcināta vizualitāte. Šoreiz skatītājus gaida kaislības tenisa kortā un ārpus tā. Galvenajā lomā – jaunās paaudzes zvaigzne Zendaja.

Sāncenši
Challengers
Režisors Luka Gvadanjīno
Kinoteātros no 3.V

***

Teātris. Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mājā Zirgu pasts varēs novērtēt divas LKA Dramatiskā teātra aktiera mākslas 3. kursa studentu izrādes, kuras iestudējis režisors un kursa vadītājs Elmārs Seņkovs. Jauniestudējumu pamatā ir vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga luga Moceklis/Märtyrer, kas vēsta par sociālo kurlumu. Katrā izrādē spēlē cits aktieru sastāvs un stāsts tiek pasniegts no cita rakursa, tāpēc tie ir jāuztver kā divi atšķirīgi un patstāvīgi darbi. Izrādē Moceklis, kas būs skatāma 3. un 5. maijā, galveno lomu atveidos Matīss Kučinskis, savukārt izrādē Māceklis 4. maijā galveno varoni tēlos Aleksandrs Bricis.

Pirmizrādes
LKA Teātra mājā Zirgu pasts 3.–5.V plkst. 19
Biļetes ticketshop.lv EUR 9–18 

***
4. maijā varēs noskatīties režisoru Antras Cilinskas un Annas Vidulejas dokumentālo filmu Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks. Publicitātes foto

Tradīcija. Valsts svētkos jau 20. reizi notiks Nacionālā kino centra organizētais 4. maija Latvijas filmu maratons, kas nu jau vairākus gadus tiek rīkots gan kinoteātrī Splendid Palace, gan portālā Filmas.lv (saturs būs pieejams visā pasaulē atbilstoši katras valsts vietējam laikam). Gan klātienē, gan tiešsaistē filmas varēs skatīties bez maksas. Programmā ir iekļautas animācijas, dokumentālās un spēlfilmas. 

Latvijas filmu maratons
Kinoteātrī Splendid Palace un portālā Filmas.lv 4.V

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja