Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Pasts izdod pastmarku par godu Viļa Plūdoņa 150. jubilejai

Latvijas Pasts, godinot izcilā latviešu dzejnieka un pedagoga Viļa Plūdoņa 150 gadu jubileju, izdod īpaši veidotu pastmarku un aploksni. Filatēlijas izdevuma pirmās dienas zīmogošana paredzēta 8. martā Rīgas 10. pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Jaunajā pastmarkā ir attēlots Viļa Plūdoņa portrets, ko papildina 1921. gadā izdotā dzejas krājuma No Nakts līdz Rītam vāka fragments. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere, kura vizuālajā noformējumā izmantojusi Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas materiālus.

Jaunizveidotās pastmarkas nominālvērtība – 1,65 eiro. Tā paredzēta sūtījumiem svara kategorijā līdz 20 gramiem Latvijas teritorijā. Pasta vērtszīme ir izdota 15 000 eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne – 500.

Vilis Plūdons (līdz 1922. gadam īstajā vārdā Vilis Lejnieks; 1874-1940) – dzejnieks un pedagogs, viens no 20 gadsimta sākuma redzamākajiem dzejas reformatoriem, izcils liroepiķis un bērnu dzejas autors. Atzīta literāta vārdu iemantojis ar dzejojumu Rekviēms, kā arī alegoriskajām poēmām Divi pasaules, Atraitnes dēls, Uz saulaino tāli. Šie darbi pamatoti ieskaitāmi latviešu literatūras klasikā.

Dzejnieka reakcija uz Pirmā pasaules kara šausmām emocionāli atklājas krājumā Via Dolorosa (1918), savukārt krājums No Nakts līdz Rītam (1921) izskan himniskā pacilātībā jaunajai Latvijas valstij. 1938. gadā viņš saņēmis Tēvzemes balvu.

V. Plūdons bija dzejas ritma un skaniskuma meistars, daudzi viņa darbi komponēti, kā arī iemiesoti kino un modernā teātra valodā.

Pastmarku un aploksni sākumā būs iespēja iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās un Latvijas Pasta e-veikalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja