Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pārkāpumi gan tirgojot, gan būvējot

Teju puse no sabiedriskajām ēkām, kuras pērn pārbaudījis Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), ir vai nu nedrošas, vai arī bīstamas, informēja biroja direktors Pēteris Druķis. Dalījumā pēc ēkas lietošanas veida sliktākajā stāvoklī ir plašizklaides pasākumu un tirdzniecības ēkas, no kurām attiecīgi 55% un 52% atzīti par nedrošām. Arī būvdarbu laikā pārkāpumi novēroti vairāk nekā pusē gadījumu.

Tāpat preses konferences laikā pirmdien ar pērnā gada veikto pārbaužu rezultātu apkopojumu būvniecības jomā klajā nāca Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Viens no secinājumiem, kas izdarīts – neviens no pārbaudītajiem Latvijas interneta veikaliem, kuros tirgo būvizstrādājumus, to nedarīja atbilstoši prasībām. Atklātie pārkāpumi saistījās gan ar maldinošām cenām, gan informācijas trūkumu par piedāvātā produkta īpašībām un izmantošanu. Šobrīd gan vairums no tiem jau novērsti.

BVKB atklājis, ka 41% no 756 gada laikā pārbaudītajām sabiedriskajām ēkām ir sliktā stāvoklī, bet 6% no tām pilnīgi vai daļēji liegts izmantot, jo ēkas ir bīstamas. Pie Zolitūdes traģēdijas noveda ēku nepietiekama mehāniska stiprība, tāpēc pēdējos gados birojs šim jautājumam pievērš pastiprinātu uzmanību, pastāstīja tā direktors Druķis. Tas arī izrādījies biežākais iemesls, kādēļ sabiedrisko ēku var atzīt par nedrošu. Mehāniskās nestspējas trūkums konstatēts 62% gadījumu. Nezinātājiem Druķis paskaidro, ka tas gan "nenozīmē, ka ēka jau brūk, taču, ja nekas netiks darīts, tā sabruks tuvāko gadu laikā". 

Sabiedrisko ēku vidū labākā stāvoklī ir muzeji un bibliotēkas, taču vissmagākā situācija ir plašizklaižu pasākumu ēkās, no kurām nedroši ir 55%, bet no tirdzniecības ēkām – 52%.

BVKB datus apkopo arī par vides pieejamības jautājumiem. Druķis uzsver, ka ēkas, kas pirms divdesmit vai trīsdesmit gadiem atbilda sabiedrības prasībām, tām vairs neatbilst. "46% gadījumu esam konstatējuši, ka publiskajās telpās nav nodrošināta vides pieejamība. Mēs nerunājam tikai par cilvēkiem ar kustību traucējumiem, bet arī par cilvēkiem ar dzirdes un redzes traucējumiem, runājam arī par māmiņām ar bērniem un veciem cilvēkiem. Sabiedrība noveco, un publiskā telpa ir jāpielāgo," teica BVKB direktors. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 21.februāra, numurā!

Top komentāri

sertificētais
s
ja mums tik liels procents bīstamo sabiedriski nozīmīgajām ēkām , tad kā ir ar tiltiem , kuri pieder pie trešās sarežģītibas būvju grupas, un kā ir ar dienvidu tilta stāvokli, par tiem buiķa hers nemaz nav painteresējies, un kas šo kungu sertificējis kā speciālistu ēku bīstamības noteikšanā
Urciks
U
Pie Zolitūdes traģēdijas noveda nevis nepietiekama mehāniskā stiprība, bet gan esošās konstrukcijas mehāniskās stiprības robežu ignorēšana, tātad netbilstoša ekspluatācija. Jebkura ēka sabruks, ja uz tās jumta vienā stūrī sakraus pietiekami daudz bruģa, šķembu, melnzemi un vēl ļaus tam visam lietū samirkt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas