Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Galerijā Look! tiks atklāta Ata Jākobsona personālizstāde Monāde

Galerijā Look! 28.martā no plkst. 17.00 līdz 22.00 tiks atklāta Ata Jākobsona personālizstāde Monāde, informēja galerijas pārstāvji.

Monāde (skaidrojums filozofijā) - esamības struktūras, substances vissīkākā, tālāk nedalāmā daļa.

Uz monādi (no grieķu val. - vienību) kā sakrālās ģeometrijas elementu un mūsu realitātes aizsākumu, atsaucas Atis Jākobsons savā jaunākajā izstādē ar tādu pašu nosaukumu. Ar to mākslinieks saista gan apziņas, gan arī pēcāk – tādas pasaules izcelšanos, kādu to zinām šodien. Caur šīm esamības struktūrām iespējams saprast visu lietu kārtību un dabas likumus. Aplūkojot The Monad Manifesto: Merging Science and Spirituality (Dennis William Hauck, 2022), Atis savos darbos translē šo personisko, mediatatīvo ceļojumu, kurā krāsa un forma kalpo kā pārvietošanās līdzeklis. Tie mūs aizved līdz autora iekšējās telpas attēlojumam, kurā mijas abstraktas ainavas un simbolisku ceļazīmju meklējumi. Tā ir telpa, kuru iespējams aprakstīt izmantojot tikai glezniecības valodu. Tajā vizuālu veidolu iegūst meditācijas retrītos, garos kalnu pārgājienos iepazīta vienpatība un klusums, un sevis, savas elpas un domu vērošanas rezultātā piedzīvotas ainas. Izstādē mums pretī veras robežšķirtnes starp prātu un objektīvo realitāti, iekšējās cīņas gleznas ietvarā, cilvēka transformācijas ceļš.

"Attēls var kalpot kā karte iekšējiem procesiem, kurā atrodamas norādes uz izaugsmi, degradāciju, pašapmānu, ilūziju un izpratni," stāsta pats Atis. "Līniju ritmi, krāsu laukumi, to attiecības kļūst par psiholoģiskām un mentālām dzīves ritējuma cilpām, prāta mežģiem, spēles noteikumiem. Tie uz mani iedarbojas harmonizējot, transformējot, atslābinot, nomierinot, satraucot, liekot just, apšaubīt, izjautāt, novērot, precizēt, slīpēt, uztvert, integrēt, sazemēt. Tie ir portāli, kas spējīgi ievest dažādos stāvokļos, norādot uz aspektiem ar ko man ir jāstrādā, un ko man ir jākoncentrējas, jāfokusējas. Radīšanas brīdī es izslēdzu prātu un ļaujos instinktiem, ļauju rokai pašai pierakstīt savu stāstu caur ķermeņa atmiņu."

Atis Jākobsons (1985) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, 2010. gadā iegūstot maģistra grādu. Papildinājis savas zināšanas Mančestras Metropolitēna universitātē Lielbritānijā, kā arī strādājis rezidencēs Berlīnē, Parīzē, Mursijā un Diseldorfā. Kopš studijām LMA Jākobsona radošā prakse galvenokārt balstās glezniecības tradīcijās, tomēr pēdējo gadu laikā paralēli tikuši attīstīti eksperimenti arī ar citiem medijiem un izteiksmes formām – ogles zīmējumiem, skulptūrām, keramiku, telpiskām instalācijām, kā arī skaņu. Grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās kopš 2003. gada. Atkārtoti nominēts Purvīša balvai 2012., 2015. un 2022. gadā. Ata Jākobsona darbi atrodas vairākās privātās un institūciju kolekcijās, tostarp Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā.

Izstāde būs apskatāma no 2. aprīļa līdz 23. aprīlim galerijā Look! (Ģertrūdes iela 62A).

Darbalaiks: 13.00-19.00 no otrdienas līdz piektdienai, sestdienās 13.00-17.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja