Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprīlī beidzot balsos par palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Tiesa, nevis par sākotnējo likumprojektu (kas paredzēja vienotu palīdzības paketi Izraēlai, Taivānai un Ukrainai, kā arī līdzekļu piešķiršanu ASV robežas ar Meksiku stiprināšanai), bet jau par četriem atsevišķiem – Pārstāvju palātas spīkera Maika Džonsona iesniegtiem – likumprojektiem. Turklāt Ukrainas gadījumā runa jau ir par kredītu 61 miljarda ASV dolāru apmērā (gan ar tiesībām ASV prezidentam vēlāk norakstīt pusi no šīs summas), apkrautu ar dažādiem demokrātiem neizdevīgiem papildu nosacījumiem.

Kā tiek uzskatīts, debates būs karstas, tomēr likumprojekts ar augstu ticamības pakāpi tiks apstiprināts, kā arī salīdzinoši ātri pārvarēs Senātu un nonāks uz ASV prezidenta Džo Baidena galda, kurš jau ir solījis to parakstīt. Tostarp tādēļ, ka gadījumā, ja demokrātu vairākums Senātā mēģinās likumprojektu mainīt, tam būs jāatgriežas Pārstāvju palātā, kur tas atkal iestrēgs uz nenoteikti ilgu laiku. Vai pat vispār nenonāks līdz atkārtotam balsojumam.

Savukārt par to, kāda ir un būs palīdzības Ukrainai atbalstītāju un pretinieku argumentācija, daudz liecina, piemēram, Open to Debate ar ASV Starptautisko attiecību padomes atbalstu rīkotās ekspertu diskusijas, no kurām pēdējās tēma bija – vai ASV Kongresam jāpārtrauc finansēt karu Ukrainā? To laikā finansējuma piešķiršanas pretinieki, tajā skaitā par reālpolitikas guru uzskatītais Čikāgas Universitātes profesors Džons Mīršaimers, pauda viedokli, ka militāra Ukrainas uzvara nav reāla un šā iemesla dēļ jāmeklē diplomātisks risinājums. Tostarp liekot saprast, ka ASV ārpolitikai pastāv svarīgāki virzieni, kas bija mājiens Ķīnas virzienā.

šanas atbalstītāji (šajā gadījumā – atbalstītājas) vienlaikus ar atbalstu demokrātiskajām vērtībām lika uzsvaru uz pragmatiskiem apsvērumiem. To, ka 90% piešķirto līdzekļu paliek ASV un nodrošina amerikāņu darbvietas, un to, ka ar nelieliem izdevumiem (4% no ASV aizsardzības budžeta) ir iespējams radīt gana nopietnas problēmas Krievijai. Kā arī uz to, ka sakāve Ukrainā būs trieciens Rietumu prestižam un globālajai dominēšanai.

Tas neviļus rada aizdomas, ka arī Ukrainas atbalstītāju vidū būtiska loma ir savām pragmatiskām interesēm, kuras atšķirībā no vispārējām vērtībām var piedzīvot arī būtiskas izmaiņas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē