Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita
"Pataloģijas laboratorija ir absolūta bāze gan klīniskajam, gan universitāšu zinātniski pētnieciskajam darbam," uzskata kardiologs Andris Ērglis

Top Valsts patoloģijas centrs

Līdz ar modernizāciju patoloģijas nozarē, izveidojot mūsdienīgi aprīkotu un jaunākajām metodēm piemērotu laboratoriju, Latvijā ne tikai būs iespēja saīsināt diagnožu noteikšanas laiku, uzlabojot dzīves kvalitāti un tās ilgumu, bet arī kļūt konkurētspējīgiem reģionā, veicot izpēti arī citu valstu vajadzībām. Pašreiz top Valsts patoloģijas centrs, ceļu līdz diagnozei saīsinot, iespējams, pat trīskārt.

Pagarināt dzīvi un pelnīt valstij 

Patoloģija, kas ir medicīnas nozare, kura pēta slimību norišu likumsakarības, ir pamats diagnožu noteikšanai. Pašreizējo situāciju patoloģijas jomā Latvijā skaidro starptautiski pieredzējušais ārsts un kardiologs Andrejs Ērglis: "Daudz diskutējam par dažādu slimību ārstēšanu, taču, ja gribam efektīvi un ātri ārstēt, vispirms ir nepieciešama precīza diagnoze. Pašreiz redzu, ka esam atpalikuši no pasaules modernās izmeklēšanas iespējām, jo, laikam ejot, līdz ar tehnoloģisko attīstību izteikti mainījušās arī šīs jomas metodes. Šobrīd Latvija izmanto citu valstu pakalpojumus, sūtot analizēšanai materiālus uz Lietuvu, Vāciju, Angliju. Ja mums būs vismaz viena, bet moderna atvērta tipa laboratorija ar labiem speciālistiem, tā ne tikai palīdzēs pašiem tikt pie precīzākām un ātrāk nosakāmām diagnozēm, bet arī pelnīt līdzekļus, veicot izpēti citu valstu vajadzībām, tā strādājot visas valsts interesēs. Patoloģijas laboratorija ir absolūta bāze gan klīniskajam, gan universitāšu zinātniski pētnieciskajam darbam." To, ka precizitāte diagnozes noteikšanā ir īpaši kritiska, apgalvo arī ārsts un bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzsverot, ka efektīvai ārstēšanai vairs nepietiek ar secinājumu, ka diagnoze ir, piemēram, krūts vēzis, jo arī tam ir daudz dažādu variāciju, turklāt katra no tām, iespējams, jāārstē atšķirīgi, individuāli pielāgojot ārstēšanas terapiju. Tas ir ceļš uz personalizēto medicīnu, ko iespējams veikt ar mūsdienīgām diagnostikas metodēm, kuru pašreiz Latvijā trūkst.  

Lielākā patoloģijas laboratorija Latvijā patlaban ir Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Patoloģijas centrs, kur veic visvairāk izmeklējumu un kur ik dienas nonāk operāciju, biopsiju un citu medicīnisku manipulāciju laikā iegūtie audu fragmenti un izņemtie orgāni. Tos izmeklējot, iespējams noteikt precīzu diagnozi, slimības gaitu, prognozi, ļaundabīgu šūnu klātbūtni, kā arī citas sekmīgas ārstēšanas nodrošināšanai būtiskas lietas. Sadarbojoties Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdei un Veselības ministrijas pārstāvjiem, ir izstrādāts Valsts patoloģijas centra izveides projekts, kas paredz līdz 2019. gada beigām uz Austrumu slimnīcas Patoloģijas centra bāzes izveidot vadošo patoloģijas centru valstī – Valsts patoloģijas centru. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Kaspars Plūme skaidro: "Mērķis, īstenojot šo projektu, ir ātrāka un efektīvāka audzēju un citu slimību diagnostika un ārstēšana, kas sev līdzi nesīs ļoti daudzus ieguvumus, tajā skaitā priekšlaicīgas mirstības samazināšanos un dzīvildzes palielināšanos, kā arī ievērojamu finanšu līdzekļu ietaupījumu un papildu peļņas iespējas." 

Lai tas būtu iespējams, projekta gaitā, pirmkārt, tiks renovētas un pārbūvētas Patoloģijas centra telpas, lai uzlabotu darba organizāciju un nodrošinātu izmeklējamā materiāla secīgu virzību pa telpām, un, otrkārt, centru aprīkos ar jaunākās paaudzes iekārtām, tādējādi padarot izmeklējumus ātrākus un efektīvākus un papildinot to klāstu. 

Diagnoze – trīs reizes ātrāk

"Katru gadu onkoloģiskās slimības tiek atklātas 11 tūkstošiem jaunu pacientu, aptuveni tūkstotis pacientu to dēļ mirst, daudzi slimības dēļ nevar strādāt. Ieviešot ātrākas un efektīvākas diagnostikas metodes un katram pacientam uzreiz piemeklējot vislabāko terapiju, samazināsies pacientu mirstība no onkoloģiskām slimībām un valsts zaudēs mazāk cilvēku darbaspējīgā vecumā," ir pārliecināts RAKUS Patoloģijas centra vadītājs un Latvijas Patologu asociācijas vadītājs profesors Sergejs Isajevs, uzsverot, ka sekmīga ārstēšana būtiski palielina pacientu dzīvildzi un uzlabo dzīves kvalitāti pacientiem ar smagām slimībām. "Gan onkoloģisko, gan citu slimību gadījumā, ārstēšanu uzreiz sākot ar efektīvāko terapiju, ieguvēji ir visi. Pacientam ir lielākas izredzes atveseļoties un ātri atgriezties ierastajā dzīves ritmā. Savukārt valsts un slimnīca ietaupa līdzekļus, jo tie netiek tērēti neefektīvām terapijām un samazinās gultas dienu skaits. Esam aprēķinājuši, ka Patoloģijas centra modernizācija uz gultas dienu skaita samazināšanās rēķina vien slimnīcai ļaus ietaupīt teju pusmiljona eiro gadā un līdz ar to palīdzēt lielākam skaitam pacientu. Viens cilvēka mūža gads mūsu ekonomikai nozīmē papildus aptuveni 12 tūkstošus eiro. Sareizinot ar 1000, tie ir vairāk nekā 10 miljoni eiro gada laikā," lēš Isajevs. 

Top komentāri

Pakostņiks
P
Mūsu valsts patoloģija ir augstprātība, birokrātija, nekompetence un korupcija
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas