Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Šonedēļ Lielajā ģildē kopā ar LNSO diriģenta Andra Pogas vadībā uzstāsies pianists Reinis Zariņš

Ceturtdien, 25. aprīlī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā sniegs koncertu, kurā izskanēs franču komponistes Lilī Bulanžē miniatūra Pavasara rītā, Antona Bruknera pēdējā – Devītā – simfonija, kā arī poļu komponista Vitolda Lutoslavska Klavierkoncerts, kura atskaņojumā orķestrim un diriģentam uz skatuves pievienosies viens no savas paaudzes novērtētākajiem latviešu pianistiem – Reinis Zariņš.

Franču komponistes Lilī Bulanžē neparastais talants ievērots jau bērnībā un, neskatoties uz vārgo veselību un īso mūžu, viņa pamanījās kļūt par izglītotu, smalku komponisti, kas iedvesmu smēlās no Debisī, simbolisma un impresionisma. Mūsdienās viņas daiļrade gūst arvien jaunu atzinību un novērtējumu. Pavasara rītā ir viens no pēdējiem komponistes pabeigtajiem opusiem – te modras, enerģiskas un gaišas ainas mijas ar sapņainiem un noslēpumainiem skaņu gleznojumiem.

Lai arī Antons Brukners pie savas Devītās simfonijas strādājis teju deviņus gadus, viņam dodoties mūžībā, tās fināls palicis vien skicējumos, un koncertos šo simfoniju atskaņo trīsdaļīgu. Tās noslēgums – trešā daļa – iegūst simbolisku nozīmi: mūzika izgaist ēteriskā saskaņā un aizver laicības durvis, lai atvērtu nākamās, kas ved mūžībā.

Koncertā skanēs arī poļu skaņraža Vitolda Lutoslavska Klavierkoncerts – muzikāls mantojums no pagājušā gadsimta 80. gadiem, kas savulaik pirmo reizi izskanējis prestižajā Zalcburgas festivālā.

Klavierkoncerta atskaņojumā solists būs pianists Reinis Zariņš – viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, prasmīgs kamermūziķis un konceptuālu starpmākslu projektu autors. Reinis ir četrkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015, 2020) un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks.

Andris Poga ir Stavangeras simfoniskā orķestra galvenais diriģents. No 2013. līdz 2021. gadam viņš bija Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Patlaban Poga turpina sadarbību ar LNSO kā mākslinieciskais padomnieks. Iepriekšējās sezonās diriģents uzstājies ar vadošajiem Vācijas, Francijas, Itālijas, Japānas un Skandināvijas orķestriem. Šajā sezonā viņš turpina regulāru sezonas darbu ar LNSO un Stavangeras simfonisko orķestri, uzstājas ar citiem orķestriem. Šajā sezonā Poga debitē arī ar Tokijas Yomiuri Nippon simfonisko orķestri.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un  www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja