Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
"Trampa kungs ir parādījis, ka gluži kā Orvela "Dzīvnieku fermā", visi ir vienādi, bet daži ir vienādāki par citiem"

Vīķe-Freiberga: Ļoti baidos par ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu

Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzinusi, ka viņu ļoti satrauc 8.novembrī gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu iznākums. "Es ļoti baidos par vēlēšanu iznākumu, atklāti sakot," sarunā ar telekanālu TV3 neslēpa Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente uzsver, ka šīs vēlēšanas ir būtiski atšķirīgas no iepriekšējām. Proti, ierasti ASV prezidenta vēlēšanās abas lielās partijas - Demokrātu partija un Republikāņu partija - izvirza samērā līdzvērtīgi kvalificētus cilvēkus, kuru būtiskākās atšķirības meklējamas ideoloģijā. Šoreiz, pēc eksprezidentes domām, šāda vienādības zīme nav liekama.

"Būsim godīgi. Klintones kundzei ir pieredze visos valdības līmeņos. Ja mēs runājam par pieredzi un izpratni par to, kā valsts darbojas un kā administrācija darbojas, un kas ir attiecības ar citām valstīm, nu nav tāda kandidāta bijis, kam ir tik ļoti liela pieredze. Viss cits - tie ir subjektīvie faktori," pauda Vīķe-Freiberga.

Runājot par nesenajiem Trampa izteikumiem, kur miljardieris piedraudējis neatzīt vēlēšanu rezultātus sava zaudējuma gadījumā, Vīķe-Freiberga atceras misiju Kirgizstānā, kurā piedalījusies kā valstu eksprezidentus apvienojošā Madrides kluba pārstāve. Toreiz konsultēti vietējie politiķi par to, kā sarīkot demokrātiskas vēlēšanas pēc tam, kad tautas sacelšanās rezultātā amatu zaudējis līdzšinējais prezidents. Kādas partijas līderis Vīķei-Freibergai teicis: "Ja es neuzvarēšu, tas nozīmēs, ka vēlēšanas nav bijušas godīgas, jo daudz cilvēku solījuši, ka balsos par mani." Tobrīd izteiciens šķitis kā kuriozs, kas iespējams tikai valstī ar vāju demokrātisko iekārtu, bet tagad nākas dzirdēt līdzīgus apgalvojumus no ASV prezidenta amata kandidāta.

"Ja Trampa kungs tik zemu vērtē ASV demokrātiju, tad baidos, ja viņu ievēl, Trampa rīcība arī varētu būt - kas man ir ērti, to es pieņemšu, kas man nav ērti, to es nepieņemšu. Bet demokrātijas pamatprincips ir sekot likumiem, kas visiem ir vienādi. Te nu Trampa kungs ir parādījis, ka gluži kā Orvela Fermā, visi ir vienādi, bet daži ir "vienādāki" par citiem," sprieda Vīķe-Freiberga.

 

Top komentāri

Hilarijas inaugurācijas ceremonija
H
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/14/b6/60/14b660b8444e6a2be6198725f8f96885.jpg
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē