Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Eksperts: Visticamāk, Covid-19 turpinās gripai līdzīgu cirkulēšanu

Lai arī Covid-19 vairs globāli nerada ārkārtas draudus, tomēr tas, visticamāk, paliks sabiedrībā līdzīgi kā gripa un respiratori sincitiālais vīruss (RSV), konferencē Stokholmā norādīja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra ar vakcīnām novēršamo slimību galvenais eksperts Edoardo Kolzani.

Viņš uzsvēra, ka pagaidām Covid-19 noteikti nav sezonāla infekcija, un nav arī skaidrības, vai tā kļūs par sezonālo infekciju. Sākumā ir jāsaprot, vai tā ir problēma, kas pastāv visu gadu, vai tā saasināsies tikai gada aukstākajos mēnešos vai arī pēc pandēmijas laika kādā brīdī "piezemēsies".

Eksperts atzīmēja, ka kopumā elpceļu infekcijas slimības ir izplatītas aukstajā laikā, ko var skaidrot ar to, ka cilvēki vairāk laika pavada iekštelpās, cieši kontaktējoties un radot iespēju šīm slimībām vieglāk izplatīties. Covid-19 gadījumā, viņa vērtējumā, nevajadzētu zaudēt modrību, jo tas jebkurā brīdī var mūs pārsteigt.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, šobrīd gan Covid-19, gan gripa, gan arī RSV ir zemā aktivitātes līmenī. Pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars Eiropas Savienībā noteikts kā mērens, variējot starp aptuveni 20% līdz 30%.

Kolzani vērsa uzmanību, ka pagājušajā gadā ap šo laiku bija liels Covid-19 hospitalizēto pacientu un nāves gadījumu skaits. Viņš gan neminēja konkrētus skaitļus, vien norādīja, ka patlaban to skaits nav pagājušā gada līmenī, vienlaikus piebilstot, ka arī tas nav nenozīmīgi. Proti, tas tikai liecinot par to, ka Covid-19 joprojām atrodas mums līdzās, radot slogu sabiedrībai un veselības aprūpei, kā arī īpaši riskam pakļautajām grupām, gados vecākiem cilvēkiem un grūtniecēm.

Visbiežāk ar Covid-19 saslimst vecāka gadagājuma cilvēki. Kolzani norādīja, ka daļēji tas varētu būt saistīts ar to, ka šie cilvēki arī visbiežāk tiek testēti. Vienlaikus tas arī nozīmē, ka patlaban vīrusa cirkulācija notiek, un cilvēkiem joprojām ir risks ar to saslimt.

Runājot par Covid-19 vīrusa attīstības scenārijiem nākotnē, Kolzani vērtējumā, vienmēr pastāv iespēja par jaunu paveidu rašanos. Pašreiz esošās vakcīnas pret Covid-19 nodrošina nepieciešamo aizsardzību. Tomēr viņš atzina, ka drīzāk pastāv iespēja, ka nākotnē varētu rasties cita veida pandēmijas, kas nebūs saistītas ar Covid-19. Piemēram, tā varētu būt gripas pandēmija, jo šobrīd ir augsta putnu gripas izplatība, kā arī pandēmiju var izraisīt arī citi koronavīrusi. Viņš gan piebilda, ka tas noteikti nenotiks jau tuvākajās dienās, bet tas var notikt nejauši jebkurā brīdī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē