Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eksperts: ASV finansējums Ukrainai frontē brīnumu, visticamāk, neradīs

Pārstāvju palātas lēmums par 61 miljarda dolāru palīdzību Ukrainai frontē brīnumu, visticamāk, neradīs, jo faktiski segs iekavētās vajadzības, aģentūrai LETA norādīja bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris un Latvijas vēstnieks un bijušais vēstnieks Kazahstānā un Azerbaidžānā Juris Maklakovs.

Eksperts sliecas par labu pesimistiskajam variantam, ka jau kopš rudens aizkavētais atbalsts segs tikai iekavēto un nekādu brīnumu tas nevarēs dot. "Šādas pauzes maksājumos kara laikā nevar būt, un ir vēlams, lai tas nekad neatkārtotos. Tomēr diemžēl dzīve parādīja pretējo," uzsvēra Maklakovs.

Viņš skaidroja, ka laiku, kad notikusi vilcināšanās ar atbalsta piešķiršanu Ukrainai, diemžēl arī Krievija ir izmantojusi un būtiski palielinājusi savu finansējumu kara izdevumiem. Krievijas militārā rūpniecība, pateicoties arī palīdzības saitēm ar Irānu un Ziemeļkoreju, spēja panākt, ka Krievijai munīcijas un raķešu ir pietiekamā daudzumā. 

Eksperts arī sliecas uzskatīt, ka tuvākajā laikā būs gaidāms Krievijas uzbrukums. ASV atbalsts palīdzēs ukraiņiem noturēt uzbrukumu, bet pretuzbrukumam ar šāda apjoma atbalstu nepietiks.

Maklakovs atgādināja, ka pilnvērtīgām uzbrukuma operācijām ukraiņiem ir nepieciešams visa veida un daudz plašāks atbalsts. Ukrainai ir vajadzīga ne tikai munīcija, bet arī lidmašīnas un cita veida tehnika. Paredzētās "ATACMS" raķetes ir efektīvs ierocis, bet ir vajadzīgi arī citi ieroči.

ASV Pārstāvju palātas lēmums par 61 miljarda dolāru palīdzību Ukrainai ļaus nodrošināt efektīvāku aizsardzību, taču ievērojamām uzbrukuma operācijām ir nepieciešams vēl lielāks atbalsts, aģentūrai LETA šorīt norādīja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

LETA jau ziņoja, ka ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai.

Palīdzība Ukrainai ir apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai. No kopējās summas - 95 miljardiem dolāru, ko paredz šī pakete, Ukrainai paredzēts atvēlēt 61 miljardu dolāru.

Iepriekš publicētais likumprojekts paredz, ka no nepilna 61 miljarda dolāru paketes apmēram 23 miljardi tiks novirzīti ASV bruņojuma arsenālu papildināšanai, apmēram 14 miljardi dolāru paredzēti bruņojuma iepirkšanai Kijivai, bet 11 miljardus dolāru paredzēts novirzīt ASV militārajām operācijām reģionā.

Pēc Pārstāvju palātas apstiprinājuma likumprojektiem, tie tiks nosūtīti Senātam kā vienota pakete. Senatori ir solījuši nekavēties ar likumprojektu atbalstīšanu un arī prezidents Džo Baidens ir solījis, ka steidzami tos parakstīs.

Atbalsts Kongresa apakšnamā nozīmē, ka ir pārvarēts lielākais šķērslis Baidena prasībai par finansējumu atbalstam Ukrainai, kuru prezidents pirmo reizi izteica oktobrī, kad Ukrainas bruņojuma rezerves sāka izsīkt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits