Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zelenskis ieradies Viļņā uz Trīs jūru iniciatīvas samitu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien ieradās Lietuvā un Viļņā tiksies ar Centrāleiropas, Austrumeiropas un Dienvideiropas valstu līderiem Trīs jūru iniciatīvas samitā.

Ukrainas prezidenta lidmašīna Viļņas lidostā nolaidās ap plkst.10.45, ziņoja aģentūras BNS fotogrāfs, kas atradās notikuma vietā.

Zelenskis platformā "X" ierakstījis, ka Viļņā ieradies uz Triju jūru iniciatīvas samitu. 

"Es ierados Lietuvā, lai piedalītos Trīs jūru samitā un rīkotu sarunas ar partnervalstu vadītājiem," pavēstījis Ukrainas prezidents, piebilstot, ka "ir paredzētas svarīgas tikšanās, kā arī tiks parakstīts jauns divpusējs drošības līgums".

"Pagaidām galvenais uzdevums ir pielikt visas pūles, lai stiprinātu mūsu pretgaisa aizsardzības sistēmu, apmierinātu Ukrainas aizsardzības spēku neatliekamās vajadzības un nostiprinātu starptautisko atbalstu, lai mēs varētu pārvarēt Krievijas teroru," savas prioritātes izklāstījis Zelenskis, uzsverot, ka "Krievijas ļaunums apdraud ne tikai Ukrainu, bet ikvienu valsti, kas robežojas ar Krieviju, un visiem, kas augstu vērtē starptautiskās tiesības".

Zelenskis pirms Trīs jūru iniciatīvas samita apmeklējuma tiksies ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu, lai runātu par situāciju frontē, militāro un finansiālo palīdzību, Ukrainas eirointegrācijas procesu un iespējas iestāties NATO, informēja Lietuvas prezidenta birojā.

Arī Latvijas prezidentam Edgaram Rinkēvičam Viļņā paredzēta tikšanās ar Zelenski. 

"Ceļā uz Viļņu, lai piedalītos Triju jūru samitā, tiktos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un parakstītu Latvijas un Ukrainas Vienošanos par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām. Tāpat paredzētas divpusējās sarunas ar Rumānijas un Ungārijas prezidentiem," platformā "X" ceturtdien ierakstījis Rinkēvičs. 

Trīs jūru iniciatīva apvieno 13 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas atrodas starp Baltijas, Melno un Adrijas jūru: Austriju, Bulgāriju, Čehiju, Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju, Slovēniju un Ungāriju.

Šīs iniciatīvas stratēģiskie partneri ir ASV, Vācija un Eiropas Komisija, un sagaidāms, ka sanāksmes laikā Lietuvā iniciatīvai kā jauns stratēģiskais partneris pievienosies Japāna.

Iniciatīvas mērķis ir veicināt reģiona paātrinātu attīstību un konverģenci, palielinot iesaistīto valstu savienojamību transporta, enerģētikas un digitalizācijas jomā, jo īpaši ziemeļu-dienvidu asī, un stiprināt ES kohēziju un transatlantiskās ES un ASV attiecības. Iniciatīvā kā asociētās valstis ir iesaistītas arī Ukraina un Moldova.

Šī ir Zelenska trešā vizīte Lietuvā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma un piektā kopumā. Iepriekšējo reizi viņš Lietuvā bija janvārī, kad divu dienu laikā apmeklēja visas trīs Baltijas valstis.

Kijiva Viļņu dēvē par vienu no lielākajiem Ukrainas atbalstītājiem laikā, kad valsts jau vairāk nekā divus gadus cīnās pret Krievijas iebrukumu un saskaras ar ASV atbalsta apstāšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits