Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Iznācis izdevums Latvijas Bibliotekāru biedrība simts gados

23. aprīlī plkst. 11.20 Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) konferencē Bibliotēkas un lasīšana Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notiks grāmatas Latvijas Bibliotekāru biedrība simts gados atvēršanas svētki

Grāmata veltīta Latvijas Bibliotekāru biedrībai ‒ senākajai bibliotēku nozares profesionālajai organizācijai Latvijā, kas 2023. gadā svinēja simto gadskārtu.

Izdevuma atklāšanas pasākumā tā autores LNB vadošā pētniece Jana Dreimane, arhīviste Aiga Pīķe un Jūrmalas Centrālās bibliotēkas direktore, bijusī LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone sarunāsies par interesantākajām un būtiskākajām atziņām, kas radās rakstu tapšanas laikā. Sarunu vadīs LNB Pētniecības un interpretācijas centra vadītāja Maija Treile.

Grāmatu veido divas daļas: pirmā daļa ietver pētījumus, kuros raksturota un novērtēta Latvijas Bibliotekāru biedrības un tās aktīvāko biedru loma un ietekme nozares politikā, bibliotēku un to personāla attīstībā. Pētījumos izcelti nozīmīgākie sasniegumi, ieskicētas neīstenotās ieceres, atspoguļots biedrības likvidēšanas process pirmajā padomju okupācijas gadā (1940) un organizācijas entuziastiskā atjaunošana Dziesmotās revolūcijas laikā (1989). Otrajā daļā atrodams apjomīgs uzziņu materiāls: biedrības darbības hronoloģija, informācija par organizācijas valdes sastāvu un revīzijas komisiju, kā arī biedrības bibliogrāfija.

Grāmata tematiski turpina LNB izdevumu kopu par Latvijas bibliotēku vēsturi, tās ietvaros jau izdots Kristīnes Zaļumas pētījums Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas simts gados (2019), Janas Dreimanes biogrāfiskā vārdnīca Valsts bibliotēkas darbinieki, 1919–1944 (2021) un Kristīnes Zaļumas monogrāfija Vidzemes muižas un to bibliotēkas (2022).

Grāmatu notikumu ciklā Latviešu grāmatai 500 izdevusi Latvijas Nacionālā bibliotēka, tā iespiesta Jelgavas tipogrāfijā. Dizainere: Tatjana Raičiņeca. Literārā redaktore: Sigita Kušnere.

Izdevumu no atvēršanas dienas varēs iegādāties LNB veikalā Draugu telpa un eveikals.lnb.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja