Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Likumprojekts aizliegtu pārdot tabakas izstrādājumus visiem, kas dzimuši pēc 2009.gada 1.janvāra, tādējādi ik gadu paaugstinot smēķēšanas vecumu par gadu, līdz tas attiektos uz visiem valsts iedzīvotājiem.

"Tam ir potenciāls gandrīz pilnībā izskaust smēķēšanu jauniešu vidū jau 2040.gadā," paziņoja valdība, nosaucot šo soli par vēsturisku.

Pārstāvju palātā pirmajā balsojumā par likumprojektu nobalsoja 383 deputāti, bet 67 balsoja pret. Lai likumprojekts kļūtu par likumu, tas būs jāpieņem arī Lordu palātā.

Likumprojektam ir daudz pretinieku. Pret to iebilda arī gandrīz 60 Konservatīvo partijas deputāti.

Sunaka pārstāvētās Konservatīvo partijas deputātiem tika piešķirta brīva balsojuma tiesības, un viņi varēja nepakļauties valdībai, nebaidoties, ka tiks izslēgti no partijas.

Vairāki konservatīvo likumdevēji, tai skaitā bijusī premjerministre Liza Trasa, nosaukuši plānoto aizliegumu par uzbrukumu personas brīvībai. Kritiķi arī norādījuši, ka aizliegums, visticamāk, radītu melno tirgu, kā arī palielinātu varasiestāžu slogu.

Lielbritānijā smēķēšana ir lielākais nāves cēlonis, ko iespējams novērst, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka aptuveni divas trešdaļas valsts iedzīvotāju atbalsta pakāpenisku smēķēšanas aizliegšanu.

Sākot debates, Lielbritānijas veselības ministre Viktorija Atkinsa sacīja, ka "atkarībā nav brīvības". "Nikotīns laupa cilvēkiem izvēles brīvību. Lielākā daļa smēķētāju sāk smēķēt jaunībā, un trīs ceturtdaļas apgalvo, ka, ja viņi varētu pagriezt laiku atpakaļ, viņi nebūtu sākuši," norādīja ministre.

Lielbritānijā plānoto aizliegumu esot iedvesmojis līdzīgs plāns Jaunzēlandē, kas vēlāk tika atcelts.

Oficiālie dati liecina, ka smēķēšana izraisa aptuveni vienu no četriem nāves gadījumiem no vēža un Anglijā gadā izraisa aptuveni 64 000 nāves gadījumu.

Likumprojekta mērķis ir arī ierobežot elektronisko cigarešu lietošanu jauniešu vidū, padarot aromātus un iepakojumus mazāk pievilcīgus bērniem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits