Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pirmo reizi Latvijas vēsturē tiks aizstāvēts profesionālais doktora grāds mūzikā

Otrdien, 2. aprīlī, plkst. 12.00 diriģents Kaspars Ādamsons pirmo reizi Latvijas vēsturē aizstāvēs profesionālā doktora grādu mūzikā. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Ērģeļzālē norisināsies viņa teorētiskā pētījuma Diriģenta darba specifika simfoniskās un skatuves mūzikas žanros: galvenie principi un to īstenojums trīs skaņdarbu iestudējumos aizstāvēšana.

Doktoranta mākslinieciskā projekta vadītājs ir Asoc. prof. Mārtiņš Ozoliņš, bet teorētiskā pētījuma vadītāja – Asoc. prof. Ph.D Baiba Jaunslaviete.

Aizstāvēšanas procedūru papildinās arī ieraksti no doktoranta diriģētajiem mākslinieciskajiem projektiem. K. Ādamsona doktorantūras studiju mērķis bijis caur pašizziņu un daudzu būtisku avotu izpēti dziļāk izprast simfoniskās mūzikas, baleta un operas diriģenta darba specifiku un sagatavot dažādu žanru darbu atskaņojumus: Anitras Tumševicas kamersimfoniju Turpinājums (2021) JVLMA, Aleksandra Rodina baletu Vijs. Šausmu naktis (2023) Latvijas Nacionālajā Operā un baletā (LNOB) un Džuzepes Verdi operu Dons Karloss, pie kuras LNOB iestudējuma diriģenta pults viņš debitēs 2024. gada 28. un 30. martā.

Triju Latvijas mākslas augstskolu – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas – kopīgā profesionālā doktora studiju programma mākslās Mākslas sāka darbu 2021. gada februārī. Kaspars Ādamsons ir pirmais JVLMA apakšprogrammas Mūzika un skatuves māksla absolvents un Profesionālā doktora grāda (Artium Doctor – Art. D.) pretendents.

"Beidzot mums ir iespēja ar doktora grādu apliecināt arī mūsu mākslinieku, mūziķu, režisoru un horeogrāfu profesionālo izcilību," uzsver kopīgās profesionālās doktora studiju programmas mākslās direktore, pianiste Ph.D. Diāna Zandberga. Programma ir unikāla ne tikai Eiropas, bet arī pasaules mērogā, jo kopā studē dažādu nozaru mākslinieki, nodrošinot jaunāko sasniegumu apguvi mākslas un kultūras starpdisciplinārās pētniecības jomā. Programma ir akreditēta un darbojas angļu un latviešu valodā, kas veicina tās starptautisku atpazīstamību. Līdz šim Latvijā varēja iegūt tikai akadēmiskā doktora grādu mākslās Ph.D.

Kaspara Ādamsona teorētiskais pētījums pieejams šeit un JVLMA bibliotēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja